Dialog med Migrationsverket om konvertiter

Igår var vi tre personer från Sveriges Kristna Råds migrations- och integrationsgrupp som mötte Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik och Christina Ström, beslutsfattare inom asylprövning i Solna. Michael Williams , Sv. Kyrkan och Farr samt George Joseph, Katolska kyrkan och Caritas.
Sedan ett år tillbaka har vi intensifierat arbetet med att belysa problematiken med religion som grund för asyl och frågan om konvertiter. Det handlar om mänskliga rättigheter och samvets- och åsiktsfrihet.

Varje asylärende måste behandlas individuellt där olika grunder måste gås igenom. Bara för att man t.ex. lämnat islam för att bli kristen, ger det inte per automatik rätt att få uppehållstillstånd, om man t.ex. kommer från Iran.

Jag överlämnade ett försök till regler för hur en konverterings äkthet skulle kunna säkerställas. Naturligtvis är det endast hållpunkter och ingenting som är 100% säkert. Rättschefen tyckte att förslaget var konstruktivt.

Migrationsverket hävdade att det är stor procent som blir beviljade asyl på grund av konvertering. Han tittade på de fem mappar som jag tagit med mig ( och förstod att verkligheten kan se annorlunda ut) med ärenden där konvertiten fått avslag i alla instanser med uppmaning att återvända till sitt hemland och hålla låg profil. Hade de konverterat i sitt hemland fick de till svar att de ju då kunnat leva som kristen i sitt land. Hade de konverterat i Sverige fick de till svar att de konverterat i syfte att få uppehållstillstånd, att deras tro inte var äkta eller att Migrationsverket ansåg att de trappat upp sina asylskäl. Migrationsverkets rättschef mottog våra argument och upplysningar och lovade ta med sig tankarna för att jobba vidare med denna fråga. Han inbjöd till fortsatt dialog och var tacksam för våra synpunkter.

Vi fick också tillfälle att berätta lite om de kristnas situation i t.ex. Iran. Dagen innan mötet fick jag en väska med stora planscher om religionsförföljelse i världen. Organisationen Open Doors hade precis i läglig tid skickat information till mig där de listat de 50 värsta länderna. Jag överlämnade även boken Hemlig frihet (som Gospel Media och Open Doors gett ut) och som handlar om de kristnas svåra situation i Mellanöstern. Flera av bokens huvudpersoner fick lida martyrdöden.

Som nummer ett på planschen kommer Nordkorea, tätt följt av Iran och Saudiarabien. Afghanistan kommer på 6 plats.
Vi samtalade om de gamla kyrkorna i t.ex Irak jämfört med evangeliserande evangeliska kyrkor där de kristna är mer utåtriktade och på så sätt konfronterar ländernas brist på religionsfrihet eller tillämpningen av densamma.
Jag kunde också berätta om hur asylsökande som skickats tillbaka försöker klara livet genom att gömma sig i sitt land. Kanske endast gå ut på nätterna. De får inte arbete, men försörjer sig på tillfälliga jobb. Några blir dödade av släktingar eller omkommer i bilolyckor där deras bil kanske blir påkörda av en stor lastbil. Förföljelse direkt av staten kanske inte alltid är det värsta, men släkt, vänner och grannar försöker upprätthålla hedern och slår till när någon tagit emot Jesus i sitt hjärta och blivit kristen.

Det har redan hållits kurser för personal inom Migrationsverket om religion som grund för asyl. Det kommer att bli fler. En samtalsgrupp har bildats och nu ska vi låta Migrationsverket bearbeta den information som vi lämnat och som vi fortlöpande skall förse rättschefen med.
Jag är mycket tacksam för mötet och är fast övertygad om att vi genom saklig och lugn dialog skall få till stånd rättstrygga asylprocesser där utfrågare skall ställa relevanta frågor. Inte frågor om skillnaden mellan protestantiska kyrkor och katolska, vad man äter till påsk och färgen på påskduken o.s.v. (Det finns skräckexempel på frågor som inte ens en biskop skulle kunna klara av....)

Innan vi skildes igår fick jag rättschefens visitkort. Jag ser fram emot att få ha kontakt med honom och att vi i SKR skall få träffas fler gånger under så trivsamma, konstruktiva och respektfulla möten som igår på Caritas kontor i centrala Stockholm.

Vill du läsa mer om religion som grund för asyl och om konvertiter kan du gå till Sociala Missionens hemsida.
http://www.socialamissionen.se




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0