Kyrkorna och migrationsfrågorna
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article614693.ece
Ingen har väl kunnat undgå att kyrkorna sedan många år jobbat med bistånd och mission i andra länder. När den ena vågen efter den andra av flyktingar kommit till vårt land, har många kyrkor på ett självklart sätt öppnat dörrarna för flyktingarna. I vissa fall kom de från länder som vi sedan många år haft regelbunden kontakt med t.ex Rwanda, Burundi, Kongo, Sri Lanka och Eritrea.
I kyrkorna får de asylsökande ibland hjälp med samtal, juridisk rådgivning, ekonomiskt stöd samt en fristad från förföljelse. Att vara kyrka idag i Sverige innebär att stå upp för mänskliga rättigheter, protestera mot orättvisor och försöka arbeta för ett bättre samhälle för alla människor. Oberoende av vilken regering vi har måste kyrkorna kritiskt granska lagstiftning, juridisk praxis och klargöra hur verkligheten upplevs av dem som är längst bort från maktens korridorer. Vi får ibland vara den lilla människans röst och försöka överrösta bruset från kommersialismens och materialismens högljudda toner. Budskapet är tydligt: Alla människor är skapade till Guds avbild och har rätt till ett liv i värdighet. FN:s artikel 14 säger att ”var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse”. I FN:s tortyrkonventionen artikel 3:1 säga också att ”ingen stat skall utvisa, återföra eller utlämna en person till en annan stat, i vilken det finns grundad anledning att tro att han skulle vara i fara för att utsättas för tortyr”. Det är inte alltid dessa vackra fraser tillämpas och därför får våra röster aldrig tystna trots ett hårdnande klimat där rasisterna tycks få större gehör för sina åsikter. Vi lever inte i Bullerbyns sagovärld utan i ett mångkulturellt samhälle där vi alla måste respektera varandra och hjälpas åt med integrering och anpassning till samhällets demokratiska grundvärderingar.
Just nu verkar det som om kyrkornas och de frivilliga organisationernas engagemang i frågor som rör mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och humanitet ökar i intensitet.
I somras blev den av regeringen tillsatta enmansutredningen som granskat den nya asylprocessen färdig. Enligt utredaren, Bertil Hübinette, så har den i huvudsak "fallit väl ut". Vi, som dagligen möter flyktingar i våra organisationer eller i andra sammanhang, ser en asylprövning med allt hårdare bedömningsgrunder och har en delvis annan bild av läget. Vi ser också att den humanitära aspekten alldeles för sällan får spela en roll i domstolarna. Sveriges Kristna Råd arbetar just nu med att sammanställa en rapport ( Kyrkornas praxissamling, som kommer att publiceras den 23 november i Stockholm i samband med en politisk hearing.
De punkter Sveriges Kristna Råd pekar på är; Felaktiga landbedömningar, Orimliga krav på en personlig hotbild, Bristande förståelse för religion som skyddsskäl, Problem att förstå blir till misstro mot asylsökande, Ojämlika parter vid förhandlingen, Bristande humanitära hänsyn, särskilt när det gäller barn. Med detta som utgångspunkt så har vi, kyrkor, andra organisationer samt många enskilda, runt om i landet beslutat att under helgen den 21- 22 november försöka att genomföra manifestationer runt om i landet för att peka på bristerna och för att kräva en humanare asylprocess. I Värmland blir det en manifestation med bred uppslutning både från politiska partier/ungdomsförbund, kyrkor och andra organisationer lördagen den 21 november kl.12