Källskolans rektor och personal

Källskolans rektor som blev attackerad av en "knivman" kände jag mycket väl. Både min svägerska och min systers dotter jobbar på den kristna skolan. Min systerdotter blev vittne till attacken och som skolsköterska fick hon försöka stoppa blodflödet i väntan på att ambulansen kom. Idag mår hon inte bra och behöver verkligen förbön liksom all personal, elever och föräldrar.
Min bror Kjell startade församlingen Kristna Gemenskapen i Bro på 80-talet tillsammans med bland annat rektorn. Församlingen var banbrytare inom olika områden och jag minns en samling innan de ordnat med kyrkolokal. De höll till i en lägenhet som var så fullsatt att man knappt kunde sitta. Idag samarbetar församlingen med Skogakyrkan som är ansluten till Baptistsamfundet.
De kristna friskolor som jag känner till är mycket omtyckta. Elverna kommer både från kristna och icke kristna hem och påfallande många elever kommer även från muslimska familjer. Man uppskattar ordning, arbetsro och den kärleksfulla atmosfären där elever med handikapp, behov av extra stöd och elever som varit mobbade får växa och mogna och känna sig värdefulla.
Jag hoppas att alla på Källskolan skall få må bra och att rektorn skall kunna bli återställd, även om han får men för hela livet. Hoppas verkligen att han skall kunna återvända till sitt betydelsefulla arbete.

ONSDAGSKUL

Nu ska vi snart ha julfest för barnen och ungdomarna som går på Onsdagskul. Det ska bli roligt. Barnen ska framföra ett litet enkelt julspel om Maria, Josef och Jesus. Vi ska äta pepparkakorna som barnen bakat och lussebullar.
Maribel och jag ska försöka ge alla barn en liten julklapp. Ungefär två tredjedelar av barnen är asylsökande. Kanske medlemmar i församlingen Kristen Gemenskap kan göra ett litet paket var till de 30 barnen? Kanske andra också som läser bloggen kunde göra några paket och lämna in på Erikshjälpen. Berätta att det gäller barnen som går på Onsdagskul. Om du inte kan lämna ett paket kanske du kan skicka en slant till Kristen Gemenskaps bankgiro 5489-1536
TACK!

Mer från Bokmässan i Örebro.

                       image78
Här är det Ola Larsmo och jag som blir utfrågade av Cecilia från Bokmässan

Från Bokmässan på Örebro slott 22-24 november

               image76
GOSPEL MEDIA hade en mycket fin plats på Bokmässan i Örebro. Jag var där under fredagen och lördagen. Jag fick samtala med många människor och även signera boken som jag skrivit. Vid en föreläsning i Bernadottesalen fick jag även träffa några av de invandrare som jag hjälpt under åren och även några svenskar som hjälpt mig med fakta och uppgifter om asylprocessen.
I rummet där vi hade vår monter pågick intervjuer med ett flertal författare, kända såväl som okända för mig. Albert Bonniers Förlag ordnade ett samtal i soffan där jag fick samtala med författaren Ola Larsmo som skrivit en bok om rasismen på 30- och 40-talet där han skildrar ett möte med studenterna i Uppsala. Där uttalade sig studenterna mot att Sverige skulle ta emot sex judiska läkare. Vad som senare hände med dessa läkare är det ingen som vet. Tragiskt. Vi konstaterade att rasismen uppträder på olika platser och sätt, men att vissa rötter finns sen lång tid tillbaka, inte minst i Värmland och då och då dyker olika rasistiska företeelser upp ur dessa rötter.

Med gitarren i bagaget från Irak

Idag hade vi ONSDAGSKUL i Pingstkyrkans lokaler i Filipstad igen. Flera nya barn, ungdomar och föräldrar var med. Vi sjöng, såg på film om profeten Jona, bakade pepperkakor, målade gipsänglar och lekte. Några spelade pingis och biljard. De flesta barnen är asylsökande. Några mår säkert mycket dåligt, men de är så glada och tacksamma och har en sån fantastisk sammanhållning. När vi ber till Gud tar de det med sånt allvar och vördnad. Det är så självklart för många av dem att Gud bryr sig om dem och har makt att hjälpa dem i varje situation.
En tonårskille var med för första gången tillsammans med sin mamma. Han hade med sig en fin gitarr. Den hade han haft med sig på sin flykt från Irak. Han kunde spela lite, men var så glad när jag lärde honom några enkla ackord. Vi spelade tillsammans. Han fick med sig en lapp som jag skrivit med ackord.
En liten kille från Kosovo pratade i bilen hem om julen. Han tyckte det skulle bli så roligt om jag klädde ut mig till tomte och kom till flyktingförläggningen med leksaker! Sen undrade han hur tomtens renar kunde flyga.
Idag hade jag med mig nya kläder som vi fått från Bössfalls affär i Dala-Järna. Varje vår och sommar skänker de massor med kläder som vi får dela ut till de asylsökande. Igår på bönesamlingen var det många som fick med sig två plagg var. Kläderna räckte idag både till några familjer som gömmer sig och till mammorna som kom med sina barn till Onsdagskul. Det är så roligt att kunna hjälpa och ge uppmuntran och stöd.
Jag har ont i halsen och snorar, så det blev inte så mycket sjunga av idag. Jag måste spara rösten till fredag och lördag då jag ska medverka på bokmässan i Örebro.
Min son Josef ringde precis. Han kom hem idag från Albanien där han varit i nio dagar. Han har bland annat besökt en familj som varit belägrade av fiender dag och natt i ett helt år. Josef hade frusit mycket eftersom strömmen går flera timmar varje dag. Han hade haft dubbla tröjor och jackor. På landsbygden har man ström bara någon timme per dag så dieselaggregaten står på och motorljudet överröstar varje försök till samtal, sa Josef. I staden Tirana finns ett 30-tal kristna församlingar. För bara tjugo år sedan fanns det knappast några kristna alls i landet som var starkt kommunistiskt och ateistiskt.

Sång och musikcafé i BETEL, Hällefors

                image75

ULRIKA OCH ÅKE Johansson från Dala-Järna är ett intressant och musikbegåvat ungt par. De kommer till vår kyrka i Hällefors som ligger på Pihlvägen 2 (nära järnvägen) söndagen den 25 november klockan 16.
Smakprov ur programmet:
Håll mitt hjärta-Björn Skift
Like a bridge over troubled water-Simon/Garfunkel
What a wonderful world-Louis Armstrong
Det finns djup i Herrens godhet-Britt G Hallqvist

Körig vecka

Jag har inte skrivit på bloggen på hela veckan, men jag har inte precis legat och latat mig hela dagarna.
I början av veckan spelade vi in en film för SVT2 Värmlandsnytt och sen har jag gjort intervjuer med Värmlands Folkblad, Nya Wermlandstidningen, Filipstads Tidning och TV4 samt suttit i direktsänding i radio Värmland idag. Även Gospel Media har spelat in tre filmer som ligger på deras hemsida där jag berättar om boken. Idag har Jocke som har bloggen filipstad i folkmun gjort en film. Han har lagt ut delar av den och skall lägga ut mer i helgen.
Efter all denna uppståndelse kring boken När världen kom till stan känns det som att jag behöver vila i helgen.
Ska skriva mer nästa vecka. Då kommer jag också att vara med på Bokmässan i Örebo och göra några intervjuer med riksmedier.
Kristen Gemenskaps hemsida har legat nere ett tag. Det är dock inget sabotage utan beror på att vi byter domän.

Igår åkte jag och hämtade två lådor med böcker. Att få hålla i boken som jag jobbat med så lång tid kändes underbart. Jag har ju aldrig fött barn, men jag kan tänka mig att det kan vara ungefär samma lyckokänsla som en mor upplever. Att se den färdiga boken som man gått och burit, först i sina tankar och sedan kämpat med på datorn och kollegieblocket, det är en härlig känsla. Jag har ringt till dem som jag skriver om och frågat om detaljer och vad man kan ta med och vad som inte lämpar sig att skriva om-det har varit en lång och ibland grannlaga uppgift.
Det har redan kommit jättefina blommor och lyckönskningar och jag känner mig otroligt glad och nöjd.

Boken kommer att finnas hos de flesta bokhandlarna i Värmland samt på olika bokhandlare i Sverige, samt på Gospel Media 019-18 60 10 www.gospelmedia.se
Vi kommer även att sälja den på Erikshjälpen Second Hand i Filipstad.

Vill du beställa boken genom mig kan du skriva till [email protected]

BOKEN KOSTAR 150:- men går du med i Gospel Medias bokklubb kostar den bara 119:-

Bokomslaget

                                                 image74
Den 23 november släpps boken När världen kom till stan av Bengt Sjöberg på Örebro slott. I drygt sjutton år har författaren kämpat en intensiv kamp för att hjälpa utsatta flyktingar. Det har inneburit konfrontationer, diskussioner och debatter med tjänstemän, politiker och ministrar; bland annat förra migrationsministern Barbro Holmberg och förre statsministern Göran Persson.   Bengt Sjöbergs ögon har bevittnat självmordsförsök, apatiska barn, polismisshandel, diskriminerande läkare och inte minst kyliga tjänstemän på Migrationsverket. När världen kom till stan tar läsaren bakom medias rubriker, rakt in i flyktingars ofta desperata vardag. Där får vi ta del av många fängslande människoöden. Här blandas glädje och sorg, hopplöshet och hopp och till och med kamp mellan liv och död.   Den 23 november kl 14:30 håller Bengt Sjöberg ett föredrag på 20 minuter i Bernadottesalen på Örebro slott i samband med att boken släpps. För att boka intervju, kontakta författaren direkt på: 070-31 26 694   Bengt Sjöberg har bland annat medverkat i Uppdrag Granskning (SVT), TV4 Värmland, SVT Värmland, Konflikt (P1), Efter tolv (P4) och Perspektiv (SVT), och i en mängd tidningar.   Mer information om bokmässan i Örebro. http://www.bokmassan.net/   Gospel Media, Argongatan 54, 703 74 ÖREBRO Tfn 019-18 60 10, Mobil: 070-46 18 459 http://www.gospelmedia.se/

Andlig nyfödelse gav trygghet

Det händer att jag följer med asylsökande till Migrationsverket för att de skall bli delgivna olika beslut. Ibland kan det vara mycket oro, ångest och frustrerande situationer. Häromdagen följde jag med en man som har ett avvisningsbeslut. Nu handlade samtalet om möjligheten av att få fram resehandlingar.
Plötsligt tittar handläggaren på Migrationsverket på min vän och frågar hur han mår. "Visst har du gått upp i vikt?"
"Jo, jag mår bättre nu" svarar min vän. "Du förstår, sen jag blev född på nytt ser jag allt på ett helt annat sätt. Vad som händer mig här i livet är viktigt, men det viktigaste är min relation till Gud genom Jesus och jag reagerar och tänker på ett helt annat sätt nu än tidigare. Jag vet att mitt liv vilar i Guds hand och jag känner mig trygg".
Med tanke på allt vad min vän gått igenom både i sitt hemland och i Sverige har det skett en stor förändring på insidan av denne man. Tänk vilken kraft det finns i tron på Gud. Vilken styrka och vilken trygghet. Tron håller i vardagslivet och i tuffa situationer.
Denne man vill i framtiden återvända till sitt land för att vara med och bygga upp ett demokratiskt styre. Just nu är det inbördes strider och svåra konflikter. Skulle han utvisas kan han bli dödad. Jag hoppas att han ska få stanna tills det lugnar ner sig och att han ska få studiero så han kan tillgodogöra sig den undervisning han får om det svenska samhällsskicket.

SVT EFTERSNACK

I tisdags var jag med i SVT 2 Värmlands talkshow, Eftersnack. Det var en trevlig kväll som började med att jag blev sminkad och fick träffa journalister och övriga medverkande över en kopp te/kaffe. Vi testade olika ingångar i programmet och gjorde några soundcheck, men övade inte på frågor och svar. Det blir bäst när det är spontant.
När jag tidigare medverkat i TV har det oftast handlat om cirka två minuter och då måste man fatta sig kort. Nu hade vi cirka sju minuter på oss. Ändå gick tiden mycket fort. Trubaduren och underhållaren Nyåker sjöng en egen visa som var helt suverän och passade perfekt som inledning till kvällens samtal om flyktingar. SVT hade även gjort intervjuer i Filipstad och frågat om folks inställning till att gömma flyktingar. Alla tillfrågade ansåg att det är något som endast kan tillgripas i yttersta undantagsfall. Jag håller helt med eftersom jag sett hur människor brutits ner under den tid som de levt gömda. Ibland är dock riskerna med att återvända så oerhört stora. Flyktingen bedömmer att han/hon skall dödas vid ankomsten till sitt hemland. Efter att ha pratat igenom deras ärende har det enda alternativet varit att försöka gömma sig en tid tills nya fakta hunnit komma fram eller att någon ny lag eller omständighet framkommer som kan ge uppehållstillstånd.
I min bok "När världen kom till stan" berättar jag om flera familjer som vi gömt vars ärenden fick lyckliga slut. Även om kampen var lång och hård fanns inget annat alternativ. Nu är de jätteglada och mår riktigt bra.
Efter programmet blev jag uppringd av en gömd familj där femton! personer bor i en trerummare. Några av barnen kan gå i skolan, men en ung grabb tillbringar hela sin vakna tid i vardagsrummet tillsammans med elva vuxna. Nu hade han börjat må mycket dåligt och de vuxna gick varandra på nerverna. Familjen övervägde att gå till Migrationsverket och berätta om de nya skäl som tillkommit under de månader som de varit gömda.  
Efter att ha lyssnat till deras skäl uppmuntrade jag dem att komma fram och hoppas på en positiv ny bedömning.

RSS 2.0