Manifestation i Filipstad

  

Låt oss samlas kring en Manifestationen för Mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet!!

I somras blev den av regeringen tillsatta enmansutredningen som granskat den nya asylprocessen färdig. Enligt utredaren, Bertil Hübinette, så har den i huvudsak "fallit väl ut".

Men vi, som dagligen möter flyktingar i våra organisationer eller i andra sammanhang, vet att så är inte fallet. Det finns alldeles för många exempel på motsatsen som visar på en asylprövning med allt hårdare bedömningsgrunder. Vi ser också att den humanitära aspekten alldeles för sällan får spela en roll i domstolarna.

Svenska kyrkan beslutade, efter en motion vid förra höstens kyrkomöte, att tillsammans med Sveriges Kristna Råd granska hur det egentligen ser ut i landet när det gäller asylprövningen. Man vill intensifiera arbetet med att arbeta för en humanare prövning av asylärenden.

Detta har resulterat i att man nu sammanställer en rapport ( Kyrkornas praxissamling, se bloggpost om detta http://bengtsjoberg.blogg.se/2009/september/kyrkornas-praxissamling.html som kommer att publiceras den 23 november i Stockholm i samband med en politisk hearing.

De punkter man pekar på är; Felaktiga landbedömningar, Orimliga krav på en personlig hotbild, Bristande förståelse för religion som skyddsskäl, Problem att förstå blir till misstro mot asylsökande, Ojämlika parter vid förhandlingen, Bristande humanitära hänsyn, särskilt när det gäller barn.

Med detta som utgångspunkt så har vi, kyrkor, andra organisationer samt många enskilda, runt om i landet beslutat att under helgen den 21 alt. 22 november försöka att genomföra manifestationer runt om i landet för att peka på bristerna och för att kräva en humanare asylprocess.

Vårt förslag till paroller att samlas under är följande:

- Vi vill att Sverige ska vara en fristad för skyddsbehövande

- Vi kräver att asylsökande ska bemötas rättvist och humant

- Vi kräver att Sverige fullt ut lever upp till FN:s konvention om barnets rättigheter

- Vi protesterar mot att människor utvisas till väpnade konflikter och förtryck

Min fråga är om det finns intresse för att göra något kring detta i Värmland lördagen den 21 november i Filipstad där det finns ett nätverk kring dessa frågor. I skrivande stund har några organisationer som jag kontaktat svarat ja eller lovat höra av sig efter helgen. Jag har för avsikt att de som vill delta skall samlas för att gemensamt planera genomförandet. Jag hör av mig så snart jag får in svar. Jag är endast en som drar igång aktionen i Värmland. Meddela mig om du har för avsikt att delta och om du vill komma på ett planeringsmöte. Ring 070-312 66 94 eller maila [email protected]

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Ett så underbart upprop som verkligen behövs

idag så många som förföljs bla för sina kristna tro

Skulle bli glad om du ville nå ut till fler genom

att lägga in din sida på http://www.patopp.se

2009-10-28 @ 17:53:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0