Minister tycker flyktingömmarna borde "växa upp"

Det är inte olagligt att gömma flyktingar



Migrationsminister Tobias Billström (M) fällde en minst sagt anmärkningsvärd kommentar när han i Sydsvenskan (8/1) uttalade sig om de människor som hjälper gömda flyktingar.

Tobias Billström tycker att denna form av hjälp är ett "osunt beteende" och att de personer som hjälper flyktingar "borde växa upp".

Det är uppseendeväckande hur en minister kan uttala sig så flagrant om de studenter, jurister, sjukvårdsanställda, kyrkligt engagerade och andra frivilliga som ideellt ställer upp och hjälper gömda flyktingar.

Jag har brevväxlat med Tobias Billström vid några tillfällen. Han har svarat korrekt med standardfraser och självklara påståenden med hänvisningar till kända lagparagrafer utan att verkligen bemöta min argumentation och mina invändningar i principiellt viktiga frågor. När en av mina vänner inom flyktingrörelsen hade kontakt med honom skrev han att han gick i söndagsskolan när han var ung. Där fick han lära sig att ge kejsaren vad kejsaren tillhör och Gud det Gud tillhör. Utifrån den bibelversen gjorde migrationsministern tolkningen att MIN VÄN MISSIONSPASTORN SKULLE ÄGNA SIG ÅT ATT PREDIKA GUDS ORD MEDAN HAN SJÄLV SKULLE ÄGNA SIG ÅT FLYKTINGPOLITIKEN. Vi pastorer skulle alltså inte få praktisera det som vi predikar. Hur skall man då kunna vara trovärdig? Lära och handlingar måste gå hand i hand.
Naturligtvis skall åtgärden att gömma en flykting vara en absolut sista utväg. I min bok "När världen kom till stan" har jag utförligt tagit upp denna fråga.

Statistiken talar tyvärr sitt tydliga språk. Sverige är ett av de länder som fått flest prickar av FN för att ha utvisat människor till länder där de riskerat tortyr. Sverige har fört en alltför restriktiv asylpolitik. De som gömt flyktingar har gjort en värdefull humanitär insats.
En del väljer att gömma sig i källare och på vindar. Tillvaron som gömd upplevs av de flesta som påfrestande men är ändå långt bättre än de tortyrkammare, militära konflikter och förföljelser som i värsta fall väntar i hemlandet.

Kanske kommer även migrationsministern att mogna och komma till insikt om att lagen och den praxis som tillämpas just nu är alldelses för hård och tyvärr sänder människor tillbaka till våldtäkter, misshandel och en säker död. Att gömma flyktingar är inte kriminellt. Civil olydnad måste det finnas rum för i ett demokratiskt och öppet samhälle.

.

Kommentarer
Postat av: Birgitta Ohlsson

Hej Bengt,

ja man kan fråga herr Billström retoriskt; VEM är det egentligen i detta sammanhang som är torr bakom öronen....

Svaret finns inom varje människa med HJÄRTA OCH HJÄRNA!

/Birgitta

2009-02-01 @ 20:16:08
Postat av: Peter Edwardsson

Intressant diskussion som du för om Tobias Billströms ovilja att se verkligheten som den är. Han verkar mer likna militären som när kartan och verkligheten inte stämmer överens, anser att det är kartan som man ska gå efter.



Jag har nog alltid ansett att Herr Billström varit en papegoja som inte kunna föra ett vettigt resonemang i de frågor som han är satt att ha ansvar för. Det har, precis som du skriver Bengt, mest blivit svar med »standardfraser och självklara påståenden med hänvisningar till kända lagparagrafer» och inte något svar i själva sakfrågorna.



Byt ut Billström innan hans ministerperiod blir som ett varnande exempel i våra historieböcker om hur vi i Sverige behandlade flyktingarna mellan åren 2006-2010.

2009-02-03 @ 10:21:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0