300 asylsökande med jobb.........Blir det undantag?



 

I Tidningen KRISTDEMOKRATEN kan man idag läsa nedanstående artikel. Flera kristdemokrater arbetar för att regeringen skall göra undantag så att de cirka 300 asylsökande med jobb skall undantas från att utvisas. Den nya lagen som börjar gälla i december skulle ju ge dem rätt att stanna i Sverige. I tidningen kan man läsa att partisekreteraren engagerat sig mycket för dessa invandrare, men Kd:s partiledare Göran Hägglund säger i en intervju på annan plats i tidningen att man troligen inte får gehör för detta förslag i regeringen.
Nu vet jag att fler och fler engagerar sig för dem som har arbete. Jag hoppas att de skall få stanna.
Det ser annars ut som om den nya lagen om arbetskraftsinvandring annars mest kommer att gynna högutbildade yrkesmän/kvinnor i t.ex Indien och Kina och inte vanliga asylsökande. Visst finns asylrätten, men färre och färre får nu asyl. Eftersom asylprocessen skall kortas blir det näst intill omöjligt för de asylsökande att hinna skaffa jobb och hinna arbeta i sex månader (som den nya lagen säger) Så jag undrar om den nya lagen verkligen hjälper de invandrare och flyktingar som verkligen behöver skydd och hjälp? Så här skriver tidningen:

Nu ska Sveriges arbetsmarknad öppnas för icke-européer. Det är en tvärpolitisk lösning mellan regeringen och miljöpartiet som ger Sverige den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Men kristdemokraterna vill göra ett undantag när det gäller asylsökande som redan nu har varaktigt arbete men saknar uppehållstillstånd.

Regeringens och miljöpartiets förslag innebär att möjligheterna till arbetskraftsinvandring ökar. Det ska bli lättare för svenska arbetsgivare att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU. De som kommer hit ska då kunna få ett uppehålls- och arbetstillstånd under förutsättning att det går att försörja sig på anställningen. Andra villkor är att lönen och andra anställningsvillkor ska vara kollektivavtalsenliga eller följa praxis inom yrket eller branschen.

Kritik från LO

En av de stora skillnaderna med förslaget jämfört med vad som gäller i dag, är att Arbetsförmedlingen inte i varje enskilt fall ska pröva om arbetskraften redan finns tillgänglig i Sverige eller andra EU-länder. Det är arbetsgivarens bedömning av sitt behov som ska vara avgörande.

Denna förändring har mött kritik från vänsterpartiet, socialdemokraterna och LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Hon menar att ingen arbetsgivare kan ha den fullständiga bilden av arbetsmarknaden inom EU.

Mikaela Valtersson, miljöpartiets gruppledare i riksdagen, tycker dock att denna förändring är den viktigaste.

- Någon annan ordning är helt orimlig och gör att det blir ett ineffektivt system som inte möjliggör för människor att komma hit, säger Mikaela Valtersson till Ekot.

Kd-krav på undantag

En annan förändring är att ingen asylsökande som har ett arbete ska tvingas lämnas Sverige. Man ska kunna söka arbets- och uppehållstillstånd direkt från Sverige.

Detta innebär ett undantag från huvudregeln att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnade före inresan till Sverige och att den som fått avslag måste återvända till sitt hemland för att därifrån söka ett nytt tillstånd. Denna förändring välkomnas av Bengt Germundsson, kristdemokratisk kommunpolitiker och partistyrelsesledamot.

- Det en stor framgång att kristdemokraterna fått gehör för denna linje i de avslutade regeringsförhandlingarna, säger han.

Bengt Germundsson har engagerat sig i det uppmärksammade fallet om afghanen Reza Rezai.

Reza Rezai har bott fyra år i Sverige och har i dag en fast anställning vid ett företag i Markaryds kommun i Småland. Men enligt rådande lagstiftning ska Reza Rezai avvisas, något han inte skulle göras med den kommande lagstiftningen.

Med anledning av detta tycker Bengt Germundsson att kristdemokraternas förslag om att frysa avvisningarna av asylsökande med fast anställning nu borde vara en självklarhet.

- Det är synnerligen ologiskt och inhumant att kasta ut människor som varit i Sverige under flera år och som har arbete, säger han.

Sjögren bakom förslaget

Bengt Germundsson är inte ensam om att tycka detta. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren backar upp förslaget och han hoppas att kristdemokraterna ska kunna övertyga de andra partierna i regeringen om att frysa de aktuella avvisningarna. I praktiken handlar det om att låta några hundra flyktingar som inte fått asyl i Sverige men som har fasta jobb här få stanna i väntan på att den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft i december.

Lennart Sjögren menar att det finns en mycket stor folklig opinion för att de kanske 300 till 400 asylsökande som i dag har fast jobb och varaktig anställning ska kunna få en möjlighet att bli prövade utifrån den nya lagstiftningen.

- Denna öppning finns ju fram till dess att regeringen har lagt sin proposition och det förs givetvis en dialog i de frågorna i regeringskansliet, säger Lennart Sjögren.

Marcus Jonsson

Arbetskraftsinvandring

  • Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Inledningsvis beviljas ett tidsbegränsat tillstånd för som längst två år. Om personen därefter fortfarande arbetar ska tillståndet kunna förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.
  • Kontakten mellan arbetsgivare och arbetssökande ska underlättas så mycket som möjligt. Möjligheterna att få visum för att till exempel gå på en anställningsintervju ska därför bli större än i dag. Den som därefter får ett erbjudande om anställning ska inte behöva åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.
  • Gäststudenter ska efter en termins studier kunna söka arbetstillstånd inifrån landet.
  • Ändringarna föreslås träda i kraft den 15 december 2008.

Läs mer på: www.regeringen.se


Kommentarer
Postat av: Shaltu

det jag undrar om den här lagen är att är det bara till dem som är fast anställda ? Vad händer med dem som har ett jobb och försörjer sig bra ? ska de som har jobbat och betalat ska i sista 3/4 år kan direkt söka till permanent uppehålltillstånd ?

hoppas att du har tid för att svar

tack i förhand
shaltu

2008-04-16 @ 19:05:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0