De glömda barnen
Vilken beredskap har skolan och socialtjänsten för barn till drogmissbrukande föräldrar? Detta är frågor som jag jobbat med under ett par dagar. Jag ska ta upp detta med kommunen samtidigt som jag ska undersöka hur kommunen tänker då man ger utskänkningstillstånd för starköl vid så gott som samtliga festligheter i stan. Måste det alltid vara alkohol och måste det alltid vara starköl när det är fest i vår idylliska lilla småstad? Hur sköter kommunen översynen av givna tillstånd är också en fråga som är intressant. Som kristen församling får vi ofta göra en insats när allt gått snett och vi får jobba med att skrapa ihop resterna av liv som gått i krasch. Som kristen medmänniska, församling och som kommuninvånare är det viktigt att vi också ser till att FÖREBYGGA och att vi som församling ser till att vi är en alkoholfri zon dit människor kan gå och umgås utan att riskera att få återfall i eventuellt tidigare missbruk.
Alkoholkommittén är en statlig kommitté som arbetar för att förebygga alkoholskador. I sitt arbete talar kommittén om att det är ”dags för barnen”. Syftet är att skola och sociala myndigheter skall samarbeta mer aktivt. Man menar att varje grundskola skall ha en skriftlig handlingsplan för hur de ska bemöta och stödja barn till missbrukande föräldrar.
Idag växer minst 200 000 barn och ungdomar upp i hem där den ena eller båda föräldrarna missbrukar alkohol och andra droger. Det motsvarar 2-3 barn i varje grundskoleklass. Många av dessa barn är inte kända av de sociala myndigheterna. Missbruk är i många fall en väl bevarad familjehemlighet.
Barnens behov av stöd har många gånger glömts bort när samhället sätter in insatser mot föräldrarna. Att inte sätta in insatser mot barnen är ett brott mot Barnkonventionens princip om att barnens bästa skall komma i främsta rummet. Samhället måste garantera barns rätt att leva sina liv i trygghet och ge dem stöd när alkohol eller droger förmörkar föräldrarnas relation till sina barn.
Använder grundskolorna i Filipstads kommun en skriftlig policy, handlingsplan eller liknande för att upptäcka, bemöta och ge stöd till barn vars föräldrar har alkohol och andra drogproblem?
Hur fungerar samarbetet med socialtjänsten och sjukvården i dessa frågor?
Behövs mer ekonomiska resurser eller är behovet mer engagemang från politiker eller andra aktörer t.ex polis och sociala myndigheter?