Migrationsdomstol börjar förstå iranska kristna

Denna vecka har det kommit ett par intressanta beslut från Migrationsdomstolen som gäller iranier. Ett beslut handlar om en person som tillhör en religiös minoritet som kallas för mandeer. De vördar speciellt Johannes Döparen och de låter döpa sig flera gånger i livet. Det är en gnostisk religion. Det andra ärendet gäller en kristen flicka. Jag har också varit involverad i en asylprocess med en iransk kristen kvinna som också nyligen fått uppehållstillstånd. Hennes ärende vinner laga kraft om några dagar. Migrationsdomstolen har gett henne permanent uppehållstillstånd.
Dessa ärenden plus ett par ärenden där jag är juridiskt ombud och där Migrationsdomstolen meddelat inhibition (avbrytande av utvisningen) gör att man kan hoppas på att en ny praxis håller på att växa fram.
Det skulle verkligen vara på tiden. Religion som grund för asyl är en fråga som Migrationsverket insett att man behöver lära sig mer om. Ifrån Sveriges Kristna Råd och från kristna nätverk kommer förslag om utbildning i dessa frågor.
Jag har nu vid flera tillfällen skickat med boken HEMLIG FRIHET (Gospel Media) när jag skickat in inlagor för att förhoppningsvis domstolarna och Migrationsverket skall läsa och sätta sig in i hur kristna lever i Mellersta Östern. Många församlingar och grupper har också den senaste tiden kämpat både i bön och i handling för att stötta konvertiter, hjälpa advokater att hitta fakta och sänt namnlistor till myndigheter och politiker.  Så här skriver Elisabeth Sandlund i DAGENS ledare:

"Tidigare har utvisningar verkställts med hänvisning till att förhållandena i hemlandet bedöms vara drägliga för den som inte skyltar med sin religion. Så resonerade Migrationsverket även i detta speciella fall.Migrationsdomstolens chefsrådman har en annan, och mer realistisk, uppfattning. "Är man kristen förväntar jag mig att man inte vill hålla sin tro för sig själv", sade han i tisdagens Dagen.Det är så sant som det är sagt. Missionsbefallningen gäller dagens kristna likaväl som Jesu lärjungar och den är giltig inte bara i länder med religionsfrihet som Sverige utan även i stater där kristna och kristen tro står lågt i kurs, som i Iran. I dagsläget är det oklart om Migrationsdomstolens dom får prejudicerande verkan även för andra asylsökande. Men den kan helt klart ses som en svala som förebådar en sommar, där människors religiösa övertygelse tas på allvar och där konvertiter inte på förhand döms ut som fuskare och lögnare".
Du hittar hela länken till DAGENS ledare här:
www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=165913

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0