Alla människors rätt till vård

http://www.vardforpapperslosa.se/varduppropet.asp

Det fanns inte rum för Maria och Josef i härbärget.........

Upprop för mänskliga rättigheter:

 

 

Namninsamling från 2011.11.14 till 2012.02.05.

Underteckna uppropet online HÄR! Utskriftsvänlig namnlista att sprida.

 

Idag har tiotusentals människor som vistas i Sverige inte tillgång till all den vård de har behov av på grund av att de är papperslösa och asylsökande. Sedan i maj finns det underlag som regeringen sagt sig behöva för att fatta beslut i frågan gällande rätt till vård för denna grupp.

 

Sverige är idag ett av de länder i Europa där papperslösa har sämst tillgång till vård. Hård kritik från FN har riktats mot Sverige för brister i fråga om den mänskliga rättigheten till hälsa.

 

I januari 2010 tillsattes en utredning för att belysa papperslösas och asylsökandes situation och ta reda på hur lagstiftningen kan göras mer ändamålsenlig. Det färdiga förslaget från utredningen presenterades i maj 2011.

 

Det har tagit orimligt lång tid innan det har börjat hända något rörande papperslösas och asylsökandes rätt till vård. Dessa personer är bland de mest utsatta individerna i samhället. Hur vi idag behandlar dessa medmänniskor är inhumant och ovärdigt och det strider mot de humanitära värden som det offentliga Sverige säger sig kämpa för.

 

Helt i enlighet med de internationella konventioner som Sverige förbundit sig att följa föreslår utredaren Erna Zelmin att papperslösa och asylsökande ska få samma rätt till sjukvård som personer folkbokförda i Sverige.

 

Vi kräver nu att Sveriges regering tar ansvar för våra internationella åtaganden och humanitära förpliktelser och skickar utredningen på remiss.

 

Nuvarande lagstiftning strider även direkt mot vårdpersonalens etiska koder. Yrkesetiken ställer starka och entydiga krav på rätt till vård på lika villkor. Vårdpersonalen ska inte behöva sortera människor efter juridisk eller annan status. Vilken vård som ska ges ska enbart avgöras utifrån patientens medicinska behov. Att ge vård i ett tidigt stadium är dessutom bättre för såväl den sjuke, som för sjukvården och folkhälsan.

 

Ett ställningstagande för papperslösas och asylsökandes rätt till vård är varken migrationspolitik eller partipolitik. Det är ett ställningstagande för mänskliga rättigheter och humanitet.

 

Vi uppmanar den svenska regeringen att ge alla, - oavsett legal status, tillgång till hälso- och sjukvård. Därför kräver vi att utredningen snarast skickas på remiss.


Underteckna uppropet online HÄR! Utskriftsvänlig namnlista att sprida.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0