Intressant dag om kulturförståelse

Igår deltog jag i en kurs på Örebro Missionsskola och Missionsinstitut. De olika seminarierna handlade om kulturförståelse. Göran Janzon, teolog och missionsforskare lade en gedigen grund för dagen med sin genomgång av den första kristna församlingens möte med olika kulturer. Det var församlingen i Antiokia som var rustad att möta det mångkulturella samhället. Församlingen i Jerusalem var mer fastbunden i sina judiska rötter. Efter en förföljelse mot församlingen i Jerusalem blev de tvungna att förhålla sig till olika kulturer dit de blev kringspridda.
Görans slutsats är att evangeliet (det glada budskapet om att kunna ha en relattion med Gud genom Jesus) är till för alla folk och folkslag.
Margareta Mörling, lärare för nyanlända invandrare talade om kulturförståelse utifrån sin bok, Färgresan.
Hon talade bland annat om att lära sig de sociala koderna. Hon berättade bland annat om när hon fått stränga order om att inte prata med främmande män när hon skulle ut och handla. Allt gick bra i affären, men när hon var på väg hemåt med varorna var det en man som närmade sig henne och påkallade hennes uppmärksamhet. Hon fortsatte att gå och stirra rakt fram som om ingenting hänt. Efter ett tag var det ytterligare en man som ropade på henne. Hon reagerade inte, menn när hon hörde en kvinna ropa vände hon sig om. Då såg hon att strösockret som hon köpt i butiken hade börjat rinna ut från ett hål i papperspåsen. Det var en lång vit rand med socker längs vägen som hon gått.
Margareta bad oss att vi skulle tänka ut hur vi skulle agera om det skulle bli krig och vi måste fly från vårt land. Vad skulle vi packa med i den enda väska som vi skulle kunna ta med oss?
En intressant sak som Margareta berättade om var hur spanjorerna ser på alla svenskar som flyttat till Solkusten i Spanien eller till en av Kanarieöarna. Spanjorerna klagar och säger att alla bor tillsammans och bara pratar med varandra och att det är svårt att få kontakt med svenskarna. De läser till och med sina egna tidningar och lyssnar på radio från Sverige och tar in TV-kanaler från Sverige och bryr sig inte alls om att bli integrerade.
Varför tror vi att irakierna söker sig till Södertälje eller Malmö och inte till Kiruna och Sollefteå?
Ja, denna dag gav mycket att tänka på. Den yttre och den inre resan beskrevs på ett livfullt sätt.
Det var roligt och inspirerande att möta människor som arbetar med integration och som vill att våra kyrkor skall vara välkomnande till nya MEDVANDRARE.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0