En vanlig dag

Dagen började med att jag skulle försöka hjälpa en kvinna som tröttnat på att leva. När jag vaknade var det vitt på grannens hustak och det var bitande kallt att ta sig över vägen till postlådan för att kolla dagens Filipstads Tidning. Trots värk i rygg och axel kändes det ändå gott att få äta frukost innan dagens svåra samtal skulle börja.
Konstigt att en kvinna inte skall kunna gå till sitt arbete utan att behöva vara rädd för glåpord, stölder och misshandel. Borde inte alla få känna sig trygga i vår lilla idylliska småstad?

När jag var ute på samhället idag fick jag kontakt med flera som önskade samtal om andliga frågor. Till mailboxen komer det också flera förfrågningar om vi i Kristen Gemenskap vill be för dem. Det måste finnas en stark andlig längtan hos människor i den tid vi lever i nu. Ska bli intressant att gå runt på marknaden med Bullgerillan och prata med folk. Det har kommit in många bullar. jag tror att vi får ihop de tusen bullarna som jag efterlyste.

På kvällen sitter jag i samtal med en man som berättar att han fick uppehållstillstånd för flera månader sedan. Trots det har han ännu inte fått ut den handling som ger honom de fyra sista siffrorna som öppnar upp hela Sverige för honom. Han behöver detta dokument för att gifta sig. Brud, hem och allt står färdigt bara de fyra sista siffrorna kommer. På måndag ska vi se var det hakat upp sig. Då ska vi gå till Migrationsverket och fråga. Jag tror de är mer effektiva än att han ska behöva vänta i flera månader på att handläggaren ska skriva ut ett papper från datorn och underteckna med sitt namn. Det måste finnas något missförstånd eller annat problem.

På eftermiddagen hade jag besök i hemmet av tre kristna irakier. En av dem berättade hur han blev stoppad en dag i en vägspärr. Vakten hade order att döda alla som inte hade rätt tro. Trots detta fick han passera. Han tackade Gud för sitt mirakel. Vi gick till datorn och tittade på kort från hans kyrka i Irak. Där döpte de ett trettiotal människor vid ett enda tillfälle. Nu är flera av dem flyktingar i olika länder, splittrade och sargade av krig och våld.

I morn kommer två av våra barnbarn. de skall sova hos oss under Oxhälja. Oh vad roligt det ska bli. De är sju och fem år nu så vi kommer att ha många trevliga samtal. Det ska bli så roligt att gå runt på marknaden med dem.

Nu har jag bara några dagar kvar så ska jag lämna in boken "När världen kom till stan" till bokförlaget. Boken beräknas komma ut i mitten eller slutet avoktober. Flera tidningar, TV och radio vill göra intervjuer. Boken handlar om 17 års erfarenheter av kontakter med flyktingar, asylsökande och invandrare. Jag har också skrivit ett kapitel om integration.

Hoppas du som läser bloggen har haft en trevlig och skön dag. Gud välsigne dig!

Bullgerillan behöver 1000 bullar

                    image57

Vi brukar vara ute på"stan" på olika arrangemang och ibland lite "stökiga" helger. Vi bjuder på bullar, kaffe och saft och pratar med folk på stan. Ofta blir det intressanta samtal om livet och om vår kristna tro.
I år ska vi börja lite senare på kvällen och några skall försöka hålla ut till klockan ett på natten. Då kanske Bullgerillan behöver hjälpa till att skjutsa hem folk som druckit för mycket. Ja, allt kan hända en sån här kväll. Vi har avstyrt bråk och vi har fått trösta ungdomar som haft det mycket jobbigt.
Vi brukar alltid vara jätteglada, men mycket trötta efter en sån kväll och natt.
Har du bullar att skänka, så lämna in dem på Erikshjälpen. Där är det öppet varje dag mnellan 8-16. Ingång från baksidan utom de dagar då butiken har öppet, nämligen onsdagar 12-18 och lördagar 10-14
TACK!

Josef besökte Atil i Serbien

                    image56

Vi fick inte stanna .Vi vill tillbaka.

 Hans kusiner och farbröder fick uppehållstillstånd i Sverige. Alla hans vänner fick uppehållstillstånd, men inte Atil och hans familj. De accepterade Migrationsverkets beslut om avvisning och gömde sig inte. De är romer och de tillhör en folkgrupp som många gånger diskrimineras. Nu kämpar de för att överleva i Serbien. I kriget mellan serber och albaner kom ofta romerna i kläm.

Familjen bor i södra Serbien på gränsen till Makedonien och bara några mil från Kosovo. Samhället heter Vranjska Banja. Banja betyder spa och det finns några varma källor i området, därav namnet.


Min son Josef berättar om sin resa till Atil och hans familj:

"Jag ringer Atil som svarar och säger att han kommer inom trettio minuter till vår mötesplats. 2001 kom de till Sverige. Två och ett halvt år senare fick de lämna landet. Alla kusiner fick uppehållstillstånd med sina familjer, många släktingar fick stanna De fick flykingamnesti. Men inte de. Deras fel? De kom för tidigt och hade lämnat in sina id-handlingar så att det gick lätt för Migrationsverket att genomföra avvisningen.

När Atil dyker upp ser han glad ut. Han säger att han inte kommer ihåg så mycket svenska, men det visar sig att han kan prata riktigt bra. Det går bättre och bättre ju mer vi pratar. Strax träffar vi på en äldre dam med fårat ansikte. Det visar sig vara mamman till hans kusin som bor i Karlstad. Hon skiner upp när Atil berättar att jag kommer ifrån Sverige. Hon ber mig hälsa till min familj och till hennes familj.

Snart beger vi oss iväg till huset som de hyr. Vi går genom gyttret av hus som ligger tätt tätt. När vi kommer fram leker en liten pojke nedanför trappan till huset.

       Det är min pojke, säger Atil. Han är född i Sverige, förstår du? Han är född i Karlstad.

Vi sätter oss ner i vardagsrummet och jag hälsar på Atils föräldrar som också bor i huset. Jag hälsar på hans fru. Alla bodde de i Sverige under några år. Sedan de kom tillbaka har de också fått en liten flicka som nu är ett år. Vi samtalar om hur de har det.

       Det är svårt att få jobb, berättar Atil. På helgerna åker jag runt och spelar med en grupp. Vi är i olika städer, men det är dåligt betalt. Jag jobbar också som städare i staden intill.

    När vintern kommer blir det kallt, fortsätter Atil. Det kommer lika mycket snö som i Sverige. Vi har inga element, så vi måste elda i spisen, säger han och pekar mot ena hörnet i köket. Det blir varmt i köket men värmen sprids dåligt. Veden är också mycket dyr. En m3 kostar ca 20 euro. Och det går åt ca 10 m3 under en vinter. En månadslön ligger på 100-150 euro om man lyckas hitta något jobb.

 Atils mamma och pappa fick också lämna Sverige och de bor alla tillsammans på andra våningen i ett hus. Snart tar de fram en video som de sätter på. Den är från Filipstad och en fest som romerna hade i Folkets hus. Man förklarar för mig att de flesta som jag ser på videon fick uppehållstillstånd. Men de fick inte. Stämningen blir lite tryckt. De blir nedstämda och jag märker på dem att de är mycket besvikna.

      Kanske du kan hjälpa oss? säger Atil. Det är mycket svårt för oss här. Vi kan inte leva här. Min son föddes i Karlstad förstår du? De första ord han sa var på svenska. Vad ska jag säga till honom när han blir stor?

Atils mamma har svårt för att hålla tårarna tillbaka. 
       Jag vill tillbaka, säger hon.

Innan jag lämnar familjen blir jag bjuden på en måltid med det bästa som huset kan erbjuda.

Men livet är inte rättvist................


GLOBEN

Stor uppslutning på Gospel Night i Globen!

 

 

070825

Det var drygt 6 500 personer som hade tagit sig till Globen under fredagens kväll för att delta i Södermalmskyrkans stora gospelsatsning, Gospel Night. Evenemanget var en avslutning på ett stort förbönsprojekt som pågått under hela sommaren. Omkring 7000 stockholmare har under denna period lämnat in personliga böneämnen, som sedan församlingens medlemmar bett för under en hel månad. Lokalen fylldes på från klockan 17.30 och när klockan var 19.20 applåderade en förväntansfull publik på kvällens artister. Kvällen inleddes med den vitklädda sångerskan Isabelle Näckdals röst som proklamerade Guds nåd för varje människa genom sången ?Amazing grace?, för att snabbt avlösas av kören med solister i en riktig svängig gospel, ?Rejoice?. Värdpar och ansvariga för satsningen var församlingens pastorspar, Lennart och Carolina Torebring, som presenterade syftet med satsningen och lät publiken förstå att svensken tänker mycket på Gud. I samband med Gospel Night gav pastor Lennart Torebring exempel på olika bönesvar som kommit in till kyrkans telefonsluss ?Call Center? under juli och augusti. Ett stort antal personer vittnade om fysiska helanden, att de fått arbete, ny lägenhet och upprättade relationer i äktenskap och familj.

 

Församlingens kör, Södermalm Gospel Choir, musiker, dansare, och solister deltog under den två timmar långa gospelfesten. En huvudattraktion under kvällen var gospel och soul sångerskan Consuelo del Pilars medryckande framträdande. Pastor, Lennart Torebring talade i slutet av konserten om vad gospel egentligen är. Gospel betyder ?evangelium? och evangelium betyder i sin tur ?glada nyheter?. Dessa glada nyheter är, att Gud av kärlek till oss människor sände sin egen älskade son att dö för oss på ett kors. Uppenbarelsen om korset är nödvändig för att vi ska förstå gospelns verkliga innerbörd. Pastor Lennart Torebring talade om att Jesus på korset betalade priset för våra synder så att vår gemenskap med Gud kan upprättas samt att han på korset tog vår övergivenhet för att vi skulle omslutas av Guds närvaro. På korset betalade han priset för att vi skulle komma in i paradiset, det vill säga in i vårt syfte på jorden eftersom att evigt liv kommer in i oss i samma stund vi tar emot Jesu Kristus. På korset betalade Jesus även priset för varje familjs upprättelse och helande. Genom korset får vi evigt liv den dagen vi lämnar jorden. Som en avslutning på Gospel Night bad pastor Lennart en bön tillsammans med alla dem som ville ta emot Jesus i sitt hjärta. Många människor lämnade i slutet av Gospel Night in lappar att de bett med i bönen och att de vill ha fortsatt kontakt med församlingen.

 

Nu på söndag ordnar Södermalmskyrkan med dubbla gudstjänster som är öppna för alla som är intresserade, klockan 11 och 14. På den senare gudstjänsten kommer ett enkelt budskap att predikas om vad det innebär att bli en kristen. Södermalm Gospel Choir med Consuelo del Pilar medverkar samt Praise Kids. I samband med dessa möten finns rådgivare och pastorer tillgängliga som är redo att be och tala med dem som önskar fortsatt förbön och vidare kontakt. Cafét kommer att vara öppet för fika och gemenskap. Alla intresserade är varmt välkomna!

 

Carl-Henrik Lundin


Kolla gärna på Södermalmskyrkans hemsida där det finns utlagt flera vittnesbörd där människor berättar om vilka bönesvar de fått sedan de fått förbön under sommaren.
www.sodermalmskyrkan.org


Iranska bröderna Sassan och Daniel

Många frågar mig om jag hört något från EU-domstolen om de båda döva iranska bröderna som gömmer sig undan avvisning till Iran där de fruktar dödsstraff eftersom de konverterat till kristen tro.
Handläggaren har semester, men börjar första veckan i september. Jag pratade med handläggarens sekreterare för några dagar sedan. Jag fick då reda på att EU-domstolen inte griper in i ärendet nu för att hindra avvisningen. De kommer dock att jobba vidare med ärendet. Tyvärr lät det som om ett svar kan dröja upp till ett år. Det låter fruktansvärt jobbigt. Jag skickade sms till bröderna och frågade om de orkar vara kvar i sitt gömställe. Svaret var att det finns inga andra alternativ. De fruktar för sina liv och kan absolut inte tänka sig att komma fram och skickas tillbaka till en säker död.

Nu vädjar bröderna till alla fantastiska gåvogivare att fortsätta skicka in ekonomiskt stöd. Jag hoppas att ni förblir trogna i detta. Jag kommer att uppbåda alla krafter och resurser för att föra kampen via den juridiska processen.

Vi vet att de iranska myndigheterna strikt upprätthåller de muslimska sharialagarna och ser varje konvertit som en förrädare. I sommar har Iran haft mycket varmt väder, men sedlighetspolisen har kraftfullt slagit ner på kvinnor som varit lättklädda och inte täck huvud, axlar och fotknölar.  Med sina käppar har de slagit de stackars kvinnorna.
Samtidigt som vi vet allt detta kommer det rapporter om hur folket i hemlighet skaffar sig digitalteve, surfar på internet, spelar och skapar musik i källarlokaler och den kristna underjordiska församlingen växer så det knakar.
Vi är många kristna som ber för Iran och det iranska folket att de skall få uppleva frihet, frid, välstånd och att alla ungdomar som växer upp i landet skall få glädjas åt demokrati och frihet. Den kristna tron kan komma att betyda väldigt mycket för det iranska folket. Jag har hört uppgifter  om att det finns 8 miljoner kristna iranier utanför Iran. Drömmen är att människor som valt att tro på Jesus Kristus också skall få leva ut sin tro i sitt eget land.

Så fort som jag haft samtal med handläggaren Anders Månsson på EU-domstolen ska jag berätta mer här på bloggen. Till dess hoppas jag att vi alla fortsätter med vårt stöd för bröderna. 

Bönesvar

Bryr sig Gud om att svara på böner om en gammal vedspis?

Sommaren har varit regnig. Vi satt i sommarhuset i Dalarna och eldade i den gamla vedspisen för att inte frysa. Ute blåste det kallt och regnade för fullt. Syskon, barn och barnbarn var samlade i stugan eftersom någon i familjen råkade fylla 60 år i dagarna......

Plötsligt small det till i spisen. Vi trodde att åskan slagit ner eller att nåt annat hemskt hade hänt. Det visade sig att spisen spruckit så illa att det knappast gick att elda i den mer. Det började ryka in.
När vi sitter ensamma på kvällen ber Maud en bön om att vi skall få tag på en annan vedspis. Jag måste erkänna min skepsis. Jag trodde knappt att hon skulle få bönesvar.

Efter bara några dagar får vi veta att det precis kommit in en exakt lika dan spis till Erikshjälpen i Dala-Järna. Den stod till och med på butikens lastbil. När vi åkte och tittade på den visade det sig dock att den var rätt så illa åtgången av tidens tand. Vi bestämde oss för att avvakta tills vi kunde få tag på någon bättre. Så gick det några dagar och Mauds bror besökte sin närmaste granne. Han fick syn på ytterligare en exakt likadan spis och frågade om den var till salu och till vilket pris i så fall. Priset var överkomligt och köpet gjordes upp. Nu står spisen i stugan och värmen kommer att sprida sig i huset när vi kommer upp dit i september.

Sannolikheten för att få tag på två just lika dana 50-60-åriga gamla spisar som passar exakt där den trasiga spisen stått är inte så stor. På vår second handbutik i Filipstad har vi under de sex, sju år som vi drivit butiken aldrig haft någon sån spis till salu. För oss är det ett bevis på att bön fungerar i vardagslivet.


Gospelfest i Globen, Stockholm

Med anledning av den fantastiska satsningen som Södermalskyrkan gör (Se artikel här från Världen Idag) bör alla som är engagerade i bön och förbön ägna fredagen till att be för denna gigantiska satsning. Sven-Åke Oscarsson i Årjäng, verksam inom Missionskyrkan ringde mig och bad att jag skulle skickla ut till vårt kontaktnät om att uppmana till bön för detta.
Vi i församlingen Kristen Gemenskap har också börjat gå ut och fråga folk om de har något som de vill att vi ska be för. Vi har flera nya kontakter och skall jobba med detta i höst.
Var välsignade!

Södermalmskyrkans nya pastorspar i spetsen för stor evangelisationssatsning

Södermalmskyrkans medlemmar har målmedvetet bearbetat tiotusentals stockholmare och över 6 000 har redan sagt att de kommer.
Målet är att nu på fredag fylla hela Globen med människor som är nyfikna på den kristna tron.

Publicerad 2007-08-20 09:06
av Ruben Agnarsson


Stockholm.
Om Gud finns, vad skulle du be honom om då?
Den frågan har tusentals stockholmare fått höra de senaste veckorna.
Orsaken är att Södermalmskyrkan i Stockholm under juli månad och fram tills nu har arbetat målmedvetet med att presentera Jesus för Stockholms invånare.
Varje medlem har inriktat sig på att ta tre kontakter per dag, eller femton per vecka.
När konkreta behov presenteras lyfts de fram i bön i personliga samtal och i församlingen. Samtidigt bjuds alla in till Gospel Night den 24 augusti.
Nu på fredag hoppas Södermalmkyrkan därför att kunna fylla hela Globen med människor som vill veta mer om vem Jesus är och vad kristen tro innebär.
Efter nästan tre månaders intensivt arbete är det dags för Gospel Night, en kväll av uppträdanden av församlingens kör, musiker och dansare, samt en presentation av evangeliet.

- Initiativet sker utifrån ett profetiskt tilltal som församlingen fick under den G12-konferens som Södermalmskyrkan anordnade i våras, berättar Lennart och Carolina Torebring när Världen idag träffar dem på Söder i Stockholm.
Budskapet handlade om att församlingen skulle få en utmaning i sommar och att de skulle ta kontakt med Globen för att få genomföra en evangelisationssatsning där redan i augusti månad.
Det visade sig att den dag som församlingen så småningom fastnade för, den 24 augusti, var en av de få dagar i månaden som Globen faktiskt var ledig.
Under hela juni månad anordnade församlingen bön varje dag. Varje onsdag gavs samtidigt undervisning om hur man kan leda människor till tro, och vilka misstag man skall undvika. De tre sista dagarna i juni uppmanades församlingen att fasta, och den sista dagen var en dag av omvändelse och rannsakan, där fokus låg på att göra upp med ohörsamheten gentemot att föra ut evangeliet.

Det var strax före sommaren som Lennart och Carolina Torebring tog över som pastorspar i Södermalmskyrkan i Stockholm. Det skedde i samband med att Bror Spetz, efter mer än tre decennier som församlingens pastor, flyttade hem till Herren.
Bror Spetz hade då redan skrivit ett brev till alla församlingsmedlemmar där han klargjorde att han ämnade lämna över pastorsrollen. Lennart och Carolina skulle egentligen ha blivit avskiljda som pastorspar på gudstjänsten den 3 juni i år, men endast några dagar före så fick alltså Bror Spetz istället hembud.
Det blev därför en annorlunda gudstjänst den 3 juni. Samtidigt som församlingen sade farväl till sin pastor som tjänat församlingen i 31 år, fick Lennart ta över rodret i församlingen.
Gudstjänsten den första juli blev startskottet för Globen-satsningen. En kollekt som uppgick till hela 600 000 kronor visar vilket engagemang som finns i församlingen. Nästan lika mycket har kommit in i kollekter sedan dess, vilket gör att en stor del av budgeten på 1,7 miljoner kronor är i hamn.

?Gospel Night? i Globen är finalen i församlingens förbönssatsning som pågått sedan juni.
- Men vi ser redan bortom satsningen i Globen, säger Lennart Torebring.
- Vi är redan inriktade på att ta hand om alla som finner en tro på Jesus.
Hustrun Carolina nickar instämmande och fyller sedan i:
- Vi har ett nittiotal kvinnliga celledare och lika många manliga ledare, som leder eller står beredda att leda smågrupper för människor som kommit till tro, förklarar hon.
De beskriver de första månaderna som pastorspar som händelserika och omtumlande.
- I slutet av maj satt vi en kväll hemma och samtalade om vår önskan att den här sommaren skulle bli annorlunda. Det har den verkligen blivit, säger Lennart Torebring.
Han beskriver det som nu sker i församlingen som en fortsättning på det församlingens förra pastor Bror Spetz brann för: att vinna människor för Gud.
- Han brukade säga: ?Om jag inte får se frukt i form av människor som kommer till tro, slutar jag som pastor?, berättar Lennart Torebring.

Fram tills nu har Södermalmskyrkan konsekvent nekat att ge intervjuer och publicitet. Intervjun med Världen idag är därför den första de gör med anledning av projektet.
- Det här är en satsning som vi gör för icke-kristna. Självklart är kristna mycket välkomna till Globen - men det är bra om de tar med sig någon som inte känner Jesus.
Församlingen har satsat halvsidor i Metro och reklamjinglar på radiostationen Lugna Favoriter om kvällen i Globen.
Församlingens medlemmar har under sin egen semester överlåtit sig åt projektet. Via så kallade ?call-centers? har de efter en tid ringt upp varje person man bett för, för att höra om de sett något resultat av förbönerna.
Man hänvisar samtidigt till hemsidan www.forbonstockholm.nu och bjuder in till Globen. Över 6 000 personer - ensamma eller tillsammans med andra - har hittills anmält att de kommer till Globen.


Kristen Gemenskap växer

                    image54
                                                            Två ungdomar som döptes idag.

           image55
                                              Nya medlemmar i Kristen Gemenskap

Märklig ledning

Jag skrev för någon tid sedan om Atil och hans familj som utvisades till Serbien för cirka tre år sen. Atils farbröder och andra släktingar fick stanna i Sverige på grund av den tillfälliga asyllagen. Atils familj åkte lugnt och fogligt tillbaka innan man började tala om den nya "amnestilagen".
Under en tid har jag försökt hjälpa Atil, men visste inte riktigt hur jag skulle kunna hjälpa honom långsiktigt. Min äldste son Josef berättade för någon vecka sedan att han skulle åka ner till Serbien till staden Leskovac för att ha bibelseminarier. I staden Leskovac finns en stor romsk befolkning och en romsk församling som verkligen hjälper romerna på olika sätt. När polisen ville riva deras tältkyrka stod de natt och dag och bad och sjöng lovsånger till och med under vintertiden då snön föll över tältet. Till sist gav sig poliserna iväg.
Ibland åker församlingen till den lilla stad där Atil bor. Josef hade bara fått veta att han skulle vara i Leskovac, men dagen efter att han kommit fram får han veta att ett möte är inplanerat just i Vranska Banje, Atils stad. Så igår kväll ringer det när vi sitter och tittar på Rapport. Jag ser att det är från utlandet. Det är Josef och han sitter hemma i Atil och hans familjs hus. Josef berättar att området liknar de slumområden som han besökt när han varit på Sri Lanka. Visst är det befogat att försöka hjälpa Atil. De skall träffas på nytt på måndag. Då hoppas vi att det skall bli en lösning för Atil så att han kan åka till det arbete som han lyckats få.
Vi som bett till Gud om ledning och att det skulle öppnas möjligheter att kunna hjälpa dem på plats. Jag är alldelses för dålig i min rygg för att kunna åka så långt, men Josef min son kunde. Och jag har fått pengar att förmedla till familjen så nu hoppas vi att det blir en bra måndag för alla inblandade där nere i Serbien. När vi har ett villigt hjärta kan Gud planera allt till det bästa.
Många romer lever mycket fattigt i forna Jugoslavien, ja i hela Europa. De har problem att registrera sig och få sjukvård. Jag vet att jag uppmuntrade Atil och hans fru att studera, söka jobb och försöka bli goda föredömen för sitt folk i staden där de bor.
Atil tror på Gud och tackar Gud för det som hänt i hans liv. Det skall bli spännade att se vad som kommer att hända med honom där nere.
När Josef kommer tillbaka skall jag lägga ut några kort och skriva lite mer.

Positiva nyheter

Iranier tar emot Jesus Kristus

Igår fick jag telefon från en iransk kvinna i Sverige. Hon berättade att man nu räknar med att det finns åtta miljoner kristna iranier i Tadjikistan, Afghanistan, Iran och några andra länder utanför det gamla Persien. Hela tiden möter människor Jesus i drömmar, syner och visioner. Många iranier tar emot parabolsändningar eller hittar kristna program via Internet också. Man tar till sig budskapet om Jesus Kristus med stor entusiasm och glädje även om det innebär att de som bor i Iran riskerar sina liv.

M fick också börja skolan

Nu har båda männen som jag skrev om för någon vecka sedan fått börja skolan. När jag träffade M idag var han mycket glad för sin första dag på skolbänken.

S har fått kommunplats

En del asylsökande som fått uppehållstillstånd får ibland sitta länge och vänta på kommunplats. Idag fick jag besök av Z som berättade att hon äntligen fått besked att hon får flytta till den stad som hon önskat. Hon hade med sig en vacker blomma och jag fick en kram och tack för att jag hjälpt henne med en del dokument och handlingar. Det har inte varit det lättaste att tampas med språksvårigheter och blanketter. Något av det svåraste var väl i och för sig när vi hade bibelstudier i församlingen. Z hade ofta svårt att hitta i sin bibel på sitt stamspråk. Jag minns när jag visade henne var Habakuck låg. Så råkade bibeln slås ihop och vi fick börja leta igen. För några dagar sedan fick jag veta att Z är så gott som analfabet, något som hon inte ville berätta för andra.
Jag hopppas verkligen att hon ska få studera och hitta jobb dit hon kommer. Hon har under flera år haft ett arbete här i stan, så det är en framåt tjej.



Migrationsverket löser kulturkrock

Vid samtal idag med en handläggare på Migrationsverket får jag försäkringar om att Migrationsverket skall lösa den uppkomna situationen som jag skrev om igår kväll. Det kan inte vara acceptabelt att 10-12 personer vistas hela dagarna i en etta där två kvinnor skall dela utrymme och har sina sängar och där båda är handikappade och behöver vila mycket.
Samtidigt förstår jag Migrationsverkets handläggare och den svåra situation som de befinner sig i just nu. Det har kommit påbud att i varje etta skall två personer bo. I varje tvåa skall fyra personer bo och i varje trea skall sex personer bo. Men när det kom propåer om att en familj som bor i en liten lägenhet skall ta emot en singelperson då sa handläggarna ifrån.
Den stora invandring som är just nu skapar ett påfrestande arbetsklimat och stresssituationer för både handläggare och asylsökande.
Jag ska kontakta politiker för att upplysa dem om den svåra situation som råder just nu.
Som församling och kristna skall vi be för myndigheter. Jag vill därför uppmana dem som läser denna blogg att be för Migrationsverkets personal om att de skall få kraft och glädje i arbetet och mycket vishet att kunna tackla svåra situationer.

Kulturkrock!!!

En asylsökande handikappad kvinna bor ensam i ett rum och kök. Plötsligt en dag får hon en ny "kamrat" i samma rum. De ska dela på kök och det lilla rummet där de förvarar sina viktiga handlingar som rör asylansökan, id-handlingar m.m. De ska dessutom sova i samma rum. Den nytillkomna kvinnan är ännu mer handikappad och behöver hjälp för att ta sig runt i rummet.
Den ena kvinnan är kristen och den nytillkomna kvinnan är muslim. Den muslimska kvinnan iakttar de fem bönetimmarna. Det innebär att hon går upp på natten för att tvätta sig innan det är dags att förrätta den tidiga bönen. Fem gånger per dag sker denna ceremoni. När den kristna kvinnan sitter i köket och skall ha sin andakt kommer plötsligt mellan 10-12 muslimska vänner och hånar och skriker åt henne på grund av  hennes kristna tro. Dessa vänner känner som sin plikt att sitta hos sin kamrat i princip hela dagarna. De kommer och går och går och kommer. De stannar till sent på kvällen.
Den kristna kvinnan som vant sig vid att ha lugn och ro och som börjat skolan får ingen lugn stund att studera. Hennes handikapp förvärras så mycket att hennes ben börjar svullna. Då går hon till Migrationsverket för att berätta att det är kaos i hennes lägenhet. Enligt kvinnan lovar någon att komma över till lägenheten idag, men ingen kom. Precis innan den kristna kvinnan ska gå till kvällssamlingen på Erikshjälpen ringer hon och berättar att det är sånt skrik och oväsen i hennes lägenhet och så upprörd stämning att hon inte vågar gå ut eftersom hon är rädd att den grupp människor som är hemma hos henne skall röra om bland hennes handlingar. Hon väljer att stanna hemma.
När jag hörde detta åkte jag upp till lägenheten och träffade dessa människor. Jag hälsade och tackade dem för att de bryr sig om sin vän som är sjuk. Det är ett fint sätt att visa omsorg. Det borde vi svenskar göra mer, MEN jag sa att vi har religionsfrihet i Sverige och att de måste kunna leva tillsammans och respektera varandras religioner.
Jag sa också att det nu är två personer som ska dela på ett litet rum. De måste också ge den andra kvinnan lugn och ro så att hon inte blir mer sjuk.
När jag ringer vid 21.30 är det fortfarande fullt liv i lägenheten. Jag lovar att prata med Migrationsverket i morgon.
Idag har jag också blivit uppringd av en kurator från ett sjukhus i en angränsande stad. Hon berättar att de har en patient på sjukhuset som egentligen inte är såå sjuk, men i hans etta har Migrationsverket placerat TRE andra personer. Han mår så dåligt av detta, eftersom han inte kan sova och få lugn och ro, så sjukhuset måste låta honom få bo på sjukhuset någon dag då och då. Kan detta vara acceptabelt? Hur kan Migrationsverket ta emot så många asylsökande utan att ha lägenheter för dem som kommer hit. Kan det anses godtagbart att låta fyra personer bo i en etta?
Jag har fler frågor som jag hoppas få svar på i morgon när jag kontakytar Migrationsverket.
Jag återkommer i detta ärende.......

Skola och praktik viktigt för asylsökande

Idag följde jag med en asylsökande man till skolan. Han ville så gärna börja studera svenska. Han pluggar själv och kommer också till Erikshjälpen för att hjälpa till och samtidigt få möjlighet att prata svenska.
Vi fick höra att han är uppsatt på en väntelista och att han kommer att bli kallad senare.
Jag hörde av andra asylsökande att de fått veta att det är en kö i Filipstad på 150 personer som väntar att få börja lära sig svenska.
Våra rikspolitiker skapar målsättningar där det heter att de asylsökande snabbt skall in i skola och praktik. Borde man då inte också anslå mer pengar, så att de ansvariga för skolundervisningen ute i landet skall kunna anställa fler lärare? Jag kanske inte har en fullständig bild av läget, men visst undrar man.
Att 150 människor skall gå sysslolösa hela dagarna är varken bra för dem eller samhället.

BÖNETÅG TILL FILIPSTAD

image51

BÖNETÅGET stannade och bad för Filipstad

I ett tåg och på vissa sträckor med buss genomför en grupp kristna där de flesta samfund i Sverige är representerade en resa från Smygehuk till Treriksröset i norr och från Göteborg till Stockholm. Denna vecka far man längs Inlandsbanan. På tåget och bussen sitter man och har förbön för Sverige och de orter som man passerar och stannar till vid. I söndags vid lunchtid gjorde Bönetåget ett cirka 20 minuters stopp vid busstationen i Filipstad innan man for till en friluftsgudstjänst i lokparken i Vansbro. Deltagarna möttes av lokala kristna där det internationella inslaget var markant. Det fanns människor från ett 10-tal länder med och välkomnade Bönetåget. På plakat hade man skrivit böneämnen för Filipstad. Man bad tillsammans vid busstationen för framtidstro med fler jobb i Filipstad, att Jantelagen skulle avskaffas i människors sinnen, att Kung alkohol skulle få abdikera samt att det skulle bli mindre mobbning i skolorna. Deltagarna önskade också att Sverige och Filipstad skall få se hur fler människor skall få möta Jesus, hans kärlek och frid.

Initiativet till detta böneupprop har tagits i Norrahammars Frikyrkoförsamling, som är en ekumenisk församling, ansluten till Svenska Missionskyrkan och Svenska Alliansmissionen.
I Filipstad talade pingstpastorn Erling Elgeholm om den kommande väckelse, som han tyckte sig se bevis för är på gång i Sverige. Han blev mycket uppmuntrad av att se att så många bedjare hade samlats i Filipstad och han meddelade en profetisk hälsning till de invandrare som deltog från Filipstad. Det var folk från Eritrea, Nigeria, Vietnam, Ryssland, Burundi, England, Finland och Israel förutom Sverige. Flera andra av Bönetågets deltagare fick förmedla profetiska tilltal till Filipstadsborna. Även gruppens ledare pastor Göran Undevall uttryckte sin glädje att få besöka Filipstad och vara med och be för Bergslagen. Han ledde de församlade i förbön för bygden.

Nedan lite mer fakta kring Bönetåget

 
 ?Ett förvandlat land? B Ö N E T Å G E T

Med anslutning från Smygehuk och Malmö i söder, Göteborg i väster och Stockholm i öster med möjlighet att stiga på tåget under hela färdvägen ända upp till Kiruna, Övre Soppero och Treriksröset genomfördes förra året en etapp. I år genomfördes sträckan längs INLANDSBANAN

 


                           image53

 
Bön om en ny folkväckelse i vårt land. Bön för vårt samhälle och den sociala nöden i vårt land.      
Vi ber för ett andligt uppvaknande och en ny folkväckelse i vårt land. Vi ber för de olika initiativ som den senaste tiden tagits för att nå ut i vårt land med evangelium t.ex. ALPHA-Sveriges vision om att inbjuda hela svenska folket till en ALPHA-middag och ALPHA-kurs. 

ALPHA-kurserna är idag ett av de mest

effektiva sätten att nå nya människor i Sverige med det kristna budskapet. Många människor har i vårt land och utöver hela världen kommit till tro genom dessa kurser. ·        Vi ber för de pionjärsatsningar som är igång på olika platser i vårt land i t.ex. nya bostadsområden där det inte finns någon kyrka eller församling·        Vi ber för ett uppvaknande bland Sveriges invånare för Bibelns budskap till vår samtid. Vi ber för ett ökat intresse för bibelläsandet och bibelstudiet i vårt land· Vi ber för de styrande i vårt land, i riksdag och regering samt för alla folkvalda i kommuner och landsting.       
Vi ber om fred, rättvisa och solidaritet på jorden. Vi vill se en mer jämlik fördelning av jordens resurser mellan alla folk och länder. Vi ber för en ökad integration i Sverige.       
Vi ber för de arbetslösa, utsatta, sårbara och långtidssjukskrivna i vårt land, de med relationsproblem och ohälsa av olika slag.
 ·        Vi ber för dem som sörjer och lider idag.      
Vi ber för en sund ekonomisk utveckling i våra svenska företag. Vi ber att det ska skapas många nya arbetstillfällen i vårt land. Vi ber för miljön. Vi ber för familjerna, äktenskapen och barnen. Vi ser med oro på den ökande familjesplittringen i vårt land. Vi ber också för alkohol och drogsituationen i Sverige som blivit värre de senaste åren med många skador som följd. 

 Vi ber för de hemlösas situation i vårt land. Vi ser med oro på det ökande antalet hemlösa och socialt utslagna i välfärdslandet Sverige.

Vi ber för ungdomsvärlden. Många ungdomar mår dåligt idag. Detta ser vi olika tecken på, bl.a. ungdomar som  självdestruktivt skär sig för att genom den fysiska smärtan lindra den inre smärtan och det själsliga lidandet.

Vi ber för den svenska skolan, för både elever, lärare och övrig personal. Vi ber att skolan i Sverige skall ge alla barn den grund de behöver för att bli goda samhällsmedborgare, fostrade i omtanken om medmänniskan.

 

Bönetåget/bussen kommer på söndag

image50

Idag har vi i församlingen äntligen fått en ny digitalkamera. Den andra gick sönder. Jag tog en bild på några affischer som vi skall ha med när vi möter Bönetåget 13.20 vid busstationen i Filipstad. Vi träffas klockan 11 i morgon, lördag på Erikshjälpen för att skriva fler plakat och planera hur vi möter Bönetåget.
Vi vill visa Filipstads befolkning att det finns många kristna i Sverige som ber för orterna längs med Inlandsbanan. Gå gärna in på Bönetågets hemsida och titta på deras resrutt och läs om deras vision.
Vi ska den närmaste tiden fråga filipstadsbor om de har något som de vill att vi skall be för på våra möten. Södermalmskyrkan i Stockholm har under en tid gått ut och frågat folk om detta och de har fått över 6000 telefonnummer och namn på folk som vill att de skall be för dem. Senare kommer alla dessa personer att bjudas till ett möte i Globen. Det är dags för kyrkorna i Sverige att ta nya grepp för att nå ut med glädje- och kärleksbudskapet om Jesus Kristus.
Nu hoppas jag kunna skriva lite mer regelbundet på bloggen.
Denna vecka har vi varit i Dalarna och jag har så gott som skrivit klart boken NÄR VÄRLDEN KOM TILL STAN.
Nu återstår koll av fakta, redigering och korrekturläsning. Som tur är har jag flera personer som hjälper mig.
Gospel Media räknar med att boken kommer ut i god tid före jul.

Bröllop i Filipstad 5 augusti 2007

image49
Idag har vi haft en intressant vigsel i Pingstkyrkan i Filipstad. Mary och Pierre-Michel vigdes. Kyrkan var vackert smyckad med blommor från ingången på nedre plan ända fram till altaret. Man hade även bundit vita band runt om i kyrkan. När min son Josef spelade ingångsmarchen och brudparet tågade in i kyrkan knöt de upp den knut av band som blockerade vägen fram till altaret.Tyvärr är min digitalkamera på lagning, men bilden ovan är tagen med min telefon.
Mary kommer från Libanon och Pierre-Michel är fransman. Det var första gången som jag haft hela vigseln på engelska. Ibland har vi blandat engelska, franska, spanska och något afrikanskt språk. Josef spelade Amazing Grace och O Store Gud. jag accompanjerade honom på flygeln.
Jag är så glad för att Mary fått en personlig tro på Jesus Kristus och växer i sin tro. Under vigseln läste hon ett kapitel på franska från bibeln. Något som hon ville dela med sig till alla i sin släkt och till hennes vänner. Av församlingen fick brudparet en fransk bibel och en andaktsbok på svenska.
Det är också så roligt med alla dessa möten med nya människor.Efter vigseln blev vi bjudna på underbara bakverk från Libanon och Mellanöstern samt svensk princesstårta. Vi fick samtala med människor från flera olika länder och kulturer. Några kommer från kristna kulturer utan att veta så mycket om hur man kan få en personlig relation till Jesus Kristus och få uppleva Guds nåd och ledning i livet. De blir så glada och lyckliga när de förstår att relationen till Gud kan betyda vägledning och ledning i vardagslivet. Jag önskar brudparet Mary och Pierre-Michel all lycka i livet.

Rekordveckor på Erikshjälpen

Erikshjälpen har öppnat igen efter tre semesterveckor. Kön utanför ingången har nog aldrig varit så lång som i förra veckan. Det kalla och regniga vädret har gjort att många städat i sina hus och uthus. Vi har fått in så mycket saker att det är nästan omöjligt att hinna ta rätt på allt trots att vi byggt ut med flera nya förrådsutrymmen. Medlemmar i Kristen Gemenskap och Vasakyrkan har ställt upp extra och vi kommer att ha extra arbetskvällar.
Försäljningen har också slagit alla rekord. Förra veckan sålde vi för 39 000:-
Många har varit mycket positiva till det nya golvet. Den gamla heltäckningsmattan fick åka en sista resa till Långskogen. Nu är luften mycket bättre i butiken.
Så här i semestertider är det många som bara går till butiken för att träffa vänner och bekanta. Caféet i butiken är ofta välbesatt och bullar och chokladkakor går åt som smör i solsken.
Turister från Danmark, Holland och Tyskland m.fl länder utgör ett markant inslag bland kunderna och här dammas gamla språkkunskaper fram och kommer väl till pass.
I onsdags sålde vi för 18 000:-
Kom ihåg att du är välkommen att komma och hjälpa till. Just nu behöver vi flera som kan sortera kläder, stryka och sortera inkomna saker. Om du tycker om att baka och vill skänka matbröd eller bullar tar vi tacksamt emot.

Snabbt jobbat MIGAN!

Det blev ett snabbt agerande av Migrationsverket när det gäller att hjälpa de båda männen som jag skrev om här om dagen. Nu har de fått ny bostad där de kan känna sig trygga. TACK!
Ibland hör jag flera av mina asylsökande vänner berätta om andra asylsökande som stjäl och även säljer droger.. Asylsökande som bryter mot Sveriges lagar och som förstör otroligt mycket för dem som kommer hit med seriösa problem och som försöker anpassa sig till det svenska samhället. Jag blir så fruktansvärt arg när jag hör om sånt. Det får naturligtvis till följd att folk får en negativ bild av invandrare.
Nu får en av männen som jag skrev om börja skolan. Han är så glad för det. Han har själv skaffat lexikon och böcker för självstudier. När han hjälpt till på Erikshjälpen har han frågat och frågat om ord och uttryck och verkligen lärt sig en hel del på bara ett par månader. Ramsan sju sjuksköterskor skötte sju sjösjuka sjömän sitter dock ännu inte helt perfekt, men snart.

RSS 2.0