Skilda världar

Skilda världar — kyrkornas syn på asylpolitiken

De svenska kyrkornas beskrivning av det som brister i det svenska asylsystemet presenteras i nästa vecka i en offentlig hearing utifrån den nya rapporten SKILDA VÄRLDAR. Tid och plats: Måndag 23 november kl 13-15 i Storkyrkosalen, Stortorget 1 (Gamla stan), Stockholm.

Detta blir den sista bloggposten före manifestationen på lördag. Arbetet med att förbereda detta har varit oerhört intressant och lärorikt. Att samarbeta med så vitt skilda organisationer som vad vi gör i Filipstad blir mycket intressant. Roligt att man ser det positiva i att engagera sig i samhällsfrågor. Idag ringde en miljöpartist från Karlstad som dragit igång en liknande aktion i Karlstad. Där ska man även uppmärksamma svenskar som mår dåligt på grund av sjukdom och arbetslöshet. Verkligen bra. Det ger en bra balans i engagemanget och främjar en allsidig debatt. Jag kommer naturligtvis att skriva ett referat från lördagens aktiviteter. Vår egen FILIPSTAD I FOLKMUN har fått SVT:s uppdrag att filma för Värmlandsnytt, så där kommer ni även att kunna se ett inslag. Det blir solsken på lördag vilket blir bra för ljudanläggning och samvaron ute på torget. Ha en skön helg på alla sätt och vis, även Svenska Kyrkans kvinnogrupp som ska ha en "mysdag" i Pingstkyrkan med nagelmålning och avslappning m.m. Det kan behövas mellan allt slit, släp och engagemang för andra människor.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=194085

Ärkebiskop Anders Wejryd inleder hearingen i Stockholm och rapporten presenteras av dess författare, journalisten Agneta Gustavsson. Därefter kommer flyktingpolitiska talespersoner från alla riksdagspartierna att ge varsin kort kommentar.

Inför hearingen arrangeras också ekumeniska manifestationer runt om i landet, bl a:
Fredag 20 november — Frövi, Nora.
Lördag 21 november — Jönköping, Filipstad, Umeå, Göteborg, Södertälje.
Söndag 22 november — Märsta, Sundsvall, Linköping, Norrköping.

I de flesta fall är det flera kyrkor och organisationer som står bakom manifestationerna. Formen varierar från ljuständning i tystnad till demonstrationståg med musik och tal.

Kyrkorna i Sverige arbetar med flykting- och asylfrågor på många olika sätt, och höjer rösten för att påtala bristerna i hur människor som flytt från krig, tortyr och förtryck tas emot och behandlas i Sverige. Rapporten baserar sig på ett 80-tal asylärenden som rapporterats till Agneta Gustavsson av eldsjälar som möter flyktingar runt om i kyrkorna i Sverige.

Ett samhällssystem ska utvärderas underifrån, med de utsattas perspektiv. I kyrkorna runt om i Sverige får vi ofta möta verkligheten hos dem som far illa i vårt samhälle. Det (…) handlar om att varje enskild människa som far illa är en måttstock på hur hela systemet fungerar”, skriver Sveriges Kristna Råds presidium i förordet till rapporten.

Rapporten listar totalt sex viktiga områden där kyrkorna ser brister — bland annat att människor som flyr urskillningslöst våld sällan får skydd, och att bedömningar av situationen i olika länder inte håller tillräckligt hög kvalitet. Det handlar också om bristande förståelse av religion som asylskäl, bristande kulturell kompetens, obalanserade förhandlingar i migrationsdomstolen (om de alls blir av) samt om bristande humanitär hänsyn, särskilt när det gäller barn. Varje avsnitt avslutas med konkreta förslag för att få till stånd förbättringar.

Rapporten summeras med de paroller som också är bärande i manifestationerna runt om i landet:
— Sverige ska vara en fristad för skyddsbehövande
— Asylsökande ska bemötas rättvist och humant.
— Sverige ska fullt ut leva upp till FN:s konvention om barnets rättigheter.
— Människor ska inte utvisas till väpnade konflikter och förtryck.

Sveriges Kristna Råds syfte och förhoppning med rapporten och hearingen är att bidra till förbättringar av det svenska asylsystemet, av utlänningslagen och hur den tillämpas och inte minst till förbättringar för människor i svaga positioner.

Inbjudan till hearingen finns på www.skr.org  ”Skilda världar” (i högerspalten)
­Facebook-grupp: sök på ”Skilda världar — kyrkornas syn på asylpolitiken”.
Rapporten
läggs ut i sin helhet på www.skr.org samt www.svenskakyrkan.se måndag 23 november. Läs mer: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=324025&refid=257399
Kontaktpersoner:
Kristina Hellqvist, Svenska kyrkans handläggare för flykting- och integrationsfrågor, tfn 018-16 95 00, [email protected]
Misha Jaksic, SKR:s arbetsgrupp för migration och integration, tfn 0709-14 91 89, [email protected]
Ewa Röllgårdh, ärkebiskopens pressekreterare, tfn 0705-469677, [email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0