P1 Konflikt om övergrepp vid avvisning till Irak

"Flyktingar drogades vid avvisning"

Vid en kollektiv avvisning av irakier från Sverige i februari försågs de avvisade med handfängsel och drogades, avslöjar
P1-programmet Konflikt.

Det var den 12 februari som ett plan med 45 avvisade irakier lyfte från Landvetter. De vittnar i programmet om en stökig och förnedrande resa.


På planet vid den aktuella händelsen fanns 16 poliser och 88 vakter från kriminalvården.

De 45 irakier som avvisades från Sverige bevakades ombord på flygplanet av 107 personer, 88 från transporttjänsten och 16 från polisen. Med ombord fanns också en läkare, en sjuksköterska, och en tolk. Kriminalvårdens transporttjänst chartrade ett flygplan av det lettiska flygbolaget Smart-Lynx. Planet är en Airbus 320 och har plats för 150 passagerare. Resan till Bagdad tar 5 timmar. Kostnaden för resan till Bagdad den 12 februari är 1 728 662 kronor. Då ingår hyran av planet och hotellkostnader, men inte lönekostnader.


Flera av irakierna berättar att vakterna hotade dem med stryk och sprutor. En ung man ska ha sövts ner genom att en vakt tryckt ett blött tyg mot hans näsa och mun.

Polisens insatschef på planet säger att det var oroligt ombord på planet, men bara i början av resan. Uppgifterna om hot och droger förnekar han bestämt.
Del 2 av programmet Konflikt följer upp vad som hänt med de avvisade flyktingarna. Den rapport som finns från polisen och transporttjänsten verkar "mörka" vad som egentligen hände. Det finns mycket klara instruktioner hur en avvisning får gå till. De poliser som skyller på Migrationsverket för att de beordrat handfängsel får mothugg av Migrationsverkets pressansvarige. Uppgifterna går isär rejält och vad som verkligen hände kanske aldrig kommer fram. Ansvariga polisers namn är överstrukna i den rapport som Sveriges Radios medarbetare lyckades få ut.

Du kan lyssna på programmet
www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1300


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0