Församlingen-en resurs för ensamkommande flyktingbarn

Den kristna församlingen kan vara en resurs för ensamkommande flyktingbarn
Under de senaste två åren har det kommit många flyktingbarn till Sverige. De flesta är pojkar mellan 16-17 år. Oftast ordar Migrationsverket i samarbete med socialtjänsten ett gruppboende och varje individ får också en god man som ska hjälpa dem med det ekonomiska och företräda dem inför olika myndigheter. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. Det utgår en ersättning från kommunens överförmyndare till dem som är god man.

Vi kan som församlingar berätta om de behov som samhället har och inspirera folk att anmäla sitt intresse.

Ensamkommande barn och ungdomar - lite statistik

Under maj 2009 anlände 146 asylsökande barn och ungdomar utan vårdnadshavare till Sverige.

Totalt under 2009 hittills har 715 ensamkommande barn och ungdomar sökt asyl i Sverige. Under 2008 kom totalt 1 510 ensamkommande barn och ungdomar. Motsvarande siffra 2007 var 1 264 och 2006 var antalet 820.

Under maj kom de största grupperna från följande länder:

Land

Antal

Somalia

65

Afghanistan

45

Irak

8

Vid slutet av månaden fanns sammanlagt 1 199 barn och ungdomar inskrivna i kommunernas boende för ensamkommande asylsökande barn

Vi kan som kristna församlingar förutom att enskilda medlemmar går in som god man, hjälpa till med allt från psykiska till mer praktiska problem. Vissa behöver enklare stöd. Någon vill ha en lektion i hur man bokar tvättid eller använd­er olika köksredskap, en annan får hjälp att skriva en meritförteckning, en tredje behöver stöd vid ett telefonsamtal till Försäkringskassan och en fjärde vill prata av sig lite. Andra har större bekymmer och kanske behöver få hjälp att hitta en professionell själavårdare. De flesta smälter snabbt in i det svenska samhället och lär sig svenska språket förvånansvärt snabbt. Det kan röra sig om sex månader. För andra är anpassningen betydligt svårare, beroende på traumatiska händelser i ursprungslandet.

Det kan handla om unga som har svårt att få ihop vardagen. De kan ha hög frånvaro i skolan eller ekonomiska svårigheter. Många flyktingungdomar hamnar i köpfällor. De tackar ja till "gratis" mobilabonnemang utanför snabbköpet, luras av telefonförsäljare att prenumerera på strumpor eller tidskrifter som låter billiga.

Meningen är att hjälpa dem att själva ta tag i sina problem. Det är så lätt att ringa åt dem till myndigheter i stället för att bara coacha. Men det är bättre att finnas bredvid och säga "blir det problem - ge luren till mig så hjälper jag dig".

När ungdomarna klagar över att de inte vågar kan man påminna dem om deras driftighet och inneboende kraft. Om de har kommit hela vägen från Afghanistan, gått över berget, skyddat sig från gerillan - då kan de klara uppgiften. Vi får uppmuntra dem och säga: Du kan visst!".

Denna termin har vi haft ungdomssamlingar då flera av de ensamkommande flyktingbarnen deltagit. De har smält in i samlingarna mycket bra och vi har tagit med dem på utflykter, grillkvällar och ungdomssamlingar i kyrkan då vi spelat biljard, pingis och sjungit och läst bibeln och samtalat om livsfrågor. De har varit mycket öppna och intresserade av att veta mer om den kristna tron.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0