Karl-Alfred och spenaten

Vad gör du med ditt missnöje?
Detta är tankar som jag delar från en bok av Bill Hybels som är utgiven på LIBRIS förlag. Jag rekommenderar starkt boken.

I Efesierbrevet 2:10 står det: ?Vi är Hans verk, skapade genom Jesus Kristus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till?.
Det finns alltså uppgifter i världen som det står ditt och mitt namn på. Om inte vi antar utmaningen och gör något åt uppgiften kanske den aldrig blir gjord.
Bibeln uppmanar oss att leva i förnöjsamhet och tacksamhet. Det betyder INTE att sitta med armarna i kors och bara ?gilla läget?. Vi har all rätt att vara missnöjda och frustrerade över tillståndet i världen och i vår omgivning. Frågan är bara om vi pratar vitt och brett om allt elände och trycker ner vår omgivning eller om vårt missnöje föder engagemang och aktivitet att förändra och göra en skillnad. Då kan vi få med oss andra och börja förändra förhållanden.
Sjömannen Karl-Alfred var en rätt så lugn och fridsam man. När hans flickvän Olivia höll på att drabbas av något hemskt blev det fart på Karl-Alfred. Han sa till sig själv att nu kunde han inte tåla mer. ?Nu står jag inte ut längre?, yttrade han medan han stoppade i sig en burk spenat. Plötsligt fick hans armar muskler och han blev stark som en björn. Nu var det farligt för dem som försökte trakassera hans drömtjej, den spinkiga platta Olivia med potatisnäsa, men ack den så kära älskade vännen!
Mose hade det bra som prins i Faraos Egypten, men när han såg hur hans folk blev behandlade som slavar kunde han inte stå ut längre. Så föddes en ledare som sen tog sitt folk ut ur Egypten.
Nehemja levde ett lyxigt liv som munskänk åt kungen i Babel. Han fick smaka på kungens mat och vin. Visserligen kunde det vara förgiftat, men det var nog inte så farligt. När Nehemja fick höra hur muren i Jerusalem låg nedriven och hur folket i hans hemland led nöd kände han samma frustration som Mose. Nehemja bad om ledigt från sitt jobb och for till Jerusalem och byggde upp muren. Han skapade ett enastående nätverk av samarbetande yrkeskategorier, vanlig folk och engagerade familjer.
För Martin Luther King kom också en punkt när han inte längre kunde stå ut längre. Han såg hur de svarta i USA diskriminerades i det amerikanska samhället. Han började agera och medborgarrättsrörelsen föddes. Framförallt var det 1955 som en symbolisk milstolpe inträffade när den svarta busspassageraren Rosa Park vägrade lämna plats åt en vit passagerare i bussen i staden Montgomery i Alabama, en händelse som kom att ge stort eko i massmedia och inledde en våg av bojkotter som fick folk att få upp ögonen för det absurda i rasåtskillnadslagarna. Trots att de svarta kämparna sattes i fängelse och slogs ner av polisen kunde ingen stoppa deras sång. Från fängelser och polisstationer hördes sången We shall overcome och gemenskapen och kampglöden kunde varken vattenkanoner eller tårgas ta bort.
Moder Teresa som fick Nobels fredspris började som lärare i Indien. Varje dag gick hon förbi de fattiga som bodde på gatorna i Calcutta. Till sist kom hon till en punkt där hon inte längre kunde härda ut. Hon bad att få sluta som lärare och startade en nunneorden. Hennes insats är känd av de flesta människor i världen och hon har fått vara ett föredöme för många. Nu efter sin död finns det 10 000 nunnor som jobbar i samma anda som hon.
Bibeln ställer många uppmannande frågor som t.ex
Hur blir det för de fattiga?
Vem ska ta hand om de sjuka och döende?
Kommer någon att besöka fångarna?
Vem ska ge kläder åt de nakna eller ta hand om de föräldralösa barnen?
Eller lyssna på dem som är ledsna eller ge vatten åt de törstiga, mat åt de hungriga och gemenskap åt de utstötta? Vi kan inte blunda för nöden och sitta i våra kyrkor och ha det mysigt.
Det finns fler som kommit till en punkt i livet där de inte kan stå ut längre. Bono i U2 hade varit på en resa i Afrika där han fick se svält, HIV och Aids-sjuka barn och familjer. Efter denna resa hjälpte det inte att han sålt över 130 miljoner skivalbum. Han ville att hans liv skulle få utgöra en ännu större skillnad för människor. På sina konserter samlar han in pengar till nödlidande och han reser land och rike runt och träffar presidenter och politiker och arbetar aktivt för att skriva ner de fattiga ländernas skulder. Det är detta som ger hans liv innehåll, mening och värde.
Jag vill ge dig en utmaning så här i början av år 2008. Ditt mål i livet måste vara större än dig själv!
Koppla ihop med Han som är större i dig! Jesus Kristus ger dig framtidstro, hopp och kraft att göra en skillnad i din omgivning.
Ta reda på vad det är som du inte kan stå ut med.
Kanalisera energin från ditt heliga missnöje i att hjälpa till att skapa förändring, laga det som är trasigt.
Ropa ut till världen: ?Det måste faktiskt inte sluta så här! Titta bara så får ni se?!
När jag ser mig omkring i Filipstad och Hällefors är utmaningen att skapa hopp och framtidstro. Fler måste få jobb och försörjning. Ungdomarna måste få ideal och värderingar och lust att förändra samhället. Du och jag kanske kan ge dem uppmuntran, råd och vara positiva föredömen.
Ladda upp inför året med en extra burk spenat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0