Över 15 000 kronor idag till rent vatten i Sudan

 Här skulle du knappast vilja hämta ditt drickvatten, eller hur?

Genom bidrag från Erikshjälpen Second Hands butiker runt om i landet har en skola kunnat byggas i Akuem, Sudan. På Eriksdagen som anordnades i april 2008 samlades medel in för att färdigställa skolan och driva den i ett år.

Tack alla som bidragit! Idag firades ERIKSDAGEN i landets cirka 45 Erikshjälpsbutiker och vi i Filipstad var med.Tänk, jag behövde inte delta under dagen. Vi har så många duktiga arbetare och flera frivilliga som ställer upp. Skönt! Jag var nere och tittade vad resultatet blev och såg att summan var över 15 000:- Då vet jag inte hur mycket som samlades in i bössan. Jag vet heller inte hur det gick i övriga butiker.

Akuem ligger inte långt från Darfur och många som bor här är drabbade av den långvariga konflikten på olika sätt. Konflikten mellan södra och norra Sudan har pågått i 25 år. Trots att det nu varit officiell fred i fem år blossar fortfarande strider upp i gränsområdena.
Det finns en osäkerhet bland befolkningen som gör att allt stannar av. Ingen vågar odla - vem vet om det blir jag som får skörda det jag sått, eller om jag måste överge det?

Många av barnen har inte fått gå i någon skola, eller har bara fått viss undervisning i flyktingläger. Den första byggnaden i Akuem blev klar våren 2008 och sedan dess har cirka 600 elever kunnat få börja skolan - för första gången en riktig skola i Akuem.

Anders Lindgren, humanitär hjälpkoordinator för Erikshjälpen, besöker Akuem med jämna mellanrum för att se till att arbetet går framåt. Under hans senaste besök i december 2008 kunde byggnationen av ytterligare två klassrum ta sin början.

Grunden har nu grävs, och väggar byggts upp på nästa byggnad. De nya klassrummen väntas bli klara under våren 2009. Sammanlagt ska skolan i Akuem rymma åtta klassrum, bibliotek, lärarrum och administration. Det innebär ett enormt framsteg för barnen och för samhället att få en riktig skola!

Men under Anders Lindgrens senaste besök blev ett annat problem smärtsamt uppenbart - bristen på rent vatten och hälsovård. En koleraepidemi bröt ut i området, för tredje gången på kort tid. Många människor dog på grund av brist av mediciner och vätskersättande medel.

Vattensituationen är akut. Under regnperioderna sköljer vattnet över Akuem och för med sig föroreningar ned i de vattensamlingar som människorna sedan hämtar sitt dricksvatten ur. När torkan kommer blir det ännu värre. Vattensamlingarna torkar till stillastående pölar där bakterier frodas. Samma vatten används till både tvätt, disk, toalett och dricksvatten. Det finns inget annat vatten, och det saknas kunskap om vikten av rent vatten.

Om vi kan hjälpa människorna i Akuem att få tillgång till rent vatten året om och kunskap om hygien och hälsa kan flera sjukdomar förebyggas.

Skolan är viktigt, men det är också friska barn och föräldrar som kan ta till vara på kunskapen och börja förändra sin situation. Tack alla som stöttat projektet och som fortsätter att ge barnen i Akuem möjligheter och framtidshopp som inte funnits där tidigare!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0