Svenskt Näringsliv skriver om Griffen Barkat

Jag är juridiskt ombud för Griffen Barkat som artikeln nedan handlar om. Han har fått nej från samtliga instanser, men vi har överklagat till Förvaltningsprocessenheten. De har gång på gång svarat att verkställigheten inte avbryts, men de har inte ännu svarat på frågan om det finns hinder att avvisa honom. Vi menar att det gör det eftersom han är hotad i sitt hemland, Pakistan. Opinionen växer på den ena platsen efter den andra när folk inser hur hårt den nya lagen om arbetskraftsinvandring slår och hur illa människor råkar ut när de får avslag strax innan den nya lagen träder i kraft.

 http://www.svensktnaringsliv.se/


Övergångsregel hade räddat honom

Integration |  Griffen Barkat har fast jobb, bostad och vänner. Trots det utvisas han inom kort till Pakistan. För arbetsgivaren, verkstadsföretaget Gunnars Tråd, är det ett bakslag. De hade gärna sett en övergångsregel innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft i slutet av året.

alttext

Griffen Barkat utvisas inom kort till Pakistan. En övergångsregel hade räddat honom kvar hos företaget Gunnars Tråd i Hillerstorp.

Pakistaniern Griffen Barkat talar flytande svenska, har en tillsvidareanställning, kompetens för sitt arbete och egen bostad. Sedan fyra år är han en lojal och uppskattad medarbetare vid verkstadsföretaget Gunnars Tråd i Hillerstorp strax utanför Gnosjö.

Trots en ordnad tillvaro har han ett avvisningsbeslut hängande över sig. Det innebär att Griffen Barkat måste lämna Sverige senast den 18 juni för en ytterst osäker tillvaro i Pakistan.

Vd:n för Gunnars Tråd Bengt-Olof Gunnarsson är upprörd.

- Myndigheterna sätter käppar i hjulet när utbildade och integrerade medarbetare inte beviljas uppehållstillstånd. Samtidigt har regeringen uttryckt småföretagens betydelse för Sverige. En viktig faktor är då tillgången på arbetskraft. Är det bara ord, undrar han.

Enligt fabrikschefen Börje Åström innebär Griffen Barkats utvisning extra kostnader för företaget i form av visst produktionsbortfall och upplärningskostnader för en ersättare.

- Upplärningstiden av en ny kollega är 6-8 månader, vilket framstår som uppenbart slöseri med resurser när vi redan har en fullt upplärd medarbetare. Dessutom drar staten på sig kostnader för en onödig handläggning, säger Börje Åström.

Idag måste en asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd lämna Sverige och ansöka på nytt i sitt forna hemland, trots varaktig anställning.

De märkliga turerna har fått regeringen att tänka om. Nya regler för arbetskraftsinvandring är att vänta. De innebär att flyktingar vars asylansökan avslagits ska kunna beviljas uppehållstillstånd utan att först lämna landet. Villkoret är att den sökande har en tillsvidareanställning sedan minst sex månader eller att anställningen gäller minst ett år från ansökningstillfället.

Men det hjälper inte Griffen Barkat. Migrationsverkets beslut om utvisning äger rum inom kort, långt innan de nya reglerna träder ikraft den 15 december.

Det har fått politikerna i Gnosjö att skriva ett brev till migrationsminister Tobias Billström och kräva att regeringen fryser alla utvisningar av invandrare med fast arbete i väntan på att de nya reglerna börjar gälla.

- Tyvärr fick vi kalla handen. Det skulle ta för lång tid att genomföra en tillfällig övergångsregel enligt migrationsministern, säger LarsÅke Magnusson kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö.

Han tycker att det är en märklig ordning att samtidigt som företag blir av med medarbetare är behovet av kompetent arbetskraft stort i kommunen.

- I dagsläget letar vi arbetskraft i såväl Södertälje som Holland. En tillfällig övergångsregel skulle ha inneburit en möjlighet för företag att behålla utbildade medarbetare, säger LarsÅke Magnusson.

Fabrikschefen Börje Åström påpekar att Griffen Barkat och andra i liknande situationer kan tjäna som förebilder och agera mentorer på arbetsplatser och i samhället.

- Har inte regeringen insett potentialen som finns i väl integrerade medborgare, undrar han.



Peter Ceder

Gunnars Tråd
Gunnars Tråd är ett typiskt Gnosjöföretag. Här tillverkas dagligen omkring 110 ton järntråd som används till bland annat butiksinredningar, kundvagnar och inom möbel- och bilindustrin. Företaget är familjeägt sedan 1960 och har 43 anställda. Tillväxten är stabil. Idag går 20 procent på export, främst till Skandinavien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0