Viktig bok i kristna lärofrågor släpps idag
Idag släpps boken "Evangelium enligt Rom" på bokförlaget Gospel Media. Boken är skriven av James McCarthy och är en jämförelse mellan katolska kyrkans lära och Bibeln. Nedan finns det förord som Joel Sjöberg skrivit till boken. Jag vill först berätta att jag anser det viktigt med ekumeniskt samarbete mellan olika kyrkor. Jag ber med Jesu bön "att de alla skall vara ett". Vår församling Kristen Gemenskap vill samarbeta med alla kristna som erkänner Jesus som Frälsare och Herre. Det är alltid nyttigt att möta andra människor med andra tolkningar och åsikter.
Jag tycker också att det är viktigt att man lär sig mer om andra kyrkor och hur de tolkar Guds Ord, bibeln. När vi idag ser hur den katolska kyrkan får mer och mer utrymme i svensk kyrklighet och läser hur katolska traditioner vinner insteg i olika församlingar är det viktigt att läsa och se om dessa traditioner grundar sig på bibeln eller på olika påvars uttalanden eller andra mänskliga ställningstaganden. Därför välkomnar jag denna bok. Jag har redan läst flera kapitel där det finns långa utdrag ur de katolska skrifterna och katekesen. Jag återkommer med kommentarer när jag läst boken. Redan nu har en debatt börjat på bloggen Aletheia.
http://aletheia.se/2008/10/03/evangelium-enligt-rom/
Joel Sjöberg skriver om den bok
som kommer ut på svenska idag:
Evangelium enligt Rom.
Inte sedan reformationens dagar har intresset för böcker med katolsk och ortodox inriktning varit så stort som nu.1 Samma sak kan sägas om yttre devotionalier som ikoner, radband och böneljus.2 Katolicismen har blivit alltmer aktuell och eftertraktad inom svensk kristenhet samtidigt som kristenhetens ledare talar mycket om enhet. Från flera håll hörs också att det är nödvändigt att acceptera Petrusämbetet - eller som Peter Halldorf sagt: "böja sin nacke under kyrkan och bejaka Petrusämbetets legitimitet"3 för att enheten ska bli verklig.
När det talas om att vi behöver stå i gemenskap med Påven i Rom måste det vara befogat att ta en närmare titt på vad den Katolska kyrkan står för idag.
James McCarthy är mer än kvalificerad att skriva denna bok. McCarthy har under många år varit katolik, han har en stor kärlek till katoliker och har arbetat som missionär i ett katolskt land. Han känner den Katolska kyrkan mycket väl. Men ändå viktigare: I sin bok låter han Katolska kyrkan själv få definiera sin teologi. Bakom denna bok ligger mycket studier och författaren har gjort ett digert jobb med att ta fram många dokument som beskriver den Katolska Kyrkans lära. Till stor del är det alltså den Katolska kyrkan själv som talar genom denna bok.
James McCarthy drar också en del slutsatser, som man kan välja att hålla med om eller inte. Själv håller jag nödvändigtvis inte med honom om allt, men att han ger en korrekt beskrivning av den Katolska kyrkans lära, bekräftas av både nunnor och präster som själva undervisat andra om den Katolska kyrkans tro.
Ett annat syfte med denna bok är att uppmuntra till en sund och öppen teologisk debatt i detta ämne. En sådan debatt verkar inte äga rum i någon större omfattning idag.
Det kan hända att meningarna kommer att gå isär vad gäller syftet med denna bok och det är möjligt att boken kan komma att beskyllas för att vara ett utfall mot enhet. Det är inte alls intentionen med utgivningen. Jag tycker att en sund debatt borde vara välkommen. Och visst borde man få samtala även om vad enhet innebär? Jag är för enhet mellan kristna och kan inte annat än se att det även finns många genuina kristna inom Katolska kyrkan.
Ledare från ett flertal av de kristna samfunden i Sverige har gett offentligt stöd till Enhetens vänner som planerar att bygga Enhetens Kyrka vid Östanbäcks kloster.4 Enhetens vänner säger följande om enhet:
Det är svårt att tänka sig en synlig enhet, där vi också kan dela eukaristin (nattvarden), om vi inte står i gemenskap med Petrusämbetet, enhetens ämbete, synliggjort i biskopen av Rom.5
Det stämmer väl överens med Katolska kyrkans syn på enhet:
Resultatet blir att, allt eftersom hindren för en fullkomlig kyrklig gemenskap övervinnes, alla kristna förenas, i ett gemensamt firande av Eukaristin, i den enda Kyrkans enhet, den som Kristus från början skänkte sin Kyrka. Vår tro är att denna enhet är omistlig och har sin konkreta existens (subsistit) i den katolska kyrkan; vårt hopp är att den dag för dag skall växa till intill tidens ände.6
När vi av kristna ledare i vårt land uppmanas att ha enhet med den Katolska kyrkan och stå i gemenskap med Petrusämbetet i Rom måste det vara angeläget att veta vad dess kyrka lär.
Därför är denna bok väldigt aktuell.
Evangelium enligt Rom talar inte bara om påveämbetet utan också om Katolska kyrkans syn på frälsningen, eukaristin (nattvarden), Maria, skärselden och flera andra teologiska frågor som enligt min mening inte saknar relevans.
Joel Sjöberg
Noter
1. "Om vad som sker idag".
Länk: http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=8
2. Ibid.
3. Tidningen Dagen, 30 januari, 2008.
Länk: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=149064
4. Uttalande på Antoniosdagen 2008.
http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=53
5. http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=57
6. Andra Vatikankonciliet, "Kungörelse om ekumenik" nr. 4.
James G. McCarthy har grundat och förestår Good News for Catholics. Han har varit missionär på Irland, producerat en uppskattad dokumentärvideo om katolicismen och har förutom denna bok också författat flera andra böcker i samma ämne.
______________________________________________________________________________________
Andra röster om "Evangelium enligt Rom":
"Evangelium enligt Rom" presenterar katolicismen rättvist och korrekt. Författaren lutar sig mot aktuella katolska dokument inklusive den nya Katolska Kyrkans Katekes. Det är befriande att se hur författaren vare sig förvränger eller ironiserar utan lägger fram fakta. Den här boken kommer att bli till stor hjälp för såväl katoliker som icke-katoliker, som är intresserade av att jämföra katolicismen med biblisk kristendom.
- Mary Kraus, f.d. franciskannunna
I den här boken presenteras Katolska kyrkans läror noggrant och överskådligt och utan avvikelser från det som jag fick lära mig, och själv lärde ut, under 20 år som katolsk prästkandidat och präst. Det som gör boken så värdefull är jämförelsen mellan de katolska dogmerna och Guds Ord. Jag rekommenderar den åt alla som vill förstå katolicismen.
- Joseph Tremblay, f.d. präst i Den Obefläckade Marias Oblater
"Evangelium enligt Rom" bjuder på såväl en överblick som en skarp analys av katolicismen. Jag var nunna i nio år och är därför särskilt tacksam för bokens befriande budskap. Må Gud använda den sig själv till ära!
- Rocio Pestaña Segovia
f.d. franciskanernunna