Religionsfrihet
Svenska Missionsrådet har skickat information till alla riksdagsledamöter om religionsfrihets- och trosfrihet.
Det förs en livlig debatt om dessa frågor, inte minst sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.
Då och då kommer det upp frågor som rör religionsfrihet, frihet från religion, konvertiter (främst muslimer som blir kristna) Lars Vilks provokationer och muslimers angrepp på honom o.s.v.
Staten har ett ansvar att respektera, skydda och främja följande sju dimensioner av religionsfrihet:
1. Frihet att välja, byta och lämna sin religion eller trosuppfattning.
2. Frihet att utöva en religion eller trosuppfattning
Följande rättigheter lyfts fram internationellt: a) att fira gudstjänst eller samlas i anslutning till en religion eller trosuppfattning och att bygga, etablera och underhålla lokaler för det ändamålet
b) att tillverka, införskaffa och använda föremål och material som är nödvändiga för ritualer och sedvänjor, inklusive att följa en viss diet.
c) att skriva, ge ut och sprida relevanta publikationer
d) att lära ut en religion eller trosuppfattning i lokaler lämpliga för ändamålet samt att etablera teologiska seminarier eller skolor.
e) att söka och ta emot frivilliga finansiella och andra bidrag
f) att utbilda, utnämna eller rösta fram lämpliga ledare, präster och lärare.
g) att observera och fira religiösa högtider och vilodagar.
h) att kommunicera med individer och samfund i religiösa frågor på nationell och internationell nivå
i) att uppvisa religiösa symboler inklusive att bära religiös klädsel
3. Frihet från tvång
4. Frihet från diskriminering
5. Föräldrars rätt, barnens rätt
Föräldrar har rätt att ge sina barn religiös och moralisk uppfostran i enlighet med den egna trosuppfattningen. detta ska göras på ett sätt som är förenligt med barnets växande kapacitet att själv ta ställning. Barnet får inte tvingas delta i undervisning om religion mot vårdadshavarens önskemål, med barnets bästa som underliggande princip.
6. Rätten att vägra bära vapen
7. Arbetstagare och arbetsgivare bör visa en rimlig flexibilitet i relation till arbetstagarens trosuppfattning.
RELIGIONS- OCH TROSFRIHET INNEBÄR INTE:
1. Särskilda privilegier för religiösa människor
2. Att religioner och trosuppfattningar har rätt till frihet från kritik
3. Att man får säga vad som helst i religionens namn, t.ex propagera för krig, hat, diskriminering och våld.
4. Att man har rätt att slippa se andra människors religionsutövning. Enligt artikel 18 av Europakonventionen har alla rätt att utöva sin trosuppfattning både privat och offentligt. Utövandet får vara synligt , men inte påtvingande.
5. Att relligioner har rätt till sina anhängare. Varje individ äger sin egen religionsfrihet och får aldrig utsättas för religiöst tvång. Man får inte hindra någon att byta religion.
6. Att en person har rätt att kontrollera en annan persons religionsutövning.
7. Att man får bryta mot andra mänskliga rättigheter genom att hävda religionsfrihet
Varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.
Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor. Dessa rättigheter återfinns även i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och Europakonventionen.
Religionsfriheten får endast begränsas om det är föreskrivet i lag och är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen, hälsa och moral samt andras fri- och rättigheter. Skyddet för religionsfriheten innebär ett förbud mot bestämmelser som uttryckligen riktar sig mot någon viss religionsutövning eller som uppenbart syftar till att motverka en viss religiös åskådning.
Religionsfriheten är grundlagsfäst i Sverige och kampen mot diskriminering på grund av bland annat religion är en mycket högt prioriterad fråga för regeringen. Se vidare avsnittet om skydd mot diskrimineringHär finns rättigheterna
- Europakonventionen (art. 9)
- FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (art. 18)
- FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (art. 18)
- Regeringsformen (2:1 p 6)
Tro, frihet och förändring. Världen Idag skriver här om en rapport som Svenska Missionsrådet tagit fram.
www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=7666&Itemid=98
Så här skriver regeringen om religionsfrihet:
Varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.
"Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor. Dessa rättigheter återfinns även i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och Europakonventionen.
Religionsfriheten får endast begränsas om det är föreskrivet i lag och är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen, hälsa och moral samt andras fri- och rättigheter. Skyddet för religionsfriheten innebär ett förbud mot bestämmelser som uttryckligen riktar sig mot någon viss religionsutövning eller som uppenbart syftar till att motverka en viss religiös åskådning.
Religionsfriheten är grundlagsfäst i Sverige och kampen mot diskriminering på grund av bland annat religion är en mycket högt prioriterad fråga för regeringen. Se vidare avsnittet om skydd mot diskriminering".