Socialförsäkringsutskottet om arbetskraftsinvandringen

Idag har jag skickat ett brev till samtliga ledamöter i socialförsäkringsutskottet. De har behandlat lagförslaget om arbetskraftsinvandring. Jag tar som exempel en familj där mannen är butiksansvarig på Erikshjälpen i Dalarna. Det har han varit i tre år. Familjen är väl integrerad i samhället. De omfattas INTE av den nya lagen som börjar gälla den 15 december ELLER kommer det att bli undantag för dem och andra i liknande situation?
I samhället där familjen bor är folk mycket upprörda över Migrationsverkets avvisningsbeslut. Kommunen de bor i skall ta emot ett 30-tal NYA flyktingar som fått uppehållstillstånd, men den familj som redan bor där och som skulle kunna vara ett bra föredöme på integrering-de skall utvisas!! Nu väntar familjen på att deras yngsta barn också skall få en asylprocess. Kanske kan man då ta upp hela familjens situation. Det tycker jag att man skall göra och ge dem permanent uppehållstillstånd. De har kunnat visa att de kan försörja sig och jag anser det helt orimligt att de skall utvisas. Min fråga till ledamöterna är om det kommer att bli undantag från regeln att de som redan bor här och har arbete måste återvända och SÖKA FRÅN SITT LAND. Om man är flykting och skyddsbehövande kan det ju innebära livsfara att återvända för att söka komma tillbaka pga arbete.


Sammanfattning av den nya lagen:

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:147 Nya regler för arbetskraftsinvandring jämte två motioner som väckts med anledning av propositionen. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna.

I propositionen föreslås nya regler för arbetskraftsinvandring till Sverige, varigenom ett effektivare och mer flexibelt system införs för att underlätta rekryteringen av arbetskraft från tredjeland.

Den nuvarande ordningen för prövning av om det finns behov av att rekrytera arbetskraft från tredjeland, den s.k. myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen, förslås upphöra. Arbetsgivarens bedömning av behovet av en sådan rekrytering ska vara utgångspunkten vid handläggningen av ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd.

Tillståndstiderna för tidsbegränsade arbetstillstånd ska enligt förslaget förlängas och ett tidsbegränsat arbetstillstånd ska kunna leda till ett permanent uppehållstillstånd. Det ska vidare säkerställas att erbjudna anställningsvillkor och försäkringsskydd för den arbetssökande motsvarar vad som gäller för arbetstagare som redan finns i Sverige. Inledningsvis ska ett arbetstillstånd kopplas till en viss arbetsgivare och ett visst slag av arbete.

Det föreslås flera undantag från huvudregeln att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnat före inresan i Sverige. Den vars anställning upphör under pågående tillståndsperiod ska, om han eller hon får ett nytt anställningserbjudande, under en tid av tre månader ha möjlighet att ansöka om arbetstillstånd inifrån Sverige. I vissa fall ska även gäststudenter kunna ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd inifrån landet liksom den som beviljats en visering för att här besöka en arbetsgivare. Vidare föreslås att en utlänning, vars ansökan om uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i övrigt avslagits genom ett lagakraftvunnet beslut, under vissa förutsättningar ska kunna beviljas uppehållstillstånd för arbete utan att han eller hon först lämnar landet.

Som en konsekvens av de föreslagna ändringarna föreslås att möjligheten att bevilja permanent uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl direkt vid invandringstillfället avskaffas och att den särskilda tillståndsgrunden för säsongsarbete tas bort.

Vidare föreslås att kravet för att bevilja ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för den som har för avsikt att bedriva näringsverksamhet förtydligas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 december 2008.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker motionerna som bl.a. innehåller begäran om avslag på propositionen.

I betänkandet finns fyra reservationer (s och v).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0