Henrik ställer frågor om Jesus (och får svar)

Någon som heter Henrik har kommenterat det som jag har skrivit om att bibelns och historiens Jesus bekräftas framstående forskare. Jag lägger in hela hans text med mina svar i fet stil.
Suck. Hoppas du orkar läsa detta.

Vi kan lita på texterna om Jesus.
På vilka grunder är detta korrekt? Vi har inga oberoende källor från samma tid som dessa texter är skrivna under. Vi kan jämföra med andra klassiska verk som historikerna anser korrekta. Borde inte samma regler gälla för Bibeln?

Låt oss först titta på ett klassiskt verk: De två första biografierna om Alexander den store skrevs av Arrianos och Plutarchos mer än fyra hundra år efter Alexanders död 323 f Kr. Ändå anser historikerna dem i huvudsak tillförlitliga.

En mycket tidig text är 1 Kor 15: Det är en text som lästes 24 månader efter korsfästelsen. Gick att kontrollera. Vi kan lita på bibeltexten!


Texterna om Jesus tål att granskas.
Givetvis. Det gör alla texter.
Ja, men vi kan lita på att de håller för en kritisk granskning.

Texterna om Jesus har inte förvanskats.
Hur vet vi det? Givetvis finns gamla texter bevarade som tycks beskriva något som liknar de nuvarande. Men om de nuvarande rentav baserats på de gamla, då är det ju inte en fråga om att nutida texter är immuna mot förvanskning utan snarare en kopia för att undvika att förvanskning sker. Vi vet det genom de handskrifter som hittats och som bekräftar att det i allt väsentligt inte skett ändringar. 1947 hittade man t.ex handskrifter i Qumran.

Det finns trovärdiga bevis utanför evangelierna om att Jesus funnits.
Det må vara. En jude för omkring 2000 år sedan som sa sig vara Guds son är en mycket troligt - men om det är sant att han verkligen var Guds son är en helt annan fråga. Det kan vi inte vara säkra på om han verkligen var. Det är naturligtvis en trosfråga som var och en själv ärligt måste fråga sig. Jag tror att alla som verkligen söker svaret kommer att få veta.

Texterna om Jesus bekräftas av arkeologin.
Samtidigt är det andra arkeologiska bevis som läggs fram som sanna som motbevisar diverse saker som det står om i Bibeln - som att samhället Nasaret skulle ha existerat vid tiden för Jesus födelse. Lee Strobels bok VILKEN JESUS SKA JAG TRO PÅ tar upp denna fråga och andra frågor som rör nyare arkeologiska fynd t.ex frågan om Jesu grav. Flera gånger har det visat sig att det kan handla om namn på samhällen som antingen fanns på flera platser eller om olika stavning eller olika språk. Vi har t.ex i Sverige Järna i Södermanland och Järna i Västerdalarna.

Historiens Jesus är samme Jesus som trons Jesus.
Än en gång är det väldigt svårt att vara säker på detta. Påståendet i sig är väldigt vagt då man inte riktigt kan urskilja vad som menas med "trons Jesus." Vad jag menar med TRONS JESUS är den klassiska kristna tron baserad på läsning av bibelns texter.

Jesus var övertygad om att han var Guds Son.
Om man reser till USA och besöker ett mentalsjukhus (kanske inte den trevligaste av upplevelser) kommer man att möta minst två-tre patienter som alla - oberoende av varandra - är övertygade om att just dem var och en är Guds son. Dessutom finns en och annan som säger sig vara Gud själv. Kanske var denna Jesus inte något annat än en yrande mentalpatient för 2000 år sedan. Visserligen med stort inflytande för mänskligheten. Vi har för övrigt inget annat än citat av denne man - han tycks inte ha skrivit något själv, vilket är mycket märkligt. Jesus är unik. Han inte bara sa utan han gjorde också. Hans under är omvittnade av den tidens historiker t.ex. Josefus -  en betydande judisk historiker från första århundradet.

Han skrev: "Ungefär vid den tiden levde Jesus, en vis man, om man nu ska kalla honom för man. Ty han var en som utförde häpnadsväckande bedrifter och var lärare för sådana människor som glatt tar emot sanningen. Han vann över många judar och många av grekerna. Han var Kristus. (Det betyder den smorde=alltså konungen, Messias) När Pilatus hade dömt honom att korsfästat, efter att ha hört honom anklagas av män med det högsta anseende ibland oss, övergav de som först kommit att älska honom inte sin tillgivenhet till honom. På tredje dagen visade han sig återuppväckt för dem, för Gud profeter hade profeterat om dessa och otaliga andra saker om honom. Och det kristna följet, som kallas så efter honom, har än i denna dag inte försvunnit." (ur Testimonium Flavianum).


Jesus levde upp till Guds egenskaper.
Hur fungerar det? Kunde Jesus skapa världar? Kunde han placera ett barn i en jungfrus mage och sedan få folk att kalla detta barn för Guds sonson? Vilka är Guds egenskaper? Vi har inte mycket att gå på här; bara vaga antaganden. Det står i bibeln att Gud sade: LÅT OSS GÖRA....Jesus ÄR GUD och var med i själva skapelsen. Gud Fadern, Gud Sonen och Gud den helige Ande är ett med skilda egenskaper precis på samma sätt som H2O kan vara vatten, ånga och is. Guds främsta egenskap är KÄRLEK och det var denna kärlek som Jesus visade här på jorden. Joh. 3:16 säger "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son, på det att var och en som tror på Honom inte skall förgås itan ha evigt liv".

Jesus och bara han motsvarade bilden av Messias.
Huh? Messias? Det är den där som judarna väntar på, va? Vad menas med att han motsvarade en bild av Messias? Vad är det för vaga påståenden? Om du t.ex läser de 48 olika profetior om den kommande Messias så ser du precis som när en flykting lämnar sitt fingeravtryck i den europeiska databasen Eurodac att fingeravtrycket bara passar in på en enda person, JESUS KRISTUS. Ja, det är han som judarna väntar på. Läs t.ex Jesaja 53 om den lidande tjänaren. Det är ord som skrevs flera 100 år före Jesus föddes, men som exakt stämmer in på Jesu lidande på korset. Och tänk, det gjorde han för att du och jag skulle få frid och mening med livet.

Jesu död och uppståndelse var inte en bluff.
Att han dog är med största säkerhet inte fråga om en bluff. Men återuppståndelsen är definitivt fråga om en bluff. Lika mycket bluff som att han föddes till en jungfru. Ingen återuppstår ur döden. Bra Jesus som ett hopp för dig och mig att det finns ett liv bortom döden. Jesus visade sig för över 500 personer. Hans uppståndelse gjorde att hans bror Jakob ändrade sig och till och med lät sig dödas för tron på att han verkligen sett Jesus vid liv. En av den tidens främsta förnekare och motståndare till den kristna tron blev så övertygad av att han mötte Jesus och hörde Jesus tala att han själv blev en förkunnare. Vet du vem det var? JO PAULUS!!!!Han var enormt lärd och en av den tidens Christer Sturmark och Jonas Gardell!

Jesus kropp fanns inte i graven.
Det är hämtat direkt från Bibeln som enda källa. Att lita på endast en källa är inte vetenskapligt. Det måste till många oberoende källor innan man kan säga att det är sant och i det här fallet vore det väl något om denna grav vore bevarad? Man kan tycka att graven där GUDS SON begravdes faktiskt skulle bevaras. Egyptens faraogravar är ju bevarade och dem regerade långt före Jesus dök upp. Övriga religionsstiftares gravar finns som monument, men Jesu kropp hittades inte. Vakter var utsatta att med sina liv garantera att ingen stal kroppen. Om en vakt somnade eller inte skötte sitt jobb fick han dödsstraff. Ändå sa vakterna ATT MEDAN DE SOV KOM LÄRJUNGARNA OCH TOG BORT KROPPEN. Hur kan man se något om man sover???

Jesus sågs levande efter att han dött på korset.
Det sägs så för att det står så i Bibeln. Vi kan inte säga att det är säkert bara för att man trott det så länge. En källa bevisar inget. Om samma källa sedan är ett antal testamenten skrivna med ett högtidligt nästan medeltida språk på vers är det ännu mer som talar mot den påstådda höga sanningshalten i texten. 
Se ovan.

Det finns andra fakta som tyder på uppståndelsen.
Vilka är dessa "andra fakta"? Det räcker inte att hänvisa till något som man inte kan med säkerhet garantera existerar. Jag kan lika gärna säga att det finns "andra fakta" som tyder på att uppståndelsen inte ägde rum; har jag då klara motbevis som räcker för att konvertera en troende? Jag har försökt förklara i de båda långa texter som jag lagt ut här och som bygger på Lee Strobels böcker. Lee Strobel var icke troende när han skrev böckerna. Han reste runt till världens ledande forskare och ställde en massa kristiska frågor och han fick svar som gjorde att han började tro på denne Jesus. JAG HAR SJÄLV UPPLEVT SÅ MYCKET TILLSAMMANS MED JESUS OCH NÅGOT AV DET HAR JAG SKRIVIT TILL DIG HENRIK I ETT PRIVAT MAIL. ÅTERKOMMER GÄRNA PÅ BLOGGEN MED MER VITTNESBÖRD OM DEN LEVANDE HISTORISKE JESUS SOM JAG HAR EN PERSONLIG RELATION TILL. Gud välsigne Dig och andra läsare på bloggen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0