Ska de med arbete ändå utvisas nu?

Igår var det en febril aktivitet i media och bland många advokater och juridiska ombud. Cirka 300 asylsökande i Sverige med jobb riskerar att utvisas innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring börjar gälla i december. Själv blev jag intervjuad av Dagens Eko och Nya Wermlandstidningen. NWT gjorde även en intervju med en irakisk man som har en firma med anställda, men där Migrationsverket säger att han måste utvisas.
Tänk vilka felaktiga signaler det ger när folk som sköter sig, lär sig svenska och får arbete och anpassas till svenska förhållanden ändå skall utvisas medan den som kanske gjort ett brott och suttit i fängeelse får stanna.

Här nedan ser ni en artikel från tidningen DAGEN om hur kommunalrådet i Markaryd reagerat för att hjälpa en afghansk kille som haft fast jobb på en däckfirma.


"Kristdemokraten Bengt Germundsson är positiv till regeringens förslag, men bekymrad över vad som ska hända under tiden som lagförslaget behandlas. Och för Harald Takvams företag får väntan på den nya lagen ödesdigra konsekvenser.


Det kommer att dröja till december innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft. Under den tiden kommer flera asylsökande med anställning att skickas tillbaka till sina hemländer.- Det är fruktansvärt inhumant och dumt att låta de här människorna bli offer. Det finns många fall som hamnar mellan ny och gammal lagstiftning. Utspelet idag visar hur viktigt det är att man fryser avvisningar tills lagen träder i kraft, säger Bengt Germundsson (kd), kommunalpolitiker i Markaryd. Verksamheten stannarEtt av de företag som skulle gynnas av en sådan frysning är Takvams Däckservice i Markaryd. Ägaren, Harald Takvam, har akut personalbrist efter att hans däckmontör, Reza Rezai, tagits i förvar för att utvisas till Afghanistan.- Om jag inte har honom här får jag dra ner på verksamheten, så att den stoppas upp helt. Vi är två man nu och det räcker inte. Det är ett hån mot alla arbetsgivare som har lärt upp personal. Reza har lärt sig ett yrke här och nu när jag har glädje av honom får jag inte ha honom kvar, säger Harald Takvam. Som det ser ut nu kommer Reza Rezai att skickas tillbaka till Afghanistan och blir tvungen att söka ett arbetstillstånd till Sverige igen i december.Har ett jobb här- De avvisar alla nu och tänker att de ska komma tillbaka senare. Tror de verkligen på det själva? Jag tror inte att det kommer att fungera, men Reza kommer att ha ett jobb här så länge företaget finns kvar, säger Harald Takvam".


Kommentarer
Postat av: Sonny Olofsson

Det är väll inte så konstigt om han har svårt att rekryterat arbetskraft han betalar ju bara 85 kr/tim.
http://www.sr.se/Kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=1986848
"Reza Rezai har arbetat på Harald Takvams däckfirma i Markaryd i flera år. Trots det tjänade han förra året bara 85 kronor i timmen. Enligt Transportfacket skulle han haft minst 107,19 kronor i timmen. I kontrolluppgiften till Skatteverket uppger arbetsgivaren Harald Takvam att Reza Rezai tjänade 144.500 kronor förra året. Det ger en genomsnittlig månadslön på 12.000 kronor."

2008-04-02 @ 15:16:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0