Värmlandsnytt från Filipstad på måndag

Inslaget som Värmlandsnytt spelade in idag kommer att sändas på måndag klockan 19.15 i SVT1 med en ev. uppföljning dagen efter.
Det blev en dramatisk kväll igår. Fick telefon vid 22-tiden. En familj i huset som SVT skulle besöka idag skulle sätta sig och äta när det plötsligt började välla fram "bajsvatten" ur diskhon. Vattnet höll på att svämma över ut på golvet och det luktade hemskt illa. X som bor i lägenheten tog fram ett tvåliters glasspaket och öste vattnet i en hink och sparng till toaletten och hällde ut. Vattnet fortsatte att välla fram. Vad skulle man göra för att få stopp på eländet? I "vanliga" hyreshus finns en skylt med telefonnummer till vicevärden. Migrationsverket har en skyldighet att upplysa vad de asylsökande ska göra om det skulle hända något i huset, men de flyktingar som vi pratade med sa att de aldrig fått någon sådan information av Migrationsverket.
En svensk familj som hälsade på igår kväll ringde till mig. Jag ringde jouren för VA och de ringde in arbetare som kom från Hällefors vid 23.30 De hade fullt upp att göra ända till halv fyra på natten.
När vi gjorde programmet idag besökte vi bland annat en lägenhet som Anticimex sanerat pga förekomsten av kackelackor. En familj hade tejpat en söndersmulad vägg så inte deras baby som kryper omkring på golvet ska äta grus och murbruk.
Migrationsverket hyr av kommunen till marknadshyror, men standarden är inte människovärdig. Se bilderna från igår här på bloggen. Bilderna är tagna för två eller tre år sedan och det har inte hänt någonting, snarare har det blivit värre.
De flesta av de asylsökande vågade inte bli intervjuade. Men det fanns ett undantag. Den familjen pratade jättebra. Jag undrade hur det kom sig att kvinnan i familjen kunde så bra engelska. Det visade sig att hon var professionell tolk.
Bengt Hedin på SVT Värmland sa att de skulle fortsätta intervjua myndighetspersoner och följa upp skandalhuset.
Trots stor rädsla hos de asylsökande var de tacksamma att vi tog upp deras situation. Att varje dag mötas av bilderna på ett förfallet hus ger en signal att du är inte värd någonting här i livet. Jag anser att alla människor är lika mycket värda. Flera av de asylsökande städar och håller rent och gör allt för att skapa trevnad, men när de inte ens får lite färg eller tapeter för att själva laga och snygga upp sina lägenheter tycker jag bara att det går för långt i njugghet och diskriminering.
Bild från Pizzahuset där vi var och gjorde inslaget i TV idag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0