Nytt rättsligt ställningstagande om Afghanistan

Du kan hitta nyttig information om det nya rättsliga ställningstagandet kring Afghanistan på Farrs hemsida www.farr.se
och på Asylrättscentrums hemsida www.sweref.org
Så här skeriver Farr
Migrationsverket har nu publicerat ett nytt ställningstagande om hur asylansökningar som rör Afghanistan ska bedömas, efter att talibanerna tagit över makten i landet. FARR har sammanfattat vad ställningstagandet innebär för de olika grupper som berörs och ger råd om ansökan om verkställighetshinder. 

Migrationsverket kommer nu att börja behandla och fatta beslut om asylansökningar från afghanska medborgare igen efter en tids paus. Enligt Migrationsverket har situationen i Afghanistan förändrats så mycket att i stort sett alla som har ett verkställbart utvisningsbeslut ska beviljas en ny prövning om de begär det.  Den som vill ha en ny prövning av sitt slutliga beslut i asylärendet behöver begära det. Det gör personen genom att lämna in en ansökan om verkställighetshinder – det kallas också för ”VUT”. Ingen kommer att få en ny prövning automatiskt. 
 
På vår hemsida ger vi också råd om vad som bör finnas med i en ansökan om verkställighetshinder. Detta är en ovanlig situation. Därför ser våra råd från FARR också lite motstridiga ut. Vi rekommenderar allmänt att man ska motivera en "VUT" och göra det med stöd av någon kunnig, eftersom vi vet att det i vanliga fall är helt omöjligt att få igenom en ansökan bara genom att skriva att man vill ha en ny prövning. Just i det här fallet har Migrationsverket uttryckligen lovat att alla afghaner med utvisningsbeslut kommer att få en ny prövning och vi tror att vi kan lita på det. Vi vill bara inte att folk ska komma ihåg det där rådet och tro att det gäller en annan gång... "FARR sa att det räcker att..." Därför visar vi hur man kan göra ansökan själv just den här gången men skickar inte med någon mall och vi förklarar också att man vid själva prövningen måste ta fram sina personliga skäl.

Här hittar du mer information och svar på vanliga frågor: Nya riktlinjer om Afghanistan – FARR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0