Radio Värmland om integration

Idag ringde Radio Värmland och berättade att de kommer till Filipstad på tisdag för att göra ett program om integration. Vi ska träffas på ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn. Det blir folk från kommunens integrationsavdelning, en pojke som bott på hemmet och några till.
Hoppas vi får dela erfarenheter och att programmet får bli visionärt.
Nästan alla påstår idag att Sverige misslyckats med integrationen. Sverigedemokraterna talar om behovet av assimilering, dvs att invandrarna skall bli som vi. Något utrymme för att bevara och utveckla sina egna kulturer ges inte.
Jag är inte så tvärsäker att vi misslyckats så totalt som många vill göra gällande. Det finns många positiva erfarenheter och många lyckade exempel. I det s.k. Bibelbältet i Småland, i trakterna kring Värnamo, har det visat sig att invandrarna relativt snabbt kommer in i arbetslivet och då får de kläm på svenska språket, får vänner och inlemmas i föreningar och kyrkor.
Men visst återstår det mycket att göra. Och visst finns det områden där det mesta upplevs som misslyckat.
Nu verkar det dock ta fart på många orter. Det kallas samman till studiecirklar, debattkvällar och samtalskvällar där föreningslivet, kommunen och kristna församlingar ser över sina resurser och man har en villighet att hjälpas åt. Om någon vecka ska jag delta i en sån samtalskväll i Kristinehamn och veckan därpå ska jag medverka på en folkhögskola där liknande frågor får en heldag.
Programmet i Radio Värmland sänds mellan 15-16.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0