EFK:s arbetsgrupp för mångkultur och religionsmöten

Oj vilket långt namn. Är det nån som har tips på ett annat namn?
Vi är en grupp inom Evangeliska Frikyrkan som träffas för att samtala om hur våra församlingar mer kan återspegla det faktum att 17% av befolkningen i Sverige har invandrarbakgrund. Hur kan vi bistå de församlingar som vill börja evangelisera bland flyktingar, asylsökande och invandrare? Hur kan vi hjälpa enskilda och församlingar som vill sträcka ut en hjälpande hand till flyktingar? Vilka råd har vi att ge i asylprocessen? Hur förhåller vi oss till muslimerna i Sverige? Vad finns det för filmer, böcker och biblar på olika språk?   
Detta är några av de frågor som vi arbetar med.
Idag hade vi möte i Örebro och talade bland annat om ett seminarium som ska hållas på Torpkonferensen den 16 juni. På kvällarna den 16 och 17 juni ska vår grupp finnas med i panelsamtal i Siontältet.
Vi pratade idag om en pastorsretreat i Rinkeby i höst där vi skall ägna halva dagarna åt att gå ut i den verklighet som finns i Rinkeby.
Nästan varje dag är det någon församling eller enskild som kontaktar oss och det märks att behoven av råd och stöd är stort. Många församlingar gläds åt nya människor som kommer från andra länder. En del svenskar chockeras när de upplever hur svenska myndigheter behandlar invandrarna. Man vill hjälpa till och man engagerar sig tillsammans med vänner, läkare och advokat.
Idag fick vi höra från en församling hur ett internationellt café blivit mycket populärt. Svenskar och invandrare träffas och fikar, spelar spel, sparkar boll, sjunger och går upp till kyrksalen för att fira gudstjänst. En församling med flest äldre får se hur nya familjer kommer till och barn och ungdomar trivs i kyrkan. Man ändrar lite på gudstjänstordningen, men ingen blir sur eller upprörd. Alla gläds över att varje individ fått ett nätverk som berikar livet och ger mening och trygghet i tillvaron. Tillsammans planerar man att komma till Hjälmargårdens gemenskapsveckor.
På vägen hem från Örebro får jag ordna med ett läkarbesök på Rosengrenska kliniken i Göteborg. En iransk ung man ska få hjälp. Jag ringer en pastor på orten där iraniern bor och pastorn åker iväg med respengar, vägbeskrivning och han ordnar även med biljett via internet. Jag ordnar också genom en kristen vän så att iranske mannen får nattlogi. Tack gode Gud för goda vänner och kontakter! Tack också för att Rosengrenska finns med alla ideellt arbetande läkare, psykologer, tolkar och sjuksköterskor m.fl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0