Vad händer med vår respekt för livet?

Igår gästbloggade Daowe här. Han var upprörd över hur vi behandlar flyktingar i Sverige. Idag har Sveriges Radio flera reportage där de uppmärksammar hur Danmark behandlar grisar. Reportagen visar en total avsaknad av respekt för livet och en fullständig anpassning till plånboken. Jag är rädd för att vi avtrubbas mer och mer och mister empati och vi blir mer och mer hårda och ekonomiskt beräknande. Samtidigt som jag läst om dessa saker har jag tittat på ett klipp från Schindlers list och blivit djupt gripen. Hade vi kunnat göra mer när vi hade en chans att reagera? Hade jag kunnat göra mer för att hjälpa en människa eller ett djur i nöd?


http://www.sr.se/ kan du läsa och lyssna på olika inslag. Gå även in och titta på bilderna och se hur djuren får lida?

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2858057


Kan vi köpa danskt fläskkött efter detta?


"Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar. Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna.

Pall Leifsson, veterinär

Swedish Radio's investigation of Danish pork industry (Youtube)

Svenska kommuner är storkunder av danskt fläsk

Veterinären och forskaren Lotta Berg i P1-Morgon


Bönderna och transportörerna slår grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt. Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader".


Schindler's List HQ - Ending (Saving The Jews)
Källa: www.youtube.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0