Ta emot ensamkommande flyktingbarn!

Filipstad funderar på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Frågan utreds. De flesta kommuner i Sverige har valt att inte ta emot flyktingbarnen vilket har gjort att barnen och ungdomarna tvingats leva på institutioner.
Jag har idag pratat med några personer som mycket gärna skulle kunna tänka sig att ta emot ensamkommande flyktingbarn i sitt hem. Det är familjer som är vana att leva i storfamilj. Några har själva kommit hit som flyktingar. Nu har de anpassat sig till Sverige och lärt sig svenska. Om kommunen godkänner dem som familjehem skulle både barnen och familjerna få en meningsfull och trygg framtid.
Jag hoppas verkligen att Filipstad tar emot minst fem barn vilket skulle ge ett extra ekonomiskt tillskott i kommunkassan eftersom staten lockat med detta som en morot.
Här nedan ett utdrag från NWT i veckan. NWT refererade en debatt i kommunfullmäktige i KRISTINEHAMN.

FAKTA

Ersättning

Följande ersättning får kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn:
Kommuner som har en överenskommelse om mottagande:

· En årlig ersättning på 500 000 kronor för ett kalenderår samt en extra engångsersättning under 2007 på 500 000 kronor.


Till de kommuner som bygger upp ett institutionsboende:

· 1600 kronor per dygn och plats samt 300 kronor ytterligare om platsen är belagd.


Ersättning till samtliga kommuner, oavsett om överenskommelse tecknats eller inte:

· Schablonersättning för barnets skolgång 27 700 kronor per elev och år i förskoleklass, 54 000 kronor per elev och år i grundskola, 61 300 kronor per elev och år i gymnasieskola. Dessutom ersättning för extra kostnader för elever med särskilda behov samt extraordinära kostnader för skolverksamhet.

· Ersättning för faktiska kostnader för placering i familjehem, grupphem eller på behandlingshem.

· Ersättning för kommunens utredning: 39 000 kronor per barn vid placering i familjehem, 31 000 kronor per barn vid placering i hem för vård eller boende, dvs. grupphem eller institution.


Källa: Migrationsverket

Flera hundra ensamkommande, minderåriga barn finns nu på olika institutioner i Sverige i väntan på att få en permanent plats i någon kommun. Till övervägande delen rör det sig om tonårspojkar i åldern 16 till 17 år, främst från Irak, Somalia och Afghanistan.
Den politiska majoritetens förslag var vid tisdagens nämndmöte att ta emot två ensamkommande flyktingbarn, men bara under förutsättning att man får full kostnadstäckning från staten. Enligt reglerna kan man få det enbart om man tar emot minst fem barn. Vänstern och socialdemokraterna var å sin sida eniga om att Kristinehamns kommun ska ta emot minst två barn oavsett om det blir full kostnadstäckning eller inte.

Ge trygghet
- Det är självklart att vi måste kunna ge minst två barn den tryggheten. Om det handlar om pengar så kan vi väl i så fall ta emot de fem som krävs, sade Anne-Marie Wallouch (v).
Hon ansåg också att man bör undersöka om flyktingfamiljer kan ta emot barn av den egna nationaliteten i form av familjehem.
- Då kan ju dessa trasiga barn åtminstone prata sitt språk, sade hon.
Enligt socialchef Berndt Jendrny har dock flyktinghandläggarna undersökt intresset för just detta, men inte hittat några lämpliga familjer som skulle vilja eller kunna ta emot flyktingbarn.
Nämndens ordförande, Naeimy Blücher Johansson (fp), påpekade dock att hon efter en artikel i Nya KristinehamnsPosten blivit kontaktad av två familjer som hon bedömer som seriösa. Innan en familj godkänns som familjehem görs dock en sedvanlig prövning av socialtjänsten.

Raljant
Tonen under diskussionen var tidvis något hård från båda sidor. Naeimy Blücher Johansson irriterade sig på att de politiska motståndarna inte tycktes tro att man letat familjehem ordentligt.
- Det är raljant att påstå att vi inte gjort försök i detta, sade hon.
Det slutliga beslutet blev att ta emot två flyktingbarn under förutsättning att kommunen får full kostnadstäckning för detta. V+s reserverade sig till förmån för sitt eget förslag.

Eva Wiklund, NKP


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0