Fråga om liv eller död avgörs på några få timmar

Tänk dig att du blivit mobbad under hela din barndom och ungdomstid. När du börjar bli vuxen blir det en fråga om liv eller död. Du tvingas fly och under en lång tid och under svåra umbäranden lyckas du nå Sverige. Under din tid på flykt blir det många kulturkrockar. Hela din världsbild förändras. Du möter kärlek och omtanke och det är omtumlande för dig. Människor som du lärt dig att se som dina fiender visar sig vara kärleksfulla och accepterande.
När du kallas till intervju hos Migrationsverket förstår du, att de 2, 3 eller 4 timmar du har på dig att beskriva varför du flydde, kan vara de viktigaste timmarna i ditt liv.
Vid intervjun får du en tolk som inte talar samma dialekt som du och många ord är inte alls lika. Tiden går och till sist ber din advokat om en paus. Advokaten säger till Migrationsverkets utredare, att det hör funkar inte. Då ringer utredaren en telefontolk som hastigt får rycka in den sista timmen. Du får börja om med att förklara varför du var tvungen att fly. När det är dags att avsluta har du inte fått säga allt och nu förstår alla inblandade att det måste hållas ett kompletterande förhör.
En månad senare får du träffa en annan tolk Utredaren gör en sammanfattning av förra intervjun som visar att hon inte alls förstått det du sagt förra gången. Du blir upprörd, men förhöret börjar. Denna tolk förstår inte ord som hör ihop med din kristna tro och tolken sitter och letar efter ord och uttryck. När du citerar ord från Bibeln vägrar tolken att översätta. Utredaren tycker inte du kan förklara bra och du berättar att du är outbildad och inte är van att analysera och reflektera över händelser som inträffat under din tid i Sverige. Utredaren börjar diskutera olika perifera frågor inom religionen och ber dig ge din syn på dem. Du vill berätta om hur ditt liv totalt förändrats från hopplöshet, fruktan och ångest till att känna hopp, förtröstan och kärlek. Du berättar att du blivit "född på nytt" och fått ett helt nytt liv. Då är tiden slut. Efter någon tid kommer ett beslut, att du inte kunnat redogöra för dina asylskäl och därför ska utvisas.
Om du orkat läsa ändå hit, förstår du kanske varför jag överklagat och varför jag tänker göra en JO-anmälan eftersom pojken inte fått en chans att förklara sin situation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0