Landstinget trycker på om Familjecentral i Filipstad

Den 12 maj i år ställde jag en fråga till kommunalrådet i Filipstads kommun som handlade om FAMILJECENTRAL I FILIPSTAD
Svaret som jag fick var delvis positivt. Kommunalrådet delade min åsikt om betydelsen av förebyggande insatser. Frågan var egentligen om vår kommun har råd med en Familjecentral eftersom det i så fall även måste öppnas en ÖPPEN FÖRSKOLA.
Igår på Barn och Utbildningsnämndens möte fick vi information om de samtal som landstinget för med kommunen om Familjecentral (Fc) Arbetet är på gång meddelade barnomsorgschef Lena Kåräng som också berättade att landstinget trycker på. I de nya lokalerna vid sjukhuset kommer socialkontoret att husera. Där skulle även en Fc kunna vara. Lena Kåräng menade att en öppen förskola inte får ha för liten lokal eftersom det kommer så mycket folk dit! Jag blev verkligen glad när jag hörde detta. Behovet är alltså stort och som jag skrev i interpellationen betyder en öppen förskola mycket för barn och föräldrar, inte minst för våra nysvenskar som söker integrera sig i det svenska samhället.
Nu fortsätter kontakterna och vi får hoppas att kommunen inser vikten av att satsa förebyggande. Så här skrev jag till kommunen den 12 maj i år:

När får Filipstad en familjecentral?


Kristdemokraterna har drivit frågan om inrättande av Familjecentraler (Fc) sedan slutet av 1990-talet, i riksdagen, landstinget och i ett flertal kommuner. För en tid sedan motionerade vi om detta i Filipstads kommun. I Örebro län finns ett stort antal familjecentraler. Nyligen fick också Hällefors en familjecentral.

En familjecentral är en mötesplats för familjer. Hur verksamheten ser ut beror till stor del på barnfamiljernas behov och önskemål. Basen är den allmänna mödra- och barnhälsovården i samverkan med öppna förskolan samt en förebyggande individ- och familjeomsorg (socialtjänst). Målet för verksamheten är att utifrån hela familjens livssituation främja en god hälsa hos barn och föräldrar genom att:

· vara tillgänglig som en öppen mötesplats

· stärka det sociala nätverket runt barn och föräldrar

· skapa arbetsformer där föräldrar och barn är delaktiga

· erbjuda lättillgängligt individuellt stöd

• vara ett kunskaps- och informationscentrum och utveckla god service

Forskning visar att vänner och socialt nätverk är väsentligt för barns hälsa. Att barns hälsa hänger samman med hur familjen mår. Genom Fc byggs en struktur för att stärka kända friskfaktorer för de yngre barnen.

Familjecentralen är en verksamhet som är hälsofrämjande och generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn. En Fc bör minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

En Fc är en samverkan mellan kommun och landsting med flera olika yrkeskategorier runt barnfamiljen. Förutom barnmorskor, sjuksköterskor, förskollärare och socialsekreterare kan det även finnas familjerådgivare, fritidsledare, psykologer,


På sikt bör familjecentralens verksamhet vara öppen också för skolbarnen och deras föräldrar.

Då behöver också skolhälsovården finnas med i verksamheten


Samverkan mellan de olika yrkesgrupperna är en förutsättning för en fungerande Fc. Den främsta vinsten med samverkan mellan många yrkeskategorier kring barn och barnfamiljer är att den ökar förmågan att upptäcka och tillgodose behov bland barnfamiljer i ett upptagningsområde. Samverkan innebär också att man får bättre förutsättningar att skräddarsy lösningar för ett specifikt behov, hos både blivande och nyblivna föräldrar.


En invändning mot samverkan brukar vara att yrkesrollerna riskerar att flyta ihop. Men det har i stället visat sig att yrkesrollerna blir tydligare. Det beror på att man kan remittera vidare istället för att ikläda sig en yrkesroll man kanske inte behärskar. Alla kan istället koncentrera sig på sin egen yrkesroll. Genom att arbeta så nära andra yrkeskategorier, framstår den egna yrkeskompetensen tydligare.


Det är viktigt att komma överens om hur det ekonomiska ansvaret skall fördelas mellan huvudmännen.


Kristdemokraterna anser att det är hög tid att ta ett samlat grepp omkring dessa frågor. När socialkontoret planerar att förlägga stora delar av sin verksamhet vid vårdcentralen vore det mycket bra om kommunen även planerade för en familjecentral vid vårdcentralen. Behovet av förebyggande insatser är stora och samordningsvinsterna bör även tala för en satsning på en familjecentral.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0