Migrationsverket höjer sin kunskap om kristen tro

Idag kan man läsa på Migrationsverkets hemsida om den kursdag som anordnades i måndags om tro- och tillförlitlighetsbedömningar. Hela texten finns på deras hemsida på första sidan.

Sökandes berättelse är den viktigaste informationen

Deltagarna diskuterade de metoder och frågor som används idag vid bedömning av asylskäl för konvertiter och hur dessa frågor kan utvecklas vid utredningar framöver. Underlaget för diskussionerna bestod av fallstudier och ett nytt rättsligt ställningstagande som tydliggör metoderna för prövningen av tillförlitlighet och trovärdighet. Under diskussionen betonades att det viktigaste vid bedömningen av religion som asylskäl är den sökandes berättelse och att eventuella handlingar är ett komplement till den huvudsakliga berättelsen. Sökande har även rätt att förklara eventuella motstridiga uppgifter innan det är dags för beslut. Det presenterades även en struktur för hur frågor vid asylutredning kan ställas till personer som åberopar religion som asylskäl.

På väg framåt

Seminariet avslutades med en paneldiskussion där Migrationsverkets personal tillsammans med representanter från Svenska kyrkan, Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar sammanfattade dagens resultat och reflektioner. Alla deltagare var överens om att det är svårt att bedöma hur knuten en asylsökande är till en viss religiös grupp. Men med hjälp av dagens genomgång av en mer strukturerad metodik för att göra bedömningar, grundad i det nya rättsliga ställningstagandet, så är man på god väg till förbättring. Mötesdeltagarna enades om vikten av att fortsätta träffas och hålla en dialog både internt och tillsammans med externa aktörer i utvecklingen av dessa frågor.
— Detta har varit en fantastisk dag som jag har sett fram emot länge. Jag är mycket tacksam för denna möjlighet till dialog och nu tror jag att vi har kommit en bra bit framåt. Det känns som att alla deltagare vill samma saker och det är det viktigaste, förklarade Bengt Sjöberg, pastor i Evangeliska Frikyrkan och medlem i Sveriges kristna råd.

Länk till rättsligt ställningstagandet hittar man på Migrationsverkets hemsida under lifos.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0