Rätten att utöva sin religion
Mötet i SKR:s grupp började klockan 13.30. Flera ledamöter hade förhinder och en av deltagarna anlände sent eftersom han deltagit i ett möte om integration på regeringskansliet.
Lena Rösell på Sociala Missionen redogjorde från ett möte som Migrationsverket hade med de frivilligorganisationer som arbetar med flyktingfrågor. Migrationsverket brukar regelbundet träffa de organisationer som ingår i FOSIF som är en lös sammanslutning som existerar sedan många år. FOSIF står för Frivilligorganisationernas samrådsgrupp för Invandrar och Flyktingfrågor. Vid det mötet behandlades frågan om Asyl och religion/tro. Från Migrationsverket
medverkade Christer Svan och rättschefen Henrik Winman m.fl. Även UNHCR var representerat vid mötet. Frågan om religionens roll i asylhanteringen har ytterligare aktualiserats när Migrationsverket/domstolarna nyligen tog ett principbeslut angående homosexuellas asylskäl.
Frågan om religionens roll är föremål för ständiga studier och ett stående ämne i fortbildningen.
Svenska Missionsrådet arbetar också med ett asylärende där Migrationsdomstolen i Stockholm menar att en afghansk man som konverterat kan klara livet trots hot om dödsstraff om han "håller en låg profil". Detta strider helt mot de grundläggande fri- och rättigheterna.
SKR:s råd beslöt att välja ut något angeläget konvertitärende där beslutet är att ligga lågt med sin kristna tro och försöka driva detta som ett pilotfall där vi gemensamt från kyrkorna i Sverige framhåller religionsfriheten och rätten att fritt få utöva sin tro.
Advokaterna på Rådgivningsbyrån i Stockholm skall kontaktas för att få all juridisk hjälp att driva frågan vidare.
Jag citerar från konventionen som Sverige skrivit under om rätten att utöva sin religion.
Artikel 9 i EUROPEISKA KONVENTIONEN ANGÅENDE SKYDD FÖR DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA OCH DE GRUNDLÄGGANDE FRIHETERNA
Envar skall äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor.
Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, upprätthållandet av allmän ordning, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter.