Rapportinslag om Sazgar och Ardeshir Luciakvällen


En av dem som skrev på uppropet mot avvisningen av Sazgar är Tugba Tunc. Läs om henne här och gå gärna in på hemsidan
http://www.pelafadime.se/

Kommer Sazgar att möta samma öde?

Tugba Tunc

Tugba Tunc är en svensk tjej som utsattes för ett hedersrelaterat mordförsök i Turkiet under sommaren 2006, efter att hon vägrat gifta sig med en släkting, men som inte får någon rättshjälp i Sverige. Tugba är idag förlamad i nedre delen av kroppen och vårdas fortfarande på sjukhus. Tugba och hennes familj är bland annat skyldiga UD över 50 000 kronor för sjukvårdskostnader i Turkiet. Familjen tvingades också låna 30 000 kronor till blodplasma som behövdes i vården efter den svåra skottskadan.










OM paret har avvisats uppkommer många frågor.
Hur kommer de att klara sig undan "hedersvåldet"? Robert Cederholm på Rapport som jag varit i kontakt med under dagen ville att vi skall berätta och följa upp vad som händer.
Paret fick inte ta med sig något från lägenheten i Vivalla. Personliga tillhörigheter, minnen från flera år i Sverige, dokument och saker som de köpt under de år som de arbetat och tjänat sitt levebröd.
Ofelia Namazova som bott granne och vars föräldrar bor granne med paret kommer säkert att hjälpa till.
Vi har dock ännu ej fått bekräftat att avvisningen genomförst. Mycket kan hända på den långa resan med den gravida kvinnan. Hon hade blödningar idag. Flyget går till Frankfurt och vidare till Amman i Jordanien. Sen bär det iväg till Iraks huvudstad Bagdad för vidare resa till Erbil i norra Irak i Kurdistan.
Svenska myndigheter tänkte tydligen att alla skulle sova eller fira Lucia idag, men vi i nätverket har varit mycket aktiva. Sara på föreningen GAPOF har skickat 80 sms. Andra har ringt många telefonsamtal och massor med mail har skickats. Många politiker har kontaktats.
I kväll drar också Musikhjälpen igång, ett stort arrangemang där SVT uppmärksammar och samlar in pengar till världens flyktingar. Se programmet här:

www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3286


Kommentarer
Postat av: alex

hon ska få stanna vafan med tanke på hennes bakgrund...

2008-12-14 @ 15:46:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0