Asylnyheter
Från olika håll inom kyrkor och flyktingorganisationer hörs förslag om att starta ett nytt påskupprop eller något liknande.
Här är några nyheter inom asylområdet som visar att läget för flyktingar har hårdnat.
Kravet att man ska ha ordnad ekonomi och bostad innan man kan få ta hit sin familj är orimligt hårt. Alla människor borde ha rätt att få börja i liten skala och bygga upp sitt liv allt eftersom. Hur ska man kunna orka studera och jobba och fixa en fyrarummare till familjen, när man kanske bryts ner av att veta att de bor mycket trångt i ett annat främmande land, där de varje dag kämpar för sin överlevnad. Har inte barnen rätt att få leva med båda sina föräldrar? Det verkar som om man lägger skulden på flyktingen för att det inte finns jobb på en gång. De allra flesta flyktingar vill verkligen jobba och göra rätt för sig.
Massutvisningar till Irak har påbörjats
Regeringen har sagt att 2009 ska vara ett "återtagandeår" och gett direktiv till Migrationsverket och gränspolisen om ökade ansträngningar för att verkställa utvisningsbeslut. Fyrtio miljoner kronor har anslagits för uppdraget. Många av dem som ska utvisas är personer från Irak som fått avslag på sin asylansökan.
Den 12 februari utvisades femtio personer till Irak med ett chartrat plan. Enligt Aftonbladet övervakades planet av piketpoliser och många av dem som skulle utvisas togs ombord på planet med händerna i bojor. Enligt uppgift var de flesta kurdiska flyktingar från Irak som bott i Sverige i flera år. Vid Migrationsverkets förvar i Göteborg, varifrån en grupp skulle hämtas för att föras ombord på planet, utfördes protester mot utvisningarna av asylrättsaktivister från "Ingen människa är illegal". Läs hela Aftonbladets artikel på www.aftonbladet.se/nyheter/article4398805.ab.
Från Sveriges Radio
Barnläkare vill stoppa invandringsförslag
Regeringens förslag om att den som får uppehållstillstånd i Sverige i framtiden måste ha både bostad och jobb innan anhöriga får komma hit får skarp kritik. Kritiken kommer bland annat från Barnläkarföreningen.
Barnläkaren Lars H Gustafsson säger att utredaren har struntat i forskning som man först frågade efter.
- Vi la ner mycket arbete på att ställa samman den forskning som finns om separationer, alltså när barn är åtskilda från sina föräldrar under längre tid. Det finns en mycket omfattande internationell forskning som visar att det här är en högriskfaktor för barn när det gäller att utveckla psykiska problem av olika slag. Det här har man inte brytt sig om.
Barnläkarföreningen är inte ensam i sin kritik av regeringen. Även Röda Korset och Rädda Barnen kommer i sina remissvar att försöka övertyga om att förslaget borde stoppas.
(...)
Sveriges Radio Ekot 09-02-04: Billström står fast vid försörjningskrav
Sveriges Radio Ekot 09-01-29:
Fler och fler flyktingbarn gömmer sig
Allt fler gömda flyktingbarn söker vård. Det vittnar läkare på flera särskilda läkarmottagningar för gömda och papperslösa i Malmö, Göteborg och Stockholm om. Det här kan vara ett tecken på att också fler barn lever som gömda. Boris Pendic levde som gömd i Göteborg när han var 14 - 15 år.
- Oavsett hur normalt man lever, så är man alltid på sin vakt. Man kollar om det finns någon polis i närheten, man kollar alternativa flyktvägar var man än är.
- Jag kunde ju ta omvägar på två till tre spårvagnshållplatser bara för att skaka av mig kompisarna och för att ingen skulle se var jag egentligen var, berättar Boris Pendic.
Boris Pendic var sex år när han och familjen flydde från Bosnien. Han har levt som flykting i större delen av sitt liv, och när hans pappa blev avvisad gömde sig resten av familjen.
I dag är Boris 19 år. Genom den tillfälliga asyllagen har familjen fått uppehållstillstånd och Boris utbildar sig till farmaceut.
Mellan 1 000 och 1 500 barn lever gömda i Sverige i dag, enligt en uppskattning från Rädda Barnen. Någon officiell statistik finns inte.
(...)