Arabisk pastor i Sverige får leda tusentals till Jesus

Idag när jag läste DAGEN bläddrade jag ivrigt till artikeln om min vän Merzek Botros, som jag har kontakt med ibland i asylärenden. Då gäller det ofta konvertiter som hotats för sin kristna tro.
Jag skulle egentligen ha varit med en dag på den arabisk-svenska konferensen denna vecka i Flen, men min fru blev sjuk och jag behöver vara hemma för att ta hand om henne. Mina tankar är hos dem som samlas i Flen. Där bygger man broar mellan svenskar och invandrare och arbetar för integrering av arabiska kristna i våra svenska församlingar, något som inte är så där enkelt alla gånger. Det mest lättvindiga är att varje grupp sitter för sig och pratar sitt språk och sjunger sina sånger och talar om det som hör till deras kultur. Men om vi vill bygga den församling som kan bestå i vårt mångkulturella samhälle och för att vi skall kunna vara en kraft i samhället behöver våra olika kulturer och uttryckssätt befruktas. Vi behöver visa på exempel där integreringen lyckats.
Läs hela Dagenartikeln och bli liksom jag tacksam till Gud för en man som blir så använd av Gud. Bed för honom och det arbete som TV-kanalen och Centrumkyrkan liksom det mångkulturella centret i Sundbyberg bedriver. Bed för dem som förföljs för sin kristna tro.


"Vi ber ofta tillsammans via nätet"

Textstorlek | Publicerad: 2009-08-07 03:00
DAGEN:
"Det började med en kallelse när han drev en egen liten klädbutik i Rinkeby, Stockholm.
- Jag svarade Herren: "Du måste ha kommit till fel person!"
Nio år senare har Merzek Botros varit med om att leda hundratusentals arabisktalande till kristen tro.

Merzek kunde inte ana att han skulle få en betydelsefull roll på Miracle Channel, en arabisktalande tv-kanal som sprider det kristna budskapet över hela världen, och pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Inte heller att hans arbete med tv-evangelisation skulle inspirera till en ny universitetskurs i Kanada.Svaret kom från Norge. Under en månad bad Merzek dagligen tillsammans med sin fru Lena om Guds ledning. Han talade inte om sin längtan med någon annan. Bekräftelsen kom en dag när en predikant förde honom samman med den Norgebaserade Miracle Channel, som sökte en lämplig kandidat till uppföljningsarbetet av deras tv-sändningar. Då handlade det om att möta de cirka 200 personer i månaden som hade sett det halvtimmesprogram som kanalen sände. I dag, nio år senare, sänder satellit­kanalen dygnet runt, har dagligen flera miljoner tittare och följer upp 8 000-10 000 samtal i månaden, med Merzek som vd för detta arbete.

Gensvaret är störst i Egypten, Irak, Tunisien, Marocko och Algeriet. Men också många arabisktalande från Sverige vill veta mer om vem Jesus är.För många som tittar på deras sändningar kan det vara förenat med direkt livsfara.- De flesta som hör av sig till oss har tagit emot Jesus i det tysta. De söker någon att öppna sitt hjärta för. Där de befinner sig riskerar de att förlora sitt liv, fru eller man, släkt och sociala sammanhang.Han berättar hur många av kanalens tittare smyger upp på natten när resten av familjen sover för att titta på programmen via internet. - Folk runt omkring dem börjar märka att deras liv har förändrats. De slutar att be muslimskt, de byter kompisar, de får förändrade livs­vanor.Kommunicerar via internetMiracle Channels uppföljare får ofta kontakt med tittarna via internettjänsterna Skype eller Messenger. I dag är de över 20 personer som arbetar heltid med uppföljning via internet. Tittarens enda möjlighet till kontakt kan ibland vara ett internetkafé. För att ingen ska kunna höra samtalet använder han eller hon hörlurar, men kommunicerar själv genom att skriva.- Vi ber ofta tillsammans via Skype och firar ibland till och med nattvard. I vissa områden har vi möjlighet att förmedla kontakten till underjordiska församlingar, berättar Merzek"

Från tidigare inlägg på min blogg:

Migrationsverket om konvertiter


Migrationsverket och de kristna i Mellanöstern


Sverige kan naturligtvis inte ta emot alla kristna från Mellanöstern, men vi har många som varit här i flera år och som inte tas på allvar när de framför sina asylskäl. Migationsverket förstår inte att de oftast inte kan få hjälp av sitt lands myndigheter eftersom kristna diskrimineras.
Vi har i vår barngrupp flera familjer från t.ex Libanon som alla går i svensk skola och föräldrarna har arbete (dock inte heltid) men de skall utvisas efter tre till fem års vistelse i vårt land.
Konvertiter tas heller inte på allvar utan uppmanas att ligga lågt med sin tro. Det måste väl vara en rättighet att få leva ut sin kristna tro.
Inför denna julhelg är det flera asylsökande som förtvivlat knackar på kyrkans dörr och vill ha hjälp.

Idag skriver jag till Migrationsdomstolen angående en ung man som blivit kristen i Irak. Han är analfabet, men har gått på bibelundervisning i Sverige och efter moget övervägande döpt sig. Migrationsdomstolen förstår inte hur hans tro skulle kunna innebära problem för honom. Jag ska skicka boken HEMLIG FRIHET (utgiven på GOSPEL MEDIA )http://www.gospelmedia.se/ samt ett antal dokument från Freedom in the world, Open Doors m.fl organisationer.

Ett nätverk som jag är med i försöker påverka Migrationsverkets handläggare att ta med den kristna trons betydelse i asylutredninggar. Hittills har intresset från Migrationsverket varit svalt. HBT-rörelsens argument har dock Migrationsverket förstått och börjat agera efter.


www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161356


Ännu en ansökan för en flyktingfamilj som söker skydd på grund av förföljelse för sin tro. I Iran blev de förföljda och nu inför Iran en ny lag som innebär dödsstraff för dem som konverterat från islam till kristen tro.
Jag har samlat en mängd fakta och skickar nu boken HEMLIG FRIHET till både Migrationsverket, Migrationsdomstolarna (det finns tre stycken) och till Migrationsöverdomstolen tillika Kammarrätten i Stockholm. Vill du vara med och hjälpa till att sprida upplysning om hur kristna förföljs i Mellersta Östern kan du höra av dig till mig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0