Med Sd:s förslag riskerar tusentals kristna utvisas till döden

I flera år har vi i nätverket #rättilltro kämpat för och bett med asylsökande konvertiter som funnit en tro på Jesus men som Migrationsverket har velat utvisa till länder där kristna förföljs och dödas.

Vi har gjort vårt yttersta att ­uppmärksamma ­politiker om de orimliga krav Migrationsverket har ställt på konvertiter när de ombeds bevisa sin nya tro, och vi har kämpat för en mer rättssäker process som garanterar att ingen som Sverige utvisas kommer drabbas av förföljelse.

I dag känns det som att mycket av det vi har kämpat för har ras­erats. Jimmie Åkesson sa nyligen att Sverigedemokraterna vill ”vägra asyl till asylsökande som själva skapat asylskälen efter att de lämnat ursprungslandet”, och nämnde specifikt konvertitärenden när någon bytt religion efter att de har kommit hit. SD vill utvisa dem alla, även om det innebär att de hamnar i länder där talibaner och andra extremistgrupper förföljer och dödar dem som har konverterat från islam.

 

"Kommer bli vägledande"

Att SD vill detta är inget nytt, de har i flera år varit tydliga med att de vill ha ett ”asylstopp” som nekar alla asylsökande uppehållstillstånd, vilket inkluderar kristna flyktingar likaväl som alla andra. Det som är riktigt hår­resande är att Jimmie Åkesson sa att SD:s krav kommer att bli vägledande för invandringspolitiken vid ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, och att dessa partier redan har accepterat dem i samband med tidigare budgetförhandlingar. Ebba Busch (KD) har på Twitter förnekat att partiet vill utvisa konvertiter till förföljelse.

Ulf Kristersson (M) sa dock när Göteborgs-Posten intervjuade honom: ”Vi och Sverige­demokraterna delar ­ambitionen att invandringen till Sverige ska ligga på EU:s miniminivå.” ­Denna ”miniminivå” innebär i praktiken enligt Jimmie Åkesson att Sverige får “nära noll asylinvandring”. Som stora ­partier skulle M och SD kunna köra över KD i ett regeringssamarbete, och i ett Sverige där deras linje råder lär närapå alla asyl­sökande att utvisas, kristna inkluderade.

Försökt tona ner

I efterhand har Åkesson försökt tona ner radikaliteten i sitt ursprungliga påstående, och skrev på Twitter: ”Detta gäller den som efter avslagen ­asylansökan ’kommer på’ nya skäl för att ändå få stanna. Det vill säga den som ­uppenbart bluffar och därmed förstör för dem med verkliga asylskäl.”

Men om SD:s politik innebär ”nära noll asylinvandring” befinner sig även andra konvertiter i farozonen, vilket även syntes i Konvertitutredningen som tittade på hur SD:s nämndemän i migrationsdomstolen har röstat i konvertitärenden: 93 procent av dem gav avslag på asylansökan.

Talar utifrån fördomar

Därtill stämmer det inte att de som finner Jesus efter att de har fått ett första avslag ”uppenbart bluffar” – här talar Jimmie Åkesson utifrån fördomar och inte utifrån fakta. Människor kan bli frälsta när som helst i livet, inte minst när de går igenom väldigt tuffa perioder. Konvertitutredningen fann att av 450 afghanska asylsökande som blivit döpta i svenska frikyrkoförsamlingar hade åtminstone 89 procent av dem en genuin tro på Jesus.

”Därtill stämmer det inte att de som finner Jesus efter att de har fått ett första avslag 'uppenbart bluffar' – här talar Jimmie Åkesson utifrån fördomar och inte utifrån fakta.”

SD:s förslag innebär att alla som konverterar sent under sin vistelse i Sverige ska utvisas till länder där konvertiter förföljs – även om de är genuina konvertiter. Kombinerat med andra förslag som SD, M och KD har gett under valrörelsen, såsom att mer resurser ska satsas på att jaga och utvisa papperslösa, kommer ­tusentals av våra församlingsmedlemmar som felaktigt har fått avslag på sin asylsökan befinna sig i allvarlig livsfara.

Stor risk att situationen blir ännu värre

Redan under den socialdemokratiska regeringstid som har pågått har asylsökande konvertiter behandlats fruktansvärt illa, och inkompetensen på Migrationsverket som har orsakat många av de felaktiga avslagsbesluten har inte tagits på allvar. Men nu finns det stor risk för att situationen blir ännu värre. Hittills har konvertiterna i våra församlingar åtminstone haft en chans att stanna i Sverige, men om SD får inflytande över regeringen är den chansen så gott som över.

Vi önskar att vi levde i ett land där alla partier var överens om att ingen någonsin får tvångsförflyttas till länder där de löper stor risk för förföljelse, tortyr och avrättning. Vi önskar att vi levde i ett land där människor som flydde hit kunde fokusera på att studera och arbeta istället för att leva i skräck för att de plötsligt får sina liv förstörda.

Men nu lever vi inte i ett sådant Sverige. Kanske har Gud utsett oss kristna i en mörk tid som denna att sprida ljus, stå upp för människovärdet och vara den förändring vi vill se i världen.

 

Nätverket #rättilltro

Linda Alexandersson
rektor för Hyllie Park Folkhögskola
Maria Gustin Bergström
teolog och projektledare för ­Konvertitutredningen
Daniel Berner
integrationskonsulent,
Svenska Alliansmissionen
Kim Brynte
pastor i Evangeliska Frikyrkan
Micael Grenholm
doktorand i kyrkohistoria
Robert Johansson
pastor med ansvar för integration, ­Livets Ord
Marcus Lind
pastor i Equmeniakyrkan
Christian Mölk
pastor i Pingströrelsen
Carolina Nilsson
kårledare i Frälsningsarmén
Bengt Sjöberg
pastor och asylrådgivare
Urban Widholm
entreprenör


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0