Gemensam asylpolitik inom EU

Under Sveriges ordförandeskap kommer man att arbeta med frågan om en gemensam asylpolitik. Som alltid finns det många bra förslag medan andra förslag riskerar att försvåra för verkliga flyktingar och människor i behov av skydd att kunna ta sig till Europa.
Helt klart är att man inom EU måste fördela de asylsökande och fler länder måste ta sitt ansvar. Länder som Grekland och Italien utmärker sig för sin hårda och människofientliga behandling av flyktingarna.

Irakier demonstrerade utanför slottet i mars och krävde bättre villkor för asylsökande irakier. Foto: Tobias Lundgren/SCANPIX
Demonstration utanför Slottet i Stockholm. Från Sveriges Radio International

www.sr.se/cgi-bin/international/artikel.asp?Artikel=2822727

Nyligen beslutade EU-parlamentet i en första omröstning om nya riktlinjer för ett gemensam asylpolitik. Parlamentet vill stärka det europeiska asylsamarbetet och de asylsökandens rättigheter. Framförallt handlar det om mottagandevillkoren där ledamöterna anser att länderna behöver visa en betydligt större solidaritet sinsemellan.

 "Asylsökande används som mänskliga torpeder"

EU-parlamentet vill att medlemsländerna ska ta emot även de som beviljats asyl i ett annat medlemsland, för att hjälpa de medlemsländer som på grund av sitt geografiska läge tar emot många asylsökande

Läs mer:
www.amnesty.se/ap.nsf/0/E38AF15285AEE9B7C12575E8005B942E?opendocument

www.regeringen.se/sb/d/9688/a/93135

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/894&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0