Filipstad manifesterar

Lördagen den 21 november kl.12 på Stora Torget, Filipstad. Tal av riksdagsledamoten Marina Pettersson, biskop Esbjörn Hagberg och Vänsterpartiets Anders Nilsson m.fl Sång av Dan Hegelund och eventuellt Benny Granberg. Bengt Sjöberg intervjuar några asylsökande som väntat i många år på uppehållstillstånd.

Vi samlas först och lyssnar på gospelmusik av Dan Hegelund. Därefter genomför vi en demonstration i centrala Filipstad.  Några asylsökande familjer som fått vänta mycket länge kommer även att presenteras. Vi bjuder på kaffe/te och bullar.

Kl.14 blir det en konsert i Vasakyrkan med musiker och sångare från olika länder bl.a konsertpianisten Renata Yusopova från Azerbajdzjan och Sona Jubrail från Libanon, Bosse Landberg och Dan Hegelund. Kort tal av diakon Kerstin Rosendahl från Malung.

Dan Hegelund sjunger och spelar

I Vasakyrkan den 21 november kl.14 ger Renata Yusopova pianokonsert. Det är femte konserten i Värmland-Dalsland sedan hon, musiklärare och konsertpianist, flydde från Azerbajdzjan till Säffle för två år sedan.
Medan Renata Yusopova söker politisk asyl i Sverige övar på pianot i ESF-kyrkan i Säffle. Vännerna där ger henne stöd och själv spelar hon där under söndagarnas gudstjänster. Medan Renata Yusopova söker politisk asyl i Sverige övar på pianot i ESF-kyrkan i Säffle. Vännerna där ger henne stöd och själv spelar hon där under söndagarnas gudstjänster.
Foto: Elisabeth Enger
  NWT

Renata Yusopova var fem år gammal när kommunismen föll och hennes hemland Azerbajdzjan blev fritt. Kommunismen tillät varken kristendom eller islam, men i hemmet där Renata växte upp fanns både Bibeln och Koranen. Själv känner hon sig närmare den kristna traditionen.

Renatas moster var musiklärare och började undervisa Renata i piano när hon var fem år. Som sjuåring började hon i musikskola, sedan blev det stipendium och utbildning till musiklärare och konsertpianist vid akademin i Baku. Hon arbetade som musiklärare och kantor samt gav konserter, bland annat i Tyska föreningen, en musikförening som drevs av tyska ambassaden.

 – Kanske på grund av musiken, jag spelar piano, de europeiska klassiska kompositörerna, och har ofta givit konserter eller spelat till gudstjänster i kyrkor, säger 25-åriga Renata på utmärkt svenska.

Nu bor Renata sedan två år i Säffle och hoppas få politisk asyl i Sverige. Renata var gravid vid flykten, och väl i Sverige föddes sonen Josef. Familjen har fått avslag av Migrationsverket och väntar nu på att fallet ska tas upp i domstol. Citerat från delar av en artikel i NWT
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=194085


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0