Påhoppet i SVT på kristna

Min fru och jag brukar se på Allsång på Skansen. I tisdags slog SVT ett absolut bottenrekord. I slutet av programmet stegade en satirgrupp fram mot scenen anförda av en person som skulle likna en frikyrkopastor. En person föreställde även en jude. "Pastorn/prästen" hade en bibel i sin hand och gruppen sjöng om allt elände i världen med refrängen "det är bögarnas fel". Man försökte pådyvla Sveriges Televisons tittare  bilden av intoleranta kristna som fördömer homosexuella. Detta sändes på bästa sändningstid utan något tillfälle till debatt eller möjlighet till replik.
Jag skrev till SVT och berättade att vi kände oss kränkta och mycket ledsna. Idag fick jag det svar som finns nedan. Tydligen har många hört av sig eftersom Expressen kallar det för tittarstorm. Här några citat från andra som reagerade:

Kanske flera med mig och familjen såg Allsång på Skansen ikväll? I så fall delar ni säkert vår olust och bedrövelse mot den ohölda hetsen mot kristna som skedde i den sista sången "Det är bögarnas fel" som förespeglades sjungas av en frikyrkogrupp, med en imam, en ortodox jude och en nunna som "doakör". Se www.svt.se

Visserligen kan det finnas tillfällen då man inte ska låta sig provoceras, men en ohöljd hets mot religiösa i ett allsångsprogram faller utanför det acceptabla. Och varje person som hör av sig och protesterar mot ett visst programinslag räknar SVT som en opinion av 1000 tittare (som tyckte likadant, men inte blev färdiga att gripaluren/pennan).
För första gången (någonsin) hör vi av oss till er på SVT för att ge uttryck för en djup olust och bedrövelse efter att familjen suttit (som vanligt) och tittat på Allsång på Skansen. Plötsligt , på slutet, dyker det upp ett elakt påhopp på frikyrkliga i synnerhet, och religiösa i allmänhet, i sången "Det är bögarnas fel".

Det kan knappast vara förenligt med SVT:s uppdrag om allsidighet att hårt och sarkastiskt angripa religiösa företrädare och lägga ord i deras mun som de aldrig själva skulle uttala eller vilja stå för. Debatt är en sak, men ett ensidigt kraftfullt påhopp på bästa sändningstid utan någonsomhelst antydan till möjlighet till replik eller svarsmöjlighet - det är en ren hets mot folkgrupp. Att Allsång på Skansen och SVT skulle låna sig till att hetsa mot kristna är oacceptabelt.

Det är beklämmande SVT.



Uppenbarligen var det många av oss som hörde av sig till SVT och protesterade - och säkert många andra.

Expressen skriver idag att det blev en tittarstorm mot inslaget i Allsång´på Skansen, och nämner t.o.m. att gruppen fick ändra på sin text (som ursprungligen var ännu värre) :

http://www.expressen.se/noje/1.2517209/grotesco-tvingades-andra-bogarnas-fel


Så här svarade SVT mig:

Självklart respekterar vi allas åsikter om våra program och våra olika medverkande.
Att tillfredsställa alla tittare med allt vi tillhandahåller är en näst intill omöjlig uppgift. Våra tittare utgör delar av hela Sveriges befolkning och var och en har sin egen humor och smak. Det innebär att det ni klagar på, ger andra oss beröm för.

På traditionella revyscener har framförts genom tiderna många tänkvärda kupletter som skildrat samhällets brister i form av satiriska texter som fått oss alla att tänka till. Så var även vår avsikt med tisdagens Allsång. Och liksom tidigare gav detta upphov till både ris och ros.
Vi har förstått att inslaget "Bögarnas fel" inte föll er i smaken, men kanske fanns det annat i programmet som du tyckte om. Det är så vi tänker när vi gör våra program. Det skall finnas något för alla och kanske hittar man också något man inte visste att man tyckte var bra förrän man fick se och höra det.

Nästa vecka kommer något helt annat. Fortsätt gärna titta då.

Med vänlig hälsning och önskan om en fortsatt trevlig sommar!
Redaktionen Allsång på Skansen


DAGEN skriver om programmet och reaktionerna ikväll på Dagens webbsida. Jag tycker dock att Dagens journalist borde ha ställt lite frågor till de programansvariga. Debatten kanske fortsätter?

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=271676



Kommentarer
Postat av: NoiseMaker

Jag såg inte programmet i tisdags men har sett låten på nätet. Det kallas satir. Jag är kristen och håller äktenskapet mellan man och kvinna för sant, men inte är min tro så klen att jag blir stött av en humorgrupps, faktiskt ganska träffande, spexlåt. De driver ju med ett fenomen som faktiskt förekommer. Att de sedan gör det i anslutning till den uppvisning av perverterat leverne som kallas Pride gör bara det hela ännu lite roligare.

2011-08-04 @ 23:56:43
Postat av: Mikael Wallgren

Jag förstår faktiskt inte er upprördhet. Som man sår får man skörda. Som lite lagom aktiv kristen medlem i Svenska Kyrkan så blir jag lika förvånad varje gång över den oerhörda fokus som frikyrkorörelsen i stort och även högerfalangen inom Svenska Kyrkan lägger på frågor kring sexualitet. Jag köper att Homosexualitet är en synd enligt bibeln, likaså är otrohet det. Å andra sidan är girighet, förakt för svaga och utsatta det. Jag kan verkligen inte få ihop min bild av vad kristendom är för något med det absurda fokus som läggs på sexualitet från de evangeliskt kristna.

När Svenska Kyrkan kritiserar sjukförsäkringen anklagas de för att driva partipolitik, men när syntes frikyrkorna i samhällsdebatten när det gäller något annat än att lägga sig i människors privatliv?

Som ni sår får ni skörda.

2011-08-05 @ 02:21:55
Postat av: Andy

Släng ut TVn så slipper du se skräpet och läs Guds ord istället och sök hans ansikte. Det kommer bli mer hån av oss kristna ha du inte läst vad Bibeln säger?

2011-08-05 @ 09:25:32
Postat av: Lelle

Mikael: Här kom det visst (omedvetet) fram massor av fördomar.



Tror du inte att det finns en stor skara politiker som är frikyrkligt kristna och som dagligen kämpar för det dom tror på, inte bara "hatar bögar"? Just frikyrkliga är faktiskt ovanligt aktiva på många sätt, i kyrkorna men också i politiken, social verksamhet och i annan ideell verksamhet.



När det gäller kyrkornas egen "politik" så är det faktiskt inte "kyrkorna" som nu klagat utan enskilda kristna som känt sig kränkta av påhoppet. Frikyrkorna brukar kanske i motsats till SvK låta medlemmar fritt sköta politiken, bl a eftersom medlemmarna har olika partipolitiska åsikter.



Detta "revynummer" skulle ha varit betydligt smakligare om ALLA som är tveksamma till HS fanns med, t ex muslimer. Här pekades bara en grupp, övertydligt just en frikyrkopastor ut. Han uppmanar till och med till hets mot homosexuella.



Men vi frikyrkliga får ständigt stå ut med påhopp men får aldrig medias stöd när vi påhoppas. Vi är dagens paria, inte homosexuella och muslimer som man alltid drar fram som förföljda.

2011-08-05 @ 11:10:51
Postat av: neon

50 st mail är ingen tittarstorm!



I övrigt håler jag med Mikael Wallgren, som man sår får man skörda. TIllägger ett ytterligare perspektiv. När kristenheten släpper fram människor som Åke Green i debatten, som yttryckligen påstår att allt verkligen är bögarnas fel, och att ibland allt elände på jorden är krig, svält och bögar det värsta som finns.....ja då har man verkligen bäddat varcker för sig.

2011-08-05 @ 11:19:43
Postat av: Kristen

Om det verkligen hade varit frågan om satir, är det en sak. Men det är det inte frågan om här. Syftet är enbart att håna och förlöjliga kristna i allmänhet och frikyrkliga i synnerhet. Det framgår också av inläggen från Mikael och "neon". Det här är vad man anser att alla i kyrkan verkligen säger. Det är vanligt att i media att håna och hetsa mot kristna på ett sätt som börjar likna den form av "humor" och "satir" som tyskarna använde mot judar under 1930-talet. vad syftet var då fick vi se så småningom. Vad det blir nu får vi väl framtiden utvisa. Kom igen och tala seriöst om satir den dagen när vi får se en satirgrupp på "Allsång...", som utklädda till bögar sjunger en sång om att allt är de kristnas fel och samtidigt hånar bögarna. Innan dess tror jag inte ett ögonblick på att syftet med inslaget skulle vara humor.

2011-08-05 @ 19:13:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0