Drogfritt ett plus



Från Dagens Filipstads Tidning, en artikel som jag skrivit

 

-Titta vilken fin cykel som jag vann på Valborgsmässoaftonen i Persberg!

Den unge pojken gav mig ett glatt och stolt leende. Han hade passerat kvällens olika etapper och vid alla alkotester visat sig vara alkoholfri. Han hade haft kul utan droger och ungdomsgårdens nya grepp visade sig vara framgångsrikt ur flera aspekter. Han trampade vidare på cykeln som var kvällens första pris. Jag tycker det var föredömligt av Peter Ohlin och hans stab. Kommunens drogpolitiska program fick en praktisk tillämpning.

De kontroller som polisen gör av minderårigas alkoholinnehav tycks även ha önskad effekt. Supandet bland ungdomar minskar och fler ungdomar tar väl övervägda beslut om att vara drogfria.

Samtidigt som man kan notera positiva tecken fortsätter tillgängligheten på alkohol att öka. Införseln i landet av alkohol för privat bruk är generöst tilltaget och kärror och minibussar fylls med diverse drycker. Utskänkningstillstånd för barer och restauranger möter få hinder och när det är festligheter i stan, exempelvis Filibjur och Nationaldagen, verkar det som om det alltid måste finnas alkohol med i bilden

Nu ska Barn och Utbildningsnämnden uppmärksamma ”de glömda barnen”, alltså barn till missbrukande föräldrar.

Syftet är att skola och sociala myndigheter skall samarbeta mer aktivt. Man menar att varje grundskola skall ha en skriftlig handlingsplan för hur de ska bemöta och stödja barn till missbrukande föräldrar.

Idag växer minst 200 000 barn och ungdomar upp i hem där den ena eller båda föräldrarna missbrukar alkohol och andra droger. Det motsvarar 2-3 barn i varje grundskoleklass. Många av dessa barn är inte kända av de sociala myndigheterna. Missbruk är i många fall en väl bevarad familjehemlighet.

Barnens behov av stöd har många gånger glömts bort när samhället sätter in insatser mot föräldrarna. Att inte sätta in insatser mot barnen är ett brott mot Barnkonventionens princip om att barnens bästa skall komma i främsta rummet. Samhället måste garantera barns rätt att leva sina liv i trygghet och ge dem stöd när alkohol eller droger förmörkar föräldrarnas relation till sina barn.

Det är dags att diskutera tillgängligheten. Måste till exempel alltid starköl finnas i samband med olika evenemang på stan?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0