Missionshistoriens största väckelse

Denna vecka har man kunnat ta del av uppmuntrande artiklar om kristendomens fantastiska utbredning under 1900-talet och nu med accelererande fart in på 2000-talet. Det är flera tidningar som uppmärksammat detta bland annat Världen Idag där man kan läsa en artikel av Carl-Erik Sahlberg.

Vi som bor och verkar i Bergslagen, där antalet aktiva kristna kan liknas vid andelen kristna i Mellersta Östern, kan hämta inspiration och kraft när vi tar del av vad som sker i andra delar av världen. När vi denna helg satsar på inre samling och gemensam bön tror vi att Gud ska ge oss kraft att arbeta för Guds Rike. I oss själva kan vi inte uträtta så mycket, men med Guds kraft och med den helige Ande kan de mest fantastiska saker ske. Vi har i vår församling upplevt många underbara möten och vi har fått leda många fram till en tro. Vi har också fått döpa många. Den senaste tiden är det många som flyttat till andra orter där de studerar eller jobbar. De som bor i våra bygder skulle verkligen behöva inse hur stor Guds kärlek är. Många skulle bli så enormt glada om de bara ville öppna sina hjärtan för Jesus och hans frälsning och trygghet. Vi har ett ansvar att berätta om Jesus för dem. Att komma och vara med på de möten som församlingen anordnar och gemensamt jobba för den vision och målsättning som Gud gett till oss. Vi behöver varandra och vi behöver komma samman för att uppmuntra varandra att hämta kraft i bönen och bibelläsningen.
Jag har saxat några fakta från Världen Idag.

Aldrig förr har det funnits så många kristna i världen som nu



Närmare 100 000 människor tar varje dag, värl­den över, ett beslut att bli personligt kristna.

Uppskattningsvis 3 000 församlingar grundas varje vecka.

Kristendomen växer alltså snabbare än världsbefolkningen.

För drygt 100 år sen fanns det kanske några tiotusentals kristna i det odelade Korea - i dag är uppskattningsvis 30 procent av Sydkoreas befolkning kristen. Det kristna undret Sydkorea har uppmärksammat världens kristna på vilken förebild på bön de sydkoreanska kristna utgör.

Exemplet Sydkorea mot­säger ju också alla teorier om att kristendomen "bara behövs" i underutvecklade länder, där människorna ingenting annat har att ty sig till. Sydkoreas starka industriella tillväxt har ju pågått samtidigt med kristendomens snabba tillväxt i landet.

Afrika är ett annat exempel på stark kristen tillväxt. Där fanns det år 1900 bara cirka nio procent kristna (mest i Egypten, Etiopien, Sydafrika och vissa kustområden).

Vid slutet av århundradet var 45-48 procent av den afrikanska kontinenten kristen. Aldrig någonsin i världshistorien har faktiskt en kontinent så snabbt valt att ansluta sig till kristen tro.

Ett annat faktum är till exempel det som sker i muslimvärlden. Från profeten Muhammeds död år 632 förlorades tidigare kristna områden kring Medelhavet. Kring år 1300 försvinner de sista kyrkorna ur vår historiska syn i till exempel Nordafrika.

I våra dagar sker dock vissa inbrytningar i den muslimska världen, kanske framför allt i Iran, där ingenting mindre än en "andlig revolution" pågår.

Muslimer inne i Iran nås av de kristna tv-programmen, internet med mera, och i dag räknar missionsbedömare med att hundratusentals där blir kristna, oftast ännu i hemlighet. Ja, faktum är att antalet muslimer som blivit kristna från Muhammeds död år 632 till år 1980 är färre än de muslimer som blivit kristna från 1980 till 2009!


I dag händer något nytt. Så kallade messianska församlingar växer upp inne i Israel och ute i världen. Ett närmast chockerande faktum är då, att det antal judar som blivit kristna från Jesu uppståndelse (år 33?) till år 1948 (då staten Israel bildades) är färre till antalet än de judar, som blivit Messiastroende från 1948 till i dag!

Ett annat intressant land ur kristen tillväxtaspekt är Kina. Kristna missionärer tycks ha nått Kina under tidig medeltid, men sedan tvingats lämna landet.
Kina isolerades från västvärlden, och boxarupproret kring år 1900 var ett utslag av kinesisk nationalism, som ville utrota eller fördriva kristendomen från landet.

I dag händer också där något nytt. Statistiken är bristfällig, men bedömare håller inte för otroligt, att mellan 50-100 miljoner kineser - kanske fler - räknar sig som kristna i dag. Kommunisternas seger i inbördeskriget år 1949 har kallats "den andra katastrofen i den kristna missionens historia" (islams framväxt på 600-talet var den första). I dag är den katastrofen utraderad av tidens kinesiska öppenhet för kristen tro.

Som vi märker har dessa inbrytningar i till exempel Korea, Kina, muslimvärlden och Afrika skett under 1900-talet och främst mot slutet av århundradet. Ja, någon missionsvetare har pedagogiskt menat, att 9/10 av kristendomens växt faktiskt har skett under 1900-talet, att 9/10 av kristendomens växt under 1900-talet har skett efter 1945 och att 9/10 av kristendomens växt efter 1945 har skett efter 1970. 

Det går fort nu.
Vi lever i missionshistoriens största väckelse! Detta är en historisk minut - vi har aldrig varit så många kristna som just nu! Till oro för en del - till glädje för många. Växten sker framför allt i den brunbrända delen av världen.

Nedan några kort från Jesusmanifestationen i Stockholm



Kommentarer
Postat av: John

Tycker du inte att det är ett övergrepp med att skicka ut missionärer till främmande länder med andra traditioner och kultur?

En sorts invansion...



Ps. De som har valt den religösa vägen i vår släkt är också de som råkat mest illa ut. Ds.

2009-08-28 @ 22:04:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0