Utvisningar till Kabul
UNHCR ber att Sverige skall stoppa utvisningar till Kabul i Afghanistan om man saknar släktingar och nätverk i Kabul. I Värmland finns ett 15-tal unga pojkar som riskerar avvisning till Kabul. I många fall har deras föräldrar blivit dödade och de menar att de inte har en chans att klara livet i Afghanistan. Idag får de rätt av UNHCR och ett inslag i Radions P1.
I Radions P1 idag berättas det om en ung man som Sverige avvisat och som klarar sig tack vare snälla kvinnor på svenska ambassaden som gett honom pengar till mat.
Idag blev jag intervjuad av Nya Wermlandstidningen om UNHCR:s rekommendation. Jag sa att många gånger har handläggare på migrationsverket sagt till mig att "det är varken FN:s lagar eller Europakonventionens paragrafer som gäller i Sverige". Deras hårda attityd skrämmer mig.
Jag hoppas verkligen att Sveriges riksdag och regering tar till sig kritiken och stoppar utvisningarna av de afghaner som befinner sig i Sverige varav de flesta har varit här i fyra eller fem år och till och med haft ett tillfälligt uppehållstillstånd (TUT) och flera även haft arbete. De borde verkligen få stanna i Sverige.
Detta klipp är från P1:s hemsida. Här kan du även lyssna till vad politiker och domare säger om läget i kabul och avvisningarna dit.
www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2250390
FN ber Sverige stoppa utvisningar
Svårt att klara sig om man är ensam. Foto: Rafiq Maqbool/ Scanpix.
FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar nu till Migrationsöverdomstolen att stoppa utvisningar av afghanska asylsökande till Kabul om de saknar familjeanknytning där. Utan släkt och vänner kan man inte försörja sig i Afghanistan, skriver UNHCR i ett brev
Wahid Rahimi utvisades från Sverige i våras och han har klarat sig bara tack vare svensk ambassadpersonal i Kabul som har gett honom pengar.
- Det finns inga jobb, jag känner ingen här och det finns inget mer att göra här, säger Wahid Rahimi.
Efter fem månader i Afghanistans huvudstad Kabul har Wahid Rahimi ännu inte lyckats hitta något jobb. Han känner ingen i Kabul och det är bara tack vare stödet från några av de anställda på den svenska ambassaden som han har överlevt. Agneta Lejdström är andre sekreterare.
- Det är jag och en annan här på ambassaden som har hjälpt Wahid Rahimi privat för vi tycker väldigt synd om honom. Han har inget nätverk här, samhället bygger på att man har familjebakgrund och stöd, det är väldigt svårt annars, säger Agneta Lejdström.
I somras fattade Migrationsöverdomstolen ett vägledande beslut som innebär att asylsökande som har fått avslag men som på grund av kriget inte kan skickas tillbaka till sin hemprovins i stället ska utvisas till Kabul eller andra större städer även om de saknar socialt nätverk där.
Ytterligare fem ärenden ligger nu hos Migrationsöverdomstolen för avgörande. FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar nu i ett brev Migrationsöverdomstolen att ändra praxis. Hans ten Feld är UNHCR:s representant i Norden.
- Det går inte att överleva som internflykting i en stad som Kabul om man inte har familj eller släkt där, säger Hans ten Feld.
Hittills i år har tio afghaner utvisats från Sverige, på onsdagskvällen avgick ett flyg från Arlanda, och cirka 500 väntar på att lämna landet. Enligt Hans ten Feld är Sverige i dag det enda land inom EU som inte följer UNHCR:s riktlinjer.
- Det rör sig om ett fåtal personer, nog borde Sverige kunna låta dem stanna, säger Hans ten Feld.
Susanne Palme