Nytt id-kort för invandrare på gång

Skattverket får i uppdrag att arbeta fram ett statligt nytt id-kort för invandrare med uppehållstillstånd som väntar på svenskt medborgarskap. En utredning har jobbat med ärendet. Flera ledamöter i riksdagen har uppmärksammat problemen och några av dem har jag varit i kontakt med för att berätta om hur svårt och krångligt det kan vara för många som inte får id-kort för bankärenden. Jag har skrivit om Alice bland annat. Igår träffade jag henne och fick se det id-kort som HANDELSBANKEN i Filipstad ordnade för henne.

Id-kortsutredningen föreslår att det införs ett nytt id-kort i Sverige. Utredningens betänkande överlämnas i dag till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Utredningen har haft i uppdrag att utreda hur det kan säkerställas att det finns möjlighet för personer som inte är svenska medborgare men som har rätt att vara bosatta i Sverige att få id-kort. I uppdraget har ingått att föreslå vem som ska ha ansvaret för detta samt att närmare avgöra vilka kategorier av personer som ska omfattas. Det har även ingått att föreslå hur identiteten ska styrkas vid en ansökan om id-kort.

Bakgrunden till utredningen är att det har visat sig att en del utlänningar som bor i Sverige inte har möjlig¬het att skaffa en allmängiltig id-handling. Det innebär bland annat att de inte kan få tillgång till viktiga samhälls-funktioner som att öppna ett bankkonto. Utredningen konstaterar att ingen hittills har tagit ett övergripande ansvar för denna fråga. Staten bör nu enligt utredningen ta ett större ansvar.

Utredningens förslag innebär att Polisen ska utfärda det nya id-kortet och att alla som är folkbokförda i Sverige och har fyllt 16 år ska ha rätt att ansöka om det.

Id-kortet ska hålla en säkerhetsnivå som motsvarar den som i dag gäller för så kallade SIS-märkta id-kort och kortet ska utformas med det nuvarande nationella id-kortet som förebild.

Den som ansöker om det nya id-kortet ska kunna styrka sin identitet antingen genom att visa upp en id-handling eller genom ett intygsförfarande. Utländska pass med godtagbar säkerhetsstandard ska därvid godtas. Det föreslås inte någon begränsning av vilka som kan vara intygsgivare. Der bör i stället göras en allmän trovärdighetsbedömning av intygsgivaren som ett led i en helhetsbedömning.

Den nya ordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0