Barnets bästa tas inte på allvar i asylutredningen

Nyligen kom ett nyhetsbrev från UTAN PAPPER. De tar upp en rapport från Rädda barnen.
När jag hade lagt in denna rapport gick jag och slog på TV-nyheterna klockan 18 ikväll på SVT. Då var det första inslaget om en asylsökande mamma med barn som tvingas åka tillbaka till Ryssland för att söka uppehållstillstånd pga anknytning till sin man och andra dotter i Sverige. Barnläkaren Lars H.Gustafsson var mycket kritisk till migrationsminister Tobias Billström som menar att Utlänningslagen måste följas och att Barnkonventionen som Sverige skrev på för cirka 20 år sedan inte behöver följas i detta fall eftersom den inte är lag i Sverige. Ändå är den ett officiellt dokument som Sverige förbundit sig att följa. FN-organet UNICEF är mycket kritiskt till Sverige som inte följer Barnkonventionen. Migrationsministern har avböjt att svara på kritiken i dagens Rapport i SVT.

Jag citerar här vad Rädda barnen skriver i sin rapport:

Efter att ha utvärderats i 1,5 år är nu utredningen om den nya migrationsprocessen klar. Rädda Barnen är kritiska  till att utredningen inte ger några svar på om barns bästa beaktas vid asylprövningar, utan har skjutit frågan om hur barn behandlas i lagen på framtiden. 
Trots att den nya migrationsprocessen har utvärderats i 1,5 år ger regeringens utredare inga svar på om barns bästa beaktas vid asylprövningar. 
- Det måste snabbt till nya direktiv som ser över hur barnen behandlas i asylprocessen, kommenterar Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin utredningen "Den nya migrationsprocessen" som överlämnades till migrationsminister Tobias Billström 23 juni.

Skjuts på framtiden
Utredaren Bertil Hübinette menar att det utifrån praxis på området idag inte går att säga om barns bästa beaktas på det sätt som lagen avser. Därför skjuter han frågan om hur barn behandlas i lagen på framtiden. Enligt utredningen behöver frågan om barns rätt att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter "uppmärksammas ytterligare".

FN:s barnrättskommitté oroad

Rädda Barnen har dock sett att barnets bästa inte tas på allvar i asylprocessen. Något som också påtalats av FN:s kommitté för barnets rättigheter. I juni 2009 uttryckte kommittén sin oro över hur barnets bästa bedöms i asylprocessen och rekommenderade regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa barnets rättigheter.
- Att det inte skulle finnas tillräckligt med exempel på att barns skyddsbehov inte beaktas tillräckligt håller Rädda barnen inte med om, säger Elisabeth Dahlin.

Skyddsbehov beaktas inte

Rädda Barnen har i rapporten Nytt system - gamla brister kartlagt 107 barns ärenden och sett att barns rättigheter och skyddsbehov inte beaktas som de bör. Barns asylskäl framgick av handlingarna, men togs inte på allvar. Det bör utredas om det behöver införas ett särskilt lagrum om barnspecifika skyddsskäl för att barn ska ges det skydd de har rätt till.

Hårdnande praxis
Rädda Barnen håller inte med om att man inte kunnat se att bedömningarna hårdnat i fråga om "synnerligen ömmande omständigheter". Vi har sett en hårdnande praxis med oacceptabla resultat för enskilda barn, där till exempel ensamkommande barn kan skickas till institutioner i Irak och Burundi, oavsett om man vet om de kommer få en plats där eller inte. Lagstiftningen och hur den tolkas ger inte barn ett tillräckligt skydd. Gränsen för uppehållstillstånd borde istället gå vid "särskilt ömmande omständigheter" för att få en rimlig bedömning för barn.

Skola och vuxenstöd
Enligt Elisabeth Dahlin finns det stora brister i hanteringen av de ensamkommande flyktingbarnen under asylprocessen.
- För att de här barnen ska få en framtid behöver de snabbt börja skolan och få ett fungerande vuxenstöd, säger Elisabeth Dahlin. Det är inte rimligt att barn ska bli sittande i månader i  och behöva vänta på utredning och placering . Risken finns då att de hamnar i utanförskap och isolering. Ge barnen en chans  genom att snabbt få en ny vardag och stöd att gå vidare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0