DAGEN om äktenskapsfrågan

DAGENS ledare uppmanar Kd att lämna regeringen eftersom Reinfeldt totalt kört över Kristdemokraterna i frågan om samkönade pars möjligheter att gifta sig. Så här inleder chefredaktör Elisabeth Sandlund sin ledare:

"Efter onsdagens besked från statsministern tycks det som att äktenskapsfrågan med stor sannolikhet kommer att lösas på sämsta tänkbara sätt. Reinfeldts väg är, som framhölls på denna plats i torsdagens tidning, splittringens, inte samförståndets, väg. Han har fallit till föga för en högljudd och stridbar minoritets krav och köpt dess argument rakt av."
 
Läs mer. Nu är tid att påverka riksdagsmännen eftersom frågan kommer att avgöras i riksdagen. Denna debatt kan bli större än den om FRA-lagen. Gå in på http://www.riksdagen.se/ och klicka på ledamöter så ser du alla ledamöters namn och e-postadress. Du kan skriva spontana brev och uppmana riksdagsledamöterna att inte gå emot bibeln och svenska folkets vilja. Vill du ha hjälp med att formulera ett brev kan du gå in på
www.bevaraaktenskapet.se

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159809

Här finns ett upprop från ett 40-tal personer:

"Bevara äktenskapet mellan man och kvinna!"

Den pågående debatten om att två män eller två kvinnor ska kunna ingå äktenskap handlar ytterst om vems intresse som ska väga tyngst i Sverige.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna säger att familjen, byggd på äktenskapet mellan man och kvinna, utgör "den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten" (artikel 16).

I alla tider har den livgivande föreningen mellan man och kvinna betraktats som samhällets själva urcell. Föreningen mellan man och kvinna har alltid haft ensamrätt till begreppet äktenskap och åtnjutit särskilt skydd från samhällets sida.

Långt innan nationalstaten uppstod fanns äktenskapet mellan man och kvinna som en stabiliserande och skyddande faktor, bl.a. för att se till barnets bästa. Till detta hör enligt artikel 7 i Barnkonventionen att barnet så långt det är möjligt skall få omvårdnad av både sin mamma och pappa. Mer än någon annan relation tillgodoser äktenskapet detta behov.

Om äktenskapet görs könsneutralt kan det inte längre kopplas naturligt till barn och barns rättigheter - den samkönade relationen är ju principiellt steril. Med ett könsneutralt äktenskapsbegrepp kommer barnen med nödvändighet att hamna i bakgrunden. Då finns det inte heller någon unik, av staten sanktionerad, institution för mamma-pappa-barn-relationen. Detta är inte rimligt om vi menar att barnens intresse är viktigt i vårt samhälle idag.

Att bevara äktenskapet som en relation mellan en man och en kvinna handlar inte om att diskriminera någon. Registrerat partnerskap finns ju redan för samkönade relationer och ger samma juridiska och ekonomiska trygghet som ett äktenskap. Om äktenskapsbegreppet utvidgas till att omfatta två män eller två kvinnor, öppnas däremot dörrarna för att också andra samlevnadsformer, som inte är allmänt accepterade, ska definieras som äktenskap.

Vi kräver därför att begreppet äktenskap reserveras för relationen mellan en man och en kvinna och att varje förslag att kalla könsneutrala relationer för äktenskap avvisas av Sveriges riksdag och regering.


Det 40-tal personer som först skrivit under uppropet är:

Anders Arborelius biskop Katolska kyrkan
Sten-Gunnar Hedin föreståndare Pingströrelsen
Gunnar Weman ärkebiskop em. Svenska kyrkan
Bertil Werkström ärkebiskop em. Svenska kyrkan

Marianne Andreas pastor Pingströrelsen
Abgar Barsom fotbollsproffs
Anders Bengtsson missionsföreståndare Alliansmissionen
Salomo Berlinger f. ordf. Judiska församlingen
Annika Lokrantz Bernitz jurist
Ulf Bernitz professor
Anna Maria Corazza Bildt egenföretagare
Olof Djurfeldt f. chefredaktör
Christina Doctare läkare och samhällsdebattör
Olof Edsinger generalsekr. ungdomsorganisationen SALT
Ulf Ekman pastor och ordf. Trosrörelsens predikantorg.
Ronny Elia ordf. Sveriges unga katoliker
Stefan Gustavsson generalsekr. Evangeliska Alliansen
Lennarth Hambre missionsdirektor Evangeliska Frikyrkan
Krister Holmström chefredaktör
Inga-Märta Isaksson feministteolog
Misha Jaksic samordnare Ortodoxa kyrkorna
Erik Johansson ordförande Medvandrarna
Per Karlsson jurist
Abd Al Haqq Kielan ordf. Svenska Islamska Samfundet
Hasse Kjellgren kommendör Frälsningsarmén
Anders Månsson jurist och ordförande ELM-syd
Jan Myrdal och Gun Kessle författare
Walter Persson f. missionsföreståndare Sv Missionskyrkan
Paolo Roberto proffsboxare
Carl-Erik Sahlberg domkyrkokomminister och docent
Berit Simonsson Oas-inspiratör Svenska kyrkan
Anders Sjöberg missionsföreståndare EFS
Stanley Sjöberg pastor Pingströrelsen
Carin Stenström chefredaktör
Rolf Åbjörnsson advokat
Torsten Åhman pastor och evangelist Sv Missionskyrkan
Siewert Öholm journalist


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0