Palestinska familjen får ny chans

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om den palestinska familjen Ayman Saleh som bor i Dala-Järna. Ayman är butiksföreståndare på Erikshjälpen Second Hand och hans tre barn är alla födda i Sverige. De har tidigare fått avslag på sina asylansökningar och trots att han har arbetat och försörjt sig själv och familjen omfattas de inte av den nya arbetskraftslagen som började gälla den 15 december 2008.
I samband med att yngsta dottern Lina föddes påbörjades en asylutredning för henne. Migrationsverket genomförde den genom att ringa ett samtal till familjen, något som familjens advokat menat gick allt för lättvindigt till. Nu har advokatens överklagande bifallits av Migrationsdomstolen som återförvisat ärendet till Migrationsverket för vidare utredning. Det gäller ju att följa barnkonventionen. Om den lilla flickans föräldrar skulle bli dödade i Jordanien, hur ska hon och hennes syskon då klara sig i ett land som de aldrig bott i? Hela familjens asylskäl måste ses som en helhet och de dödshot som vilar mot familjen måste tas på allvar. "Hederskulturen" är utbredd och gång på gång dödas människor på grund av att de gift sig av kärlek mot släktens vilja.
Nu väntar en ny intervju och advokaten har möjlighet att föra fram alla de bevis och alla synpunkter i detta mycket långa och segslitna ärende. Även alla synpunkter på de humanitära och synnerligen ömmande skäl som kan komma i fråga i detta ärende skall nu lyftas fram till Migrationsverket. Här nedan kan du läsa dels vad Vansbro kommun skrivit för att ge familjen sitt fulla stöd och även Aymans egna ord när han för en tid sedan intervjuades i samband med att familjen fick sitt avslagsbeslut.

- Vi hade hoppats att man väntat till den nya lagen om arbetskraftsinvandring trätt i kraft i höst.
Ayman Saleh är bedrövad efter att han i förra veckan fick beskedet från Migrationsverket om att familjen nu ska förbereda sig för att återvända till Jordanien.
Han är övertygad om att det blir hans död
- Jag kommer helt säkert att bli dödad när jag kommer dit, säger Ayman Saleh. Den 31 mars blev han kallad till Migrationsverket på ett så kallat återvändarsamtal. I klartext betyder det att han nu ska ta kontakt med hemlandets ambassad och packa familjens resväskor. Gör man inte det skickar myndigheten hans avvisningsbeslut till polisen som då ska se till att familjen avvisas från Sverige.
- Vi klarar oss själva ekonomiskt och vi har rotat oss och trivs bra här i Järna, säger Ayman Saleh.
Att familjen rotat sig och har integrerats på ett bra sätt kan många intyga på. Men det är heller inget som Migrationsverket tagit med i sina utredningar.
- Vi har varit här i fem år och våra barn är födda här, säger Ayman Saleh.

Vansbro kommun skriver:
Vi i Vansbro kommun vill fästa uppmärksamhet på den betydelse Ayman Saleh och hans familj haft för vårt samhälle.

Under de sex år som familjen Saleh har bott här i Sverige har de på egen hand byggt upp en ny, förhållandevis trygg tillvaro. De har försörjt sig själva genom arbete på Erikshjälpen. Erikshjälpen är en andrahandsbutik där överskottet går till välgörenhet.

Men Erikshjälpen i Dala-Järna är inte vilken butik som helst. Den har under Ayman Salehs ledning utvecklats till både en viktig arbetsplats för andra och en värdefull mötesplats. I ett litet samhälle som Dala-Järna finns inte så många naturliga platser att träffas på. Men nu har Erikshjälpen genom Aymans försorg blivit ett ställe dit människor går inte bara för att handla utan också för att mötas, ta en kopp kaffe och växla några ord eller debattera den senaste världsnyheten.

Det är inte enbart Ayman Saleh som arbetar på Erikshjälpen. Under hans ledarskap får nu många med olika sorters problematik möjlighet att komma ut i arbetslivet. Det är till exempel långtidsarbetslösa och sjukskrivna. Nu för Vansbro kommun, genom Arbetsmarknadsenheten, diskussioner om utvidgat samarbete med Ayman Saleh och Erikshjälpen. Erikshjälpen kommer också att bli en arbetsplats där nyanlända flyktingar ska få göra praktik.

Ironiskt nog har ännu inga flyktingar velat flytta till vår kommun. Vansbro har avtal om att ta emot 30 flyktingar om året. Vi är också anmälda till att vara en mottagande kommun i den organiserade vidareflyttningen. Det har varit nära flera gånger men de som varit aktuella har tackat nej med motiveringen att Vansbro kommun är för liten. De som vill bo och arbeta här hotas av avvisning medan de som har uppehållstillstånd väljer bort möjligheten! Om osäkerheten kring familjen Salehs framtid försvann och de får stanna här kan deras verksamhet ge en skjuts åt flyktingmottagandet.


Vansbro kommun och Sverige är stort tack skyldiga Ayman Saleh med familj för vad de gjort för vårt samhälle! Vi i Vansbro kommun skulle skämmas om familjen Saleh inte kan få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Särskild hänsyn bör tas till hustrun Naseem och de tre barnens egna flyktingskäl. Vi behöver människor som familjen Saleh!


För Vansbro kommun



Torsten Larsson

Kommunstyrelsens ordförande


Kommentarer
Postat av: Apse

Det finns en risk att de som får medial uppmärksamhet har bättre chanser än de som

inte får det.

Var hittar vi rättsäkerheten i detta?

Är det rättvist?

2009-02-09 @ 23:25:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0