Jag oroas för de kristna i Mosul

När vi hade möte i Sveriges Kristna Råds migrations- och integrationsgrupp diskuterade vi hur vi på bästa sätt kan hjälpa de kristna i Irak. Meningarna gick isär. Vi vill ju inte att olika länder ska ta emot alla kristna så att  Irak blir tömt på kristna. Men de som behöver akut skydd då? Ja vi enades om att vi måste jobba för att ta hand om våra bröder och systrar. Våldet har ökat en tid i Irak. Även muslimer blir dödade nu senast många shiamuslimer.
Nu har en grupp irakier som sökt asyl i Sverige, men som utvisats, följts upp av Nuri Kino, svensk-assyrisk journalist. Av 30 irakier finns endast en i Irak där han gömmer sig. Övriga har flytt till andra länder.
Jag försöker hjälpa flera kaldeiska kristna (katoliker) men det verkar svårt för dem att få stanna i Sverige. Flera av de kristna i Mosul försöker vi hjälpa på olika sätt, men det har hittills inte lyckats så bra.
Läs och lyssna på Sveriges radios program genom att klicka nedan. Kanske kan det bli en förändring.




Utvisningar till Irak ifrågasätts Interiör kyrka i Irak. Foto: Scanpix.
Irakisk soldat i kyrka i Bagdad. Foto: Scanpix.

Uppgifterna om att Sverige tvångsutvisar irakiska icke-muslimer har lett till starka reaktioner från utländska människorättsexperter. (Ekot)

Läs mer Följ granskningen på sr.se/ekotgranskar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0