Ordning var det ja

När novemberkylan svepte in över landet kastade Migrationsverket ut den unge mannen som varit 8 år i Sverige. Inte ut ur landet eftersom han inte kan utvisas, men ut från sitt boende. Undrar hur de tänkte om de nu tänkte alls. Var skulle han sova på natten i landet "där det är ordning och reda i asylmottagandet" enligt de flesta politikers uttalanden råder.
Ja, inte skedde avhysningen i den ordning som lagen säger, men det kanske inte är så noga när det handlar om asylsökande?
Mannen kom med en svensk vän. Vi hade precis plockat undan alla kaffetermosar och bullarna var nästan slut i kyrkan. Vi tänkte precis börja med studiecirkeln "Vänner emellan" när de kom in.
Jag lyssnade till mannens berättelse och blev upprörd. Skrev brev och ringde till Migrationsverket, Polisen, Kronofogden och för ordningens skulle även till Justitieombudsmannen. Det ska ju vara ordning och reda tänkte jag. Det är nämligen så, att en avhysning ska gå till på ett visst sätt och inte genom att från en dag till en annan kasta ut någon i vinterkylan.
Flera veckor gick och vi hörde ingenting. Mannen fick bo hos några snälla svenskar. (Det finns många, men de håller på att gå in i väggen efter allt slit och kamp med myndigheterna)
Plötsligt damp det ner det ena brevet efter det andra. Mannen ska inte utvisas, i alla fall inte än på ett tag. Pengar ska han få och nytt LMA-kort bara Migrationsverkets personal får se att han finns. Jo, han finns svarade jag, men de menade att de ville se själva att han finns. För så gör man i landet där det råder ordning och reda.
Mannen åkte till Karlstad och visst fick han sitt ID-kort och pengar och bevis på att han inte ska utvisas ifall han skulle bli stoppad av någon polis som kollar att allt är i ordning. Men ingen bostad. Inte ens i Kiruna eller Nordingrå. Så var skulle han bo tänkte de? Tur att de snälla svenskarna inte gett upp ännu.
JO har inte hört av sig. Jag måste nog skriva en rapport att det tycks ordna sig i landet där ordning och reda upprätthålls i mottagandet av asylsökande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0