Ökat engagemang bland ideella krafter, men uppmuntran och stöd behövs

Jag har den senaste tiden deltagit i nätverksdagar för flykting och integrationsfrågor. Under två dagar samlades i Uppsala ett 60-70-tal intresserade och engagerade människor, främst från Svenska Kyrkan. Fredagen den 13 april var det nästan lika många samlade i Örebro i ett nätverk inom Evangeliska Frikyrkan. De arrangerande samfunden säger att det stora antalet deltagare tyder på att frågor kring invandring och integration engagerar fler och fler. Många församlingar har den senaste tiden vaknat upp och insett sitt stora ansvar för att göra något. I ett nyvaknat intresse uppstår en massa frågor hur man ska agera och frågor kring Migrationsverkets regler, praxis och lagar. Jag har märkt ett stort intresse, men också en hel del frustration. När vissa fakta landar hos diakoner, stiftshandläggare och ungdomsledare ökar ilskan och frustrationen.

Det är nu viktigt att hitta vägar att påverka, agera och manifestera för asylrätt, värdigt bemötande och en större förståelse för frågor kring förföljelse på grund av kön, religion och etnisk diskriminering. När handläggare avfärdar väl underbyggda intyg från läkare, psykologer, präster och diakoner, som under lång tid lärt känna den asylsökande, känner de sig kränkta. Ofta finns ingen motivering varför man misstro kyrkan eller psykologens intyg.

Torsdagen den 11 april på nätverksdagen i Uppsala fokuserade man på asylfrågor, dublinregler, familjeåterförening och psykosocialt stöd m.m. särskilt i relation till barn och unga i flyktingsituationer. Medverkande var Anna-Pia Beijer från Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, George Joseph från Caritas, Michael Williams från Svenska kyrkan Västerås stift, Pernilla Landin och Wafaa Rahbi från diakonicentralen Källan i Fisksätra, Misha Jaksic från Sveriges Kristna Råd, Lena Rösell från Sociala Missionen m.fl. Fredagen den 12 april handlade det mest om integrationsfrågor, arbete mot främlingsfientlighet och rasism, kyrkornas roll i relation till den nya etableringspolitiken, socialt företagande m.m. Då medverkade bl.a. statssekreterare Jasenko Selimovic, Johanna Olaison från Kyrkornas globala vecka, Elisabeth Hjalmarsson från Svenska kyrkans kyrkokansli, Bengt Sjöberg från Evangeliska Frikyrkan och Lisa Pelling från tankesmedjan Global utmaning.

På nätverksdagen i Immanuelskyrkan i Örebro låg fokus på asylprocessen och frågor kring religion som grund för asyl, konvertiter, mänskliga rättigheter och frågor kring det psykosociala måendet, både före och efter asylprocessen. Här fanns unga och äldre som kommit för att lära sig skriva inlagor, överklaga utvisningsbeslut, begära ut handlingar, skriva en fullmakt för att få ut handlingar från Gränspolisen, sjukvården och Migrationsverket. Evangeliska frikyrkan planerar för att bilda ett nätverk av resurspersoner, som ideellt kan stödja dem som inte har rätt att få en advokat anvisad genom migrationsmyndigheterna. Det finns ett stort behov av att utbilda och träna nya medmänniskor. Vi hörde på nätverksdagarna i Uppsala att Rådgivningsbyrån har satt sex månaders stopp för att ta emot nya ärenden. Tillsammans ute i landet borde fler nätverk kunna ta sig an den svåra och ansvarsfulla uppgiften, att företräda dem som ingen röst har. Trots att det är enormt tidskrävande och ibland nervöst och stressigt, känns det underbart när man lyckats få en ny prövning eller stoppat en utvisning och att ett mål återförvisas till Migrationsverket för vidare handläggning. I dagarna har jag och min fru besökt en familj som var på flykt i 15 år! Nu hade de köpt villa och visade oss stolta omkring samtidigt som de berättade om det egna företaget, antalet anställda och om dottern som fått jobb direkt efter avslutad skolgång. Sånt värmer hjärtat.

Farrs goda råd finns att ladda ner från Farrs hemsida www.farr.se och mycket annat lärorikt finns att hämta på Mvs hemsida www.migrationsverket.se Se t.ex landinformation på lifos. Andra användbara sajter hittar man bland NGO-organisationer, Utrikesdepartementets hemsida (landinformation och info om mänskliga rättigheter)

I vår strävan att få fler engagerade behöver frågan lyftas till de ideella organisationernas och kyrkornas ledare, ordförande och styrelser. Engagemang finns ofta bland gräsrötter, men de måste få stöd och erkännande av sina förbundsstyrelser. Det ger också starkare signaler, att de frågor som vi jobbar med är angelägna. Det får inte bli som när jag besökte en stor församling i en större stad i Sverige, för att tala över ämnet ”Vad gör kyrkan då främlingen knackar på dörren?” Man har många asylsökande och nyanlända på olika samlingar och grupper, men ingen av församlingens ledare kom till seminariet. Ordföranden och församlingens övriga ledare skickade en ungdomspastor som inte alls brukade jobba med flykting- och integrationsfrågor. Han kände sig lite bortkommen bland alla flyktingaktivister. Däremot kom det många medlemmar från församlingen och aktivister från Aktion mot deportation och liknande grupper. De som dagligen jobbar ideellt med dessa frågor hade så väl behövt den uppmuntran som ett besök av ordförande och ledare hade kunnat ge. Det hade varit ett bra tillfälle för kyrkans ledning, att få nya kontakter och visa hur viktigt man anser arbetet med flyktingar är.

Denna helg besökte jag en församling i Göteborg. Jag talade över samma ämne. Här fanns ett starkt engagemang och ett intresse av att göra mer. Efter vår stora samling ordnades det med lunch tillsammans med kyrkans arbetsgrupp för flyktingar. De berättade hur de samlar asylsökande och andra varje måndag till gemensam middag då de samtalar, ger tips och råd, hjälper till att tolka och tyda handlingar, brev och beslut från Migrationsverket m.m. En trygghet för dem som är nyanlända och ett sätt att få prata av sig sina bekymmer och sin oro samt att få hjälp på olika sätt.

Nu får vi hoppas, att allt ideellt arbete även får uppbackning av politiker, och att trycket mot regering och riksdag ökar för en mer human och rättssäker asylpolitik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0